A CIA tiltott kísérleteiben a fájdalom édes élvezetnek számított: A legtöbben túl sem élték

2020 / 04 / 17 / Perei Dóra
A CIA tiltott kísérleteiben a fájdalom édes élvezetnek számított: A legtöbben túl sem élték
A tiltott emberkísérletek egykor a CIA-től sem álltak távol: az MKUltra agykontroll program 1955 és 1973 között, teljes titoktartásban zajlott, miközben az LSD, a heroin, a morfin és több más drog hatékonyságát tesztelték rendszerint az érintettek beleegyezése nélkül.

A program megkezdése előtt két évvel Allen Dulles, a CIA akkori igazgatója jóváhagyta a háromszázezer dollárral támogatott biológiai és kémiai anyagok titkos felhasználására kitalált kísérletsorozatot. Egy másik fontos előzmény a hidegháborús fegyverkezés, melynek során a CIA emberei attól tartottak, hogy lemaradnak a Szovjetunió mögött az elme manipulálásáért folytatott kísérletekben, ezért szükségük volt egy saját programra. Az LSD feltalálása pedig pont kapóra jött nekik, így hamarosan beszerezték az ígéretes szert. Szinte lehetetlen megjósolni az áldozatok számát, tekintve, hogy a szervezet igyekezett minden nyomot gondosan eltusolni, több-kevesebb sikerrel. Frank Olson az amerikai hadsereg biokémikusának halála azonban egyértelműen az MKUltra-hoz köthető: a professzor a tudta nélkül nagy dózisú LSD-t kapott, és bár elméletileg a CIA állandó felügyelete alatt állt, hallucinációi következtében kiugrott egy szállodai szoba tizedik emeletéről.

Saját (drog)bordélyházat üzemeltettek

A Midnight Climax az MKUltra projekt alprogramja volt, melynek keretében a CIA több bordélyházat is üzemeltetett New York, San Francisco és Marin-szerte. A szervezet által felfogadott prostituáltak becsábították a gyanútlan kuncsaftokat, majd titokban, a tudtuk és beleegyezésük nélkül telenyomták őket LSD-vel és más szerekkel, miközben a CIA kutatói egy dupla üvegfal másik oldaláról figyelemmel kísérték az aktust, na és persze a szer hatását. A szóbeszéd szerint a San Francisco-i programfelelős rendszerint egy hordozható vécéről, martinit szürcsölve követte az eseményeket. A kutatók ezáltal több legyet ütöttek egy csapásra:

egyrészt kényük-kedvük szerint kísérletezhettek a hallucinogén szerek lehetséges felhasználási módjaival, valamint tökéletesíthették a szexuális zsarolás és a titkos megfigyelés technikáit.

A bordélyházak idővel nem nyújtottak számukra elegendő terepet a megfigyeléshez, így azt kiterjesztették éttermekre és bárokra. Ezek után még nehezebben lehetett megsaccolni, vajon mennyien kaptak a munka után jól megérdemelt sörük mellé egy pszichedelikus kirándulást is. Idővel pedig megvesztegetések és titkos alkuk árán sikerült rátenniük a kezüket több kollégiumra, egyetemre, kórházra, börtönre, illetve gyógyszeripari cégre, ahol tovább folytathatták ámokfutásukat anélkül, hogy bárkinek konkrét fogalma lett volna a négy fal között zajló eseményekről.

A rettegett George Hunter White

Sidney Gottlieb, az MKUltra program atyja bizonyos feladatokat beosztottjainak adott, így kapta meg George Hunter White a Midnight Climax felügyeletét. Később egy röpiratban részletesen kifejtette Gottlieb-nek, mennyire elégedett a munkájával,

sőt egyenesen élvezi, hiszen mutasson még egy olyan helyet, ahol az ember gátlástalanul hazudhat, csalhat, lophat és erőszakot követhet el!

1953-ban White kibérelt egy apartmant a New York-i Greenwich Village-ben, majd ezután egy Morgan Hall nevű fickónak adta ki magát, és több járókelőt felcsábított magához, akiknek aztán többnyire tudtuk nélkül LSD-t adott.


Lehetetlen megjósolni, mennyien haltak bele az LSD-túladagolásba.

Saját embereik sem voltak biztonságban

A kísérletsorozatnak az LSD mellett a hipnózis, a bioelektronikus távvezérlés, a heroin, a morfin és más drogok is részesei voltak, hogy a lehetőségeikhez mérten a legjobban felmérjék az elme működését, és manipulálhatóságának lehetőségeit. Az MKUltra jogilag és etikailag egyaránt kifogásolható kísérleteitől azonban még a CIA ügynökök sem voltak biztonságban, ugyanis előfordult, hogy egy-egy céges rendezvény során véletlenszerűen tiltott anyagokat csempésztek az italokba és szendvicsekbe. Érdekes módon azonban támogatókra is leltek, például a Száll a kakukk fészkére című regény szerzőjének, Ken Kesey személyében. Őt a beleegyezésével tesztelték a Stanford Egyetemen, az eset után pedig állítólag nagy rajongója lett az MKUltranak.

Mindent elkövettek, hogy titokban tartsák

A teljes igazságra valószínűleg sosem derülhet fény, 1973-ban ugyanis, miután Gerald Ford és a Kongresszus szimatolni kezdett a CIA után, Richard Hems igazgató parancsba adta embereinek az akták megsemmisítését. Valamivel később, 1977-ben ugyan előkerült pár feljegyzés, ám azok csupán töredékei voltak a több mint két évtizedet felölelő programnak. Sőt, a CIA mindent elkövetett a felelősségre vonás elkerülése érdekében, így a törvény előtt sosem ítélték el őket. Frank Olson haláláért a családja hétszázötvenezer dollárt kapott, rajtuk kívül viszont mindössze néhány kanadai áldozat kapott csekély összegű kártérítést, azt is peren kívül eljárásban.

(Fotó: Flickr, Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.