Felborogatott autók, tönkretett gépek - az Apple lehet az iPhone üzemben történtek felelőse

2020 / 12 / 22 / Pőcze Balázs
Felborogatott autók, tönkretett gépek - az Apple lehet az iPhone üzemben történtek felelőse
Egy hete arról érkeztek hírek az indiai Bangalore-ból, hogy egy iPhone-összeszerelő üzemben a munkások ablakokat törnek be, gépeket és telefonokat tesznek tönkre bérfeszültségek miatt. Most úgy tűnik, az Apple is felelősséggel tartozik azért, ami az alvállalkozójánál történt.

A Hindustan Times szerint az idén üzembe helyezett bangalore-i gyár ötezer dolgozóra kapott engedélyt a hatóságoktól, ám rövid idő alatt több mint a kétszeresére, 10 500-ra nőtt az itt foglalkoztatottak száma. Az összeszerelő üzem tulajdonosa, a taiwani Wistron októberben nyolcórás helyett tizenkétórás műszakokat vezetett be, ami egy, a zavargások után készült vizsgálat szerint "összezavarta" a munkásokat. A jelentésben arról is szó esik, hogy a jelenléti íveket rosszul rögzítették az októberi változások óta és az ígértnél kevesebb bért fizettek ki. A személyzeti osztállyal lezajlott sikertelen egyeztetés után döntött úgy a több száz, egyes források szerint közel kétezer dolgozó, hogy látványos eszközökkel adnak hangot elégedetlenségüknek.

A 9to5Mac most arról számolt be, hogy alvállalkozó ide vagy oda, a helyi munkaügyi törvények alapján az Apple is felelősséggel tartozik a bangalore-i gyárban történtekért. Cupertinóban időközben "próbára bocsátották" alvállalkozójukat; ez a cégnél azt jelenti, hogy nem adnak új megbízásokat a Wistronnak, amíg a vizsgálatok le nem zajlanak. A 9to5Mac emlékeztet: korábban a második legnagyobb beszállítójuknál, a Pegatronnál választották ezt az eszközt, miután a cég illegálisan foglalkoztatott diákokat kínai gyáraiban, majd ezt leplezendő dokumentumokat hamisított meg. Az Ars Technica szerint

az indiai hatóságok nem csak a munkások, hanem a befektetőik érdekeit is szem előtt fogják tartani,

amikor a Bangalore-ban történtekkel foglalkoznak. Az Apple és a Samsung készülékenként 4-6 százalékos prémiumot kap az indiai kormánytól, cserébe azért, hogy az alvállalkozóik, a Wistron, a Foxconn és a Pegatron az országban gyártanak prémium okostelefonokat. Az ország így szeretné csökkenteni évi 40 milliárd dolláros külkereskedelmi hiányát Kínával szemben.

(Borítókép: Piaxabay)

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb akadálya, ami az emberek 95%-ának gondot okoz Az emberek kilencvenöt százaléka nem tud összpontosítani és hatékonyan dolgozni a rossz hangminőség miatt, de hogyan segíthetik a különböző audio megoldások a jövő munkahelyének átalakulását? És a távoktatás zavartalan működését? Ezekre kerestük a választ.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.