Megtalálták Churchill öngyilkos gerillahadtestének rejtett bunkerét

2020 / 03 / 26 / Perei Dóra
Megtalálták Churchill öngyilkos gerillahadtestének rejtett bunkerét
2019. őszén erdészek éppen fákat vágtak ki egy dél-skóciai erdőben, amikor egyszer csak egy vasajtót találtak a fagyökerek és páfrányok közt. Nemsokkal később kiderült, hogy egy elfeledett második világháborús bunker előtt állnak, méghozzá nem is akármilyen előtt: ez volt ugyanis Nagy-Britannia történelmének egyik legtitkosabb és legelszántabb katonaságának rejtekhelye.

A Kiegészítő Egység, vagy ismertebb nevén "Churchill titkos hadserege” egy önkéntesekből szerveződött hadtest, melynek első és legfontosabb feladata a szigetország védelme volt egy esetleges német invázió esetén. Mivel ez egy gerilla-hadviselésre specializált szervezetet jelentett, működését teljes titoktartás övezte.

Ugyanakkor nem a mostani az egyetlen hasonló bunker, ugyanis a legfeljebb nyolcfős egységek számára akkoriban országszerte több száz helyen építettek hasonló földbe ásott és beton fedlappal ellátott óvóhelyet, melyek egyikéből a katonák rejtett háborút indíthattak volna a megszállók ellen. Ám mivel a titkos bázisok pontos helyei kiemelten bizalmas információnak számított, még ma is több megtalálásra vár. A feltárást az AOC Archaeology Group szakemberei vezették; a tavaly ősszel Edinburgh-tól délre fekvő erdős vidéken felfedezett bunker legmélyebb része 1,3 méterrel a föld alatt található. A bádogtetőből és téglából álló szerkezet leginkább egy konzervdobozra emlékeztet, hossza körülbelül hét méter, beltere pedig nagyjából három méter széles. Ebben a közegben kellett volna hét-nyolc katonának hónapokig, rosszabb esetben évekig élnie. A fegyvereseket autonóm gerillahaderőnek szánták a szigetország német megszállása esetén, rejtekhelyeikről pedig szabotázsakciókat kellett volna végrehajtaniuk.

A „semmirekellők” csoportját rajtaütésekre, merényletekre, robbantásokra is kiképezték, valamint arra, hogy ha a titkos szervezetet veszélyeztető helyzetbe kerülnének, szükség esetén önkezükkel vessenek véget életüknek.


A bunker 3D-s változata.

Malcolm Atkin, brit ellenállási mozgalmat kutató brit történész szerint az átlagos „semmirekellő” várható élettartama maximum két hét lehetett. Harc közbeni elesésük elvárás volt, ha pedig minden jel arra utalt, hogy elfogják őket, saját maguk, és akár társaik megölését is parancsba kapták lőfegyverrel vagy kézigránáttal. Winston Churchill miniszterelnök 1940-ben alapította az egységeket, amelyek bevetésére végül nem került sor. A gerillahadviselésre felkészített katonákat az 1944-es normandiai invázió során vetették be különleges egységekként, vagyis bőven adódott alkalmuk tudásuk kamatoztatására. Mivel továbbra is folynak a régészeti feltárások, a bunkert elzárták a kíváncsi tekintetektől.

(Fotó: Live Science, Chalk Valley History Festival)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Sokat hallunk arról, hogy mennyi mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, arról viszont már sokkal ritkábban esik szó, hogy a mentális egészségünk szempontjából mi a minimum. A lusták örülni fognak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.