Megtalálták Churchill öngyilkos gerillahadtestének rejtett bunkerét

2020 / 03 / 26 / Perei Dóra
Megtalálták Churchill öngyilkos gerillahadtestének rejtett bunkerét
2019. őszén erdészek éppen fákat vágtak ki egy dél-skóciai erdőben, amikor egyszer csak egy vasajtót találtak a fagyökerek és páfrányok közt. Nemsokkal később kiderült, hogy egy elfeledett második világháborús bunker előtt állnak, méghozzá nem is akármilyen előtt: ez volt ugyanis Nagy-Britannia történelmének egyik legtitkosabb és legelszántabb katonaságának rejtekhelye.

A Kiegészítő Egység, vagy ismertebb nevén "Churchill titkos hadserege” egy önkéntesekből szerveződött hadtest, melynek első és legfontosabb feladata a szigetország védelme volt egy esetleges német invázió esetén. Mivel ez egy gerilla-hadviselésre specializált szervezetet jelentett, működését teljes titoktartás övezte.

Ugyanakkor nem a mostani az egyetlen hasonló bunker, ugyanis a legfeljebb nyolcfős egységek számára akkoriban országszerte több száz helyen építettek hasonló földbe ásott és beton fedlappal ellátott óvóhelyet, melyek egyikéből a katonák rejtett háborút indíthattak volna a megszállók ellen. Ám mivel a titkos bázisok pontos helyei kiemelten bizalmas információnak számított, még ma is több megtalálásra vár. A feltárást az AOC Archaeology Group szakemberei vezették; a tavaly ősszel Edinburgh-tól délre fekvő erdős vidéken felfedezett bunker legmélyebb része 1,3 méterrel a föld alatt található. A bádogtetőből és téglából álló szerkezet leginkább egy konzervdobozra emlékeztet, hossza körülbelül hét méter, beltere pedig nagyjából három méter széles. Ebben a közegben kellett volna hét-nyolc katonának hónapokig, rosszabb esetben évekig élnie. A fegyvereseket autonóm gerillahaderőnek szánták a szigetország német megszállása esetén, rejtekhelyeikről pedig szabotázsakciókat kellett volna végrehajtaniuk.

A „semmirekellők” csoportját rajtaütésekre, merényletekre, robbantásokra is kiképezték, valamint arra, hogy ha a titkos szervezetet veszélyeztető helyzetbe kerülnének, szükség esetén önkezükkel vessenek véget életüknek.


A bunker 3D-s változata.

Malcolm Atkin, brit ellenállási mozgalmat kutató brit történész szerint az átlagos „semmirekellő” várható élettartama maximum két hét lehetett. Harc közbeni elesésük elvárás volt, ha pedig minden jel arra utalt, hogy elfogják őket, saját maguk, és akár társaik megölését is parancsba kapták lőfegyverrel vagy kézigránáttal. Winston Churchill miniszterelnök 1940-ben alapította az egységeket, amelyek bevetésére végül nem került sor. A gerillahadviselésre felkészített katonákat az 1944-es normandiai invázió során vetették be különleges egységekként, vagyis bőven adódott alkalmuk tudásuk kamatoztatására. Mivel továbbra is folynak a régészeti feltárások, a bunkert elzárták a kíváncsi tekintetektől.

(Fotó: Live Science, Chalk Valley History Festival)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.