Tudósok állítják: A Covid-19 nem biológiai fegyver

2020 / 09 / 23 / Perei Dóra
Tudósok állítják: A Covid-19 nem biológiai fegyver
A világ hónapok óta a koronavírussal kapcsolatos híreket figyeli, elvégre az idei évben a médiában gyakorlatilag másról sem lehetett, illetve lehet olvasni, mint a halottak számáról, a karantén alá került luxushajókról, településekről, az üzletek kifosztottságáról, és a többi. A valós hírek mellett ugyanakkor elszabadultak a vírussal kapcsolatos álhírek is: ahogy általában a világot megrengető rendkívüli események, úgy a koronavírus is remek alkalmat teremt a különböző összeesküvés-elméletek és dezinformációk megjelenésének, aminek külön kedvez, hogy ezúttal új, részben ismeretlen jelenségről beszélünk.

Az elmúlt héten a New York Poston jelent meg egy új tanulmány, melynek írói szerint a koronavírus egy biológia fegyver, amit 'kiengedtek' egy vuhani laboratóriumból. A publikáció szinte azonnal nagy visszhangot váltott ki a tudóstársadalomban, merthogy több szakember kétesnek találta az értekezésben szereplő információkat. A Daily Beast interjújában Angela Rasmussen, kolumbiai virológus elfogadhatatlannak találja a kutatást, mert az szerinte alapvető hibákat tartalmaz. Ahogy fogalmazott,

lényegében az egész túl körülményesen van megfogalmazva, egyes részei pedig teljesen fiktívek.

Ezt egy tweet posztban a Washington Egyetem biológusa, Carl Bergstorm is megerősítette: ő bizarrnak és megalapozatlannak tekinti a publikációt. Hat, biológiával és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértői csoport pedig a Newsweeknek adott interjúban figyelmeztetnek, hogy a tanulmány adatait a készítők valószínűleg innen-onnan összemazsolázták, igazuk alátámasztása során pedig számos hibát vétettek. Míg Andrew Prestin, a Bath Egyetem mikrobiológusa teljesen hiteltelennek tartja a kutatás a jelenlegi formájában. A Daily Beastnek és a Newsweeknek nyilatkozó szakértők szerint az értekezés elferdíti még a genetikával kapcsolatos alapvető tényeket is: példának okáért Arinjay Banerjee, a McMaster Egyetem virológusa kiemeli azon részét, ahol genetikai manipulációnak nevezik a koronavírus genetikai kódjában található, úgynevezett restrikciós helyeket, pedig azok minden DNS-szekvenciában megtalálhatóak, és semmi különleges nincs bennük.

"A jelentés nem a SARS-CoV2 genom objektív értelmezésén alapul" - mondta Preston a Newsweeknek.

Hozzátette: a tanulmányt nem támasztják alá hiteles adatok, az teljesen megalapozatlan, valamint az értelmezéseket nagyrészt kimondják, de nem magyarázzák meg. "Úgy tűnik, hogy a jelentés nem nyílt hipotézissel indul a SARS-CoV2 eredetével kapcsolatban" - magyarázza Preston. A kritikusok mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy korábban már más kutatók megvizsgálták, hogy a COVID genetikai kódját esetleg manipulálták-e valamilyen módon, de nem találtak bizonyítékot rá. A kutatás hitelességének másik baljós jele, hogy a Daily Beast információ szerint annak elkészülését, két, Steve Bannon, a Fehér Ház egykori tanácsadójának szervezete támogatta, akit a múlt hónapban tartóztattak le pénzbeli csalás vádjával. Érdekes módon Bannont egy száműzött kínai milliárdos, Guo Wengui tulajdonában lévő jachton tartóztatták le - akinek a neve a Daily Beast jelentése alapján szintén összefüggésbe hozható a félrevezető tanulmánnyal.

A valódi biológiai fegyvergyártás nem olyan, mint a filmekben

Harmincéves pályafutással a háta mögött Dan Kaszeta, jelenleg londoni székhelyű vegyi és biológiai-védelmi szakember, aki dolgozott az amerikai hadseregben, a Pentagonban, a Fehér Házban és az Egyesült Államok titkosszolgálatában is, a The Washington Postnak írt egy hosszú cikket még 2020 áprilisában arról, hogy a koronavírus tudományos, és praktikus okokból sem biológiai fegyver. Kaszeta szerint minden a virológia és a genetika alapvető tényeivel kezdődik: az a feltételezés, miszerint a vírust ember alkotta pusztán azért, mert rossz, csupán antropocentrikus hübrisz. A természetnek évmilliós 'tapasztalata' van a vírusok létrehozásában, így mondhatni nincs szüksége emberi közreműködésre.

Míg az ember által létrehozott vírusok kutatási területe csupán pár évtizedes múltra tekint vissza.

A laboratóriumokban ráadásul nem olyan vírusokat hoznak létre, mint az anyatermészet, és elég könnyű bizonyítani, hogy az adott vírus nem valami Frankenstein-alkotás, amelyet RNS-ből vagy más dolgokból származó DNS-ből ollóznak össze. Merthogy pontosan így néz ki egy ember által létrehozott vírus. A genetikai elemzések pedig rendre azt mutatják, hogy a COVID-19 nem ember alkotta vírus. A fentieken túl praktikus okai is vannak annak, amiért nincs értelme biológiai fegyverként tekinteni a koronavírusra.

Kaszeta szerint ehhez érdemes jobban megismernünk a történelmet, a katonai stratégiákat és geopolitikát, valamint az élettudományokat. A biológiai hadviselés és a biológiai fegyverek ugyanis a közvélemény által kevéssé ismert témák, az információk pedig sokkal inkább tudományos-fantasztikus regényeken és filmeken alapulnak, mint a téma tényleges ismeretén. Vegyük például a hidegháború idejét, amikor is Kelet és Nyugat egyaránt titkos fegyverkezési versenyt folytatott, és rengeteg pénzt, valamint tudományos erőfeszítést áldozott a biológiai hadviselésre. Kaszeta kiváltságosként az 1990-es években, és a 2000-es évek elején megismerte az utolsó amerikai biológiai fegyverspecialistákat (a program 1970-ben ért véget), illetve beszélhetett a szovjet program disszidenseivel is.

Mint tőlük megtudta, a biológiai hadviselés valójában unalmas és drága üzlet.

A tudományos-fantasztikus irodalomban a biológiai háborús fegyverek leginkább a világvége előrejelzői, amelyek végül térdre kényszerítik a bolygót. A való világban ehhez képest azok, akik biológiai fegyvereket fejlesztettek ki, soha nem törekedtek járványok előidézésére. Ehelyett konkrét projektekre és eszközökre fordították idejüket, pénzüket és erőfeszítéseket, és nem a káoszteremtés vezérelte őket.

Fotó: Unsplash/MorningBrew


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.