Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ

2022 / 12 / 27 / Bobák Áron
Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ
Kétség sem férhet hozzá, hogy az elmúlt hetek egyik legnagyobb technológiai durranása a ChatGPT volt, amelynek szinte emberszerű kommunikációs képességeivel már eddig is cikkek százai foglalkoztak. Kommunikálni és gondolkodni viszont két különböző dolog, ahogy arra a lenti példák is rávilágítanak.

A chatbotot fejlesztő OpenAI december elején tette mindenki számára elérhetővé a ChatGPT-t, ami azt eredményezte, hogy egyszerre milliók kezdték el tesztelni a chatbot képességeit. Ez a fejlesztőknek nyilván jól jön, hiszen sokkal gyorsabban derül fény a program gyengeségeire, ugyanakkor az is tény, hogy ez némileg vissza is vett a chatbotot övező lelkesedésből. Ahogy arra mi is felhívtuk a figyelmet, a chatbot által József Attila szerelmi költészetéről írt esszével például aligha mennénk át az érettségin, azóta pedig több egyetemi professzor is hasonló véleményt fogalmazott meg a bot fogalmazási képességeiről. Ez persze nem az OpenAI hibája, sokkal inkább arról van szó, hogy a ChatGPT-t a megjelenésekor olyannyira túldicsérték, hogy ahhoz képest a valóság már néha kiábrándítónak hat, még akkor is, ha a chatbot normál esetben tényleg szinte hibátlanul kommunikál.

Jól beszélni és jól gondolkodni viszont nem ugyanaz, így jó ötletnek tűnt azt is kipróbálni, hogy a ChatGPT vajon mennyire képes logikailag is helyes szövegeket alkotni, amihez könnyebb és nehezebb, de semmiképpen sem megfejthetetlen feladványokat hívtunk segítségül.

1. Mennyi idős a testvérem?

Az első feladvány nagyon egyszerű volt, hiszen ha valaki ki tudja számolni, hogy a hat fele az három, akkor már azt is meg tudja mondani, hogy ha mi 70 évesek vagyunk, akkor a testvérünknek 67 évesnek kell lennie (ez persze csak akkor minden esetben igaz, ha egy napon születtünk, de ebbe most ne menjünk bele). A ChatGPT a feladvány egyes részeit teljesen jól megoldotta, éppen ezért meglepő, hogy végül mégis teljesen hibás végeredmény jött ki neki.

2. Három fiú, három vő, három sógor

A második feladvány már jóval nehezebb volt, aminek a megválaszolása nekünk is beletelt némi időbe, a ChatGPT viszont egyáltalán nem is talált rá választ. Bár a feladványban csak az volt kikötve, hogy a kilenc gyerek ugyanattól az anyától származik, a chatbot valamiért alapvetésnek vette, hogy ebből az következik, hogy az apja is mindegyiknek ugyanaz, így pedig a feladvány valóban megoldhatatlan lenne.

Megfejtés: A gazdának van három fia, valamint a feleségének van még további hat fia, akiknek nem a gazda az apja. A hat fiú közül három a gazda lányaival, három pedig a gazda húgaival házasodott össze, így lehet a gazdának három fia, három veje és három sógora ugyanattól az anyától.

3. A Monty Hall-paradoxon

A Monty Hall-paradoxon valószínűleg a legszebb példája annak, hogy a matematika (egész pontosan a valószínűségszámítás) és a józan paraszti ész néha mennyire más utakon jár. Ha valaki még soha nem találkozott a paradoxonnal, akkor jellemzően rossz választ ad erre a kérdésre, így aztán nem is vártuk, hogy éppen a ChatGPT lesz az, ami eltalálja a helyes választ. Meglepő módon magát a választ mégis eltalálta, ám sajnos ezután meg is próbálta levezetni, hogy hogyan jutott erre az eredményre, ez pedig igen sokat levon az érdemeiből.

Megfejtés: A Monty Hall-paradoxont nem véletlenül hívják paradoxonnak, hiszen míg a józan ész azt diktálná, hogy akár váltunk, akár maradunk az eredeti választásunknál, 50-50% esélyünk van nyerni, valójában a váltással 66,6%-ra növeljük a nyerési esélyeinket. Hogy ez miért van így, arról például itt olvashatunk egy elég érthető levezetést, ha pedig valaki ennek ellenére sem hajlandó elhinni, hogy tényleg így van, akkor ma már szerencsére számos szimulátorral modellezheti az eredményt például itt vagy itt.

4. Egy kérdés, két ajtó

A negyedik feladvány szintén olyan, aminek megoldására csak sok-sok gondolkodással lehet rájönni. A ChatGPT nem sokat gondolkodott, a válasza viszont nem is helyes, és a jelek szerint a feladvány logikáját sem sikerült megértenie.

Megoldás: Bármelyiktől kérdezhetjük a következőt: "Mit mondana a másik, ha azt kérdezném tőle, hogy melyik ajtó mögött vannak az oroszlánok?" Ekkor az igazmondó nyilván rámutatna a szabadság ajtajára, hiszen a hazudós a hamisat mutatná. A hazudós pedig tudja, hogy az igazmondó az oroszlános ajtóra mutatna, ezért hazugságból a jó ajtóra mutatna. Így a válasz mindenképpen a szabdságba vezető ajtó. (Forrás: szjenoko.web.elte.hu)

5. Idő mérése két kötéllel

Az ötödik kérdésre a ChatGPT két különböző megoldást is felajánlott, ám ezek közül egyik sem helyes, noha a megoldás ebben az esetben nem is volt annyira nehéz.

Megoldás: Kezdjük el égetni az első kötelet mind a két végén, a másodikat az egyik végén. Így pontosan fél óra múlva el fog aludni a láng az első kötélen. Ekkor kezdjük el égetni a második kötél másik végét is. Így a fél órára elegendő kötél innen számítva éppen negyed óra alatt fog elégni. Ezzel ki is mértük a negyed órát. (Forrás: szjenoko.web.elte.hu)

+1: Az élet, a világmindenség meg minden

Ha már van egy mesterséges intelligencia, ami mindenre válaszol, akkor természetesen muszáj volt neki feltenünk a "végső kérdést", és bár a válasz jóval értelmezhetőbb lett, mint Douglas Adams regényében, valahogy mégsem érezzük, hogy egycsapásra megvilágosodtunk tőle.

(Borítókép: Getty Images)

Mindenkit lenyűgözött, hogy milyen fejlett kommunikációra képes a mesterséges intelligencia Az OpenAI néhány nappal ezelőtt nyilvánosan is hozzáférhetővé tette a legújabb chatbotját, amelynek a kommunikációs képességei olyannyira fejlettek, hogy sokak szerint értelmetlenné teszi az iskolai házi feladatokat, de akár az egyetemi esszéket is. Mások szerint az MI hamarosan a programozók vagy akár az újságírók munkáját is elveheti, így jobbnak láttuk megkérdezni tőle, hogy valóban az állásunkra pályázik-e.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.