Van, aki másodjára is elkapta a koronavírust, és súlyosabb állapotba került, mint először

2020 / 09 / 05 / Felkai Ádám
Van, aki másodjára is elkapta a koronavírust, és súlyosabb állapotba került, mint először
Lassanként érkeznek a beszámolók az újrafertőződésekről, bár egyelőre csak nagyon kevés ilyen eset ismert. Azonban akad olyan páciens, akit másodjára sokkal súlyosabban megbetegített a koronavírus, mint az első fertőzés alkalmával.

A Hongkongban kiszűrt betegen kívül már találtak újabb példákat az újrafertőződésre Belgiumban és Hollandiában (mind a két országban egyet-egyet). Most pedig egyet az Egyesült Államokban, Nevadában – számol be róla a Stat News. A nevadai eset pedig akár aggodalomra is okot adhat.

A nevadai beteg

A 25 éves, Reno városában élő beteg nem csak ismételten elkapta a SARS-CoV-2 vírust, de ráadásul a fertőzés másodjára még súlyosabb tüneteket produkált, mint elsőre. A férfit először áprilisban diagnosztizálták a világjárványt okozó vírussal. Ekkor a tünetei a torokfájás, fejfájás, hányinger és hasmenés voltak. Idővel azonban felgyógyult, és két negatív tesztet is produkált. 48 nappal később viszont ismét fejfájásra kezdett panaszkodni, köhögött és egyéb tünetek is jelentkeztek. Végül olyan rosszul lett, hogy kórházba került, ahol kiderült: tüdőgyulladása van.

A tudósok mindkét fertőzés alkalmával mintát vettek, és a vírus örökítőanyagának eltérései alapján egyértelművé vált, hogy ezúttal egy újabb fertőzésről van szó, nem az előző újult ki. Mindez némileg sajnos szembemegy azzal, mint amire az immunológusok számítottak. A tudósok úgy kalkuláltak, hogy bár a fertőzés után is el lehet kapni a vírust ismét, talán ez az újabb fertőzés legalább enyhéb lefolyású lesz az elsőnél. Ez történt a legelső, dokumentált újrafertőzöttnél is, akit Hongkonkgban, a reptéren szűrtek ki, és tünetmentes volt.

Ismeretlenek az egyenletben

A kutatók azt már bebizonyították, hogy nagy általánosságban ez a vírusfertőzés is úgy zajlik le a szervezetben, mint a többi: antitestes és T-sejtes immunválaszt produkál, illetve innentől az immunrendszer emlékezni fog a vírusra. A WHO már korábban leírta ugyanakkor, hogy az újrafertőződés nem zárható ki, és ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk az immunválasz lépéseit is. Természetesen rengeteg ismeretlen tényező is akad egy olyan új kórokozó esetén, mint a SARS-CoV-2 vírus:

  • Meddig tart a vírus ellen nyert védettség?
  • Az immunrendszer összetett mechanizmusai közül pontosan melyik véd a leghatásosabban a vírustól?
  • Milyen szintű antitestnek vagy T-sejtnek kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy valakiről kijelenthessük, védett a fertőzéstől?

Azt a szakértők is elismerik, hogy a világvége ezzel még nem jött el, hiszen az egyetlen nevadai esetből képtelenség következtetéseket levonni. Mikor Dél-Koreában beszámoltak az első újrafertőzés gyanús esetekről a világjárvány kezdeti időszakában, akkor is hangsúlyozták a kutatók, hogy valószínűleg csak a teszt mutatott ki inaktív vírusdarabkákat. Azóta egyre inkább úgy tűnik, hogy tényleg ez volt a helyzet. A nevadai férfinek pedig bár ismert a kórtörténete, azt senki sem vizsgálta például, hogy az első fertőzést követően milyen immunválasz alakult ki a szervezetében. Egyelőre tehát összesen ezzel együtt négy eset ismert, ami egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy egyértelműbb mintázatokat fedezzenek fel a kutatók.

Kérdések és immunválaszok

Ugyanakkor nem csak az a kérdés, hogy kialakulhat-e újrafertőződés, illetve a második betegség mennyire lesz súlyos lefolyású. Akad egy harmadik kérdés is, ami a járvány alakulása szempontjából nem kevésbé fontos: egy újrafertőzött beteg vajon ismét fertőző-e? Ezt pedig egyelőre sem a nevadai, sem a hongkongi betegek kapcsán nem vizsgálták.

(Kép: Flickr/calendar news/quapan)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.