Mászófal és sípálya is van a világ legmodernebb hulladékégető erőművében

2020 / 10 / 27 / Bobák Áron
Mászófal és sípálya is van a világ legmodernebb hulladékégető erőművében
A Copenhill - avagy másik nevén az Amager Bakke - gyorsan Koppenhága egyik nevezetességévé vált, ami elég szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy tulajdonképpen egy hulladékégetőről van szó.

A Bjarke Ingels Group által tervezett épületet 2017-ben adták át a dán fővárosban, hivatalosan pedig tavaly októberben nyitott meg. A neves építésziroda gyakorlatilag egy mesterséges hegyet tervezett az erőmű köré, ami egy multifunkcionális sportkomplexumnak ad otthont, így a Copenhill az egyetlen olyan szemétégető a világon, amin síelni és falat mászni is lehet.

Előbbire a mesterséges domboldalon egy 400 méter hosszú pályát alakítottak ki, amely 90 méteres magasságból indul, és elég trükkös, hiszen egy 180 fokos kanyar is található benne. A sípálya különlegessége, hogy egész évben látogatható, az egy órás jegy ára 220 dán koronába, vagyis körülbelül 11 ezer forintba kerül. Akik nem tériszonyosok, kipróbálhatják a mászófalat is, ami a világ legmagasabb ilyen pályája, és az erőmű magasabbik oldalán húzódik végig, összesen 85 méter hosszan. A Copenhillen emellett van szánkópálya, cross-fit center, egy fél kilométer hosszú túra- és futópálya, de akár íjászkodni is lehet, akinek ahhoz van kedve. A komplexumban tetőbár, étterem és boltok is várják a látogatókat.

Mindeközben pedig a Copenhill belsejében szinte teljesen észrevétlenül üzemel a hulladékégető, ami éves szinten 440 ezer tonna kommunális hulladékot tud tiszta energiává alakítani, az így megtermelt energiából pedig 150 ezer háztartás energia- és fűtési igényét tudják fedezni. Bjarke Ingels, az építésziroda alapítója elmondta, hogy maga a szemétégető teljesen tiszta, a kéményekből ugyanis nem jönnek ki káros anyagok, ez pedig lehetőséget adott rá, hogy a Copenhillt a város közösségi központjává tegyék. "Ez egy kristálytiszta példája a hedonisztikus fenntarthatóságnak - vagyis annak, hogy egy fenntartható város nem csak a környezetnek jobb, de a városlakóknak is élvezhetőbb életet biztosít".

(Desingboom, Dezeen, Fotó: Bjarke Ingels Group, Press/CopenHill)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.