Megrémült a Google a ChatGPT népszerűsége miatt, pedig meg lehet rá az ellenszere

2022 / 12 / 26 / Pőcze Balázs
Megrémült a Google a ChatGPT népszerűsége miatt, pedig meg lehet rá az ellenszere
Milliókat ejtett ámulatba egy új mesterséges intelligencia (MI), amely emberi nyelven kommunikál, válaszol a kérdéseinkre, sőt, receptet, esszéket és programokat tud írni. A világ legismertebb keresője veszélybe kerülhet, ha mostantól így fogunk keresni az interneten, így a Google-nél "vörös riasztás" lépett érvénybe.

Júniusban írtunk arról a Rakétán, hogy a Google hasonló chatbotja, a LaMDA, egy fejlesztő szerint "öntudatra ébredt", de azt, hogy az OpenAI ChatGPT-je még ennél is nagyobb hullámokat fog verni, kevesen sejthették akkor. Aztán decemberben már azt próbálgattuk, hogy a program hogyan foglalja össze a gondolatait (illetve "gondolatait") József Attila szerelmi költészetéről vagy egy matekpéldáról. Az ilyen nyelvi modellek rendkívül látványosan fejlődnek, ahogyan egyre nagyobb mennyiségű szöveget dolgoznak fel, akár magyarul, akár angolul, akár különböző programnyelveken. És azt ugyan nem tudják, hogy miről beszélnek, de azt igen, hogy az interneten fellelhető szövegek alapján valószínűleg hogyan szólnának azok a mondatok, amelyeket válaszként várunk tőlük.

Vagyis folyékonyan és magabiztosan képesek blöffölni, és a blöffjeik gyakran bejönnek - ami megváltoztathatja, hogy hogyan gyűjtünk információkat online.

A Google küldetése, hogy "rendszerezze és mindenki számára hozzáférhetővé és használhatóvá tegye az emberiség tudását", így hunyorogva úgy tűnhet, hogy a keresőjük és a ChatGPT konkurensek, vagy idővel konkurensei lehetnek egymásnak. Ha viszont a keresőnk egy chatfolyamban válaszol a kérdéseinkre, akkor nincsenek szépen felsorakoztatott találatok, ahogyan a Google-nek dollármilliárdokat hozó fizetett hirdetések és szponzorált linkek sem. Legalábbis nem úgy és nem ott, mint jelenleg. Így nem meglepő a The New York Times híre, amely szerint a keresőóriásnál "vörös riasztás" van érvényben. Egy májusi konferenciáig több osztályuk is azon dolgozik, hogy új MI projekteket jelentsenek be, például a DALL-E-hoz hasonlókat, amelyek szövegek alapján tudnak képeket generálni. A 9to5Mac-nél sorra vették a technológiákat, amelyeket a cég korábban bemutatott, és segíthetnek felvenni a versenyt a ChatGPT-vel és társaival: az előbb említett LaMDA-t, amely élethű beszélgetéseket tud imitálni; a MUM-ot (multitask unified model), amely valóban megérti, hogy pontosan mire vagyunk kíváncsiak; valamint a PaLM-ot (Pathways Language Model), amely rendkívül sokféle és összetett műveletre képes, a bonyolult kérdések megválaszolásától az érvelésig.

Miközben a Google-nél igyekeznek kitalálni a válaszukat a ChatGPT-re, illetve az üzleti modelljüket fenyegető változásokra, legalább a tanárok nem rémültek még meg az MI-k által írt házi dolgozatoktól. A Pennsylvania Állami Egyetem egyik munkatársa, Stuart Selber szerint ugyanaz történik, mint a Word, az internet, vagy a Wikipedia elterjedésekor. "Egy-kétévente jön valami, ami elvileg le fogja dönteni a felsőoktatást. De eddig ez nem igazán történt meg." - fogalmazott. Olyan tanár is akadt, aki csak annyit mondott: nála a ChatGPT által írt dolgozatok eddig csak egy egyes alát kaptak. Bár, ha ezt egy gépi tanulással fejlődő rendszer olvassa, legközelebb elméletileg egy kicsit ügyesebb lesz.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Mindenkit lenyűgözött, hogy milyen fejlett kommunikációra képes a mesterséges intelligencia Az OpenAI néhány nappal ezelőtt nyilvánosan is hozzáférhetővé tette a legújabb chatbotját, amelynek a kommunikációs képességei olyannyira fejlettek, hogy sokak szerint értelmetlenné teszi az iskolai házi feladatokat, de akár az egyetemi esszéket is. Mások szerint az MI hamarosan a programozók vagy akár az újságírók munkáját is elveheti, így jobbnak láttuk megkérdezni tőle, hogy valóban az állásunkra pályázik-e.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.