Csak egy apró kütyü, mégis okosbukót varázsol a szimpla motoros sisakból

2020 / 03 / 31 / Perei Dóra
Csak egy apró kütyü, mégis okosbukót varázsol a szimpla motoros sisakból
Az autóvezetőkre is, de a motorosokra különösen igaz, hogy a tragédia bekövetkeztéhez elég csak pár másodpercre a telefonjukra pillantani. Az EyeRide nano OLED head-up kijelzőjével, GPS-szel, hangvezérlővel és kihangosítóval látja el a bukósisakokat, amivel rögtön két legyet üthetünk egy csapásra: az egyszerű sisakból okosbukó, míg a motorozás biztonságosabb és kényelmesebb lesz.

4,2 másodperc. Pontos ennyire nő egy motoros reakcióideje, ha menet közben okostelefonja eltereli figyelmét, legalábbis az EyeRide leírása szerint. 4,2 másodpercen pedig életek múlhatnak, még a sebességkorlát betartása ellenére is. A francia EyeLights egykori BMW-s és Airbus-os mérnökcsapat ennek apropóján fejlesztette tovább már létező okosbukósisakjukat, és tökéletesítette a HUD-technológiát. A többfunkciós kütyü minden motoros bukósisakkal kompatibilis, valamint iOS-en és Android-on is fut.

Mindössze egy külső, a sisak oldalára simuló vezérlőegységből áll, valamint egy kis projektorból, amit a jobb szemünk fölé, a sisak belsejéhez kell csatlakoztatni.

A Nano HD SONY OLED technológia ezután az információt és a navigációt egyaránt kivetíti a látótér jobb oldalára. Utóbbi, a zenelejátszás, plusz a bejövő hívás előhívói anélkül bukkannak fel a sofőr látótérében, hogy le kellene vennie tekintetét az útról. Sajnálatos módon baloldali közlekedésnél egyelőre nem használható, és azt sem tudni, a közeljövőben lesz-e ilyen fejlesztés.

Az EyeRide legfontosabb megkülönböztetőjegye versenytársaitól, hogy kommunikációja bluetooth helyett discord-alapú. Az okosbukó viselői korlátlanul kommunikálhatnak nemcsak egymással, de a hálózat más tagjaival is. Futároknak például kimondottan jól jön, de akár egy nagyobb motoros túra közben is hasznát vehetjük, ha valakinek segítség kell. A startup 2017-ben dobta piacra első okosbukóját, amit akkor több mint háromezer felhasználó visszajelzései alapján fejlesztettek ki. Ám amíg az első generációs EyeLights HUD egység csak a saját alkalmazásukkal működött, addig

az új akkor sem hagy cserben, ha inkább Waze, Google Maps, vagy más navigációs appok segítségével tájékozódnánk.

Az EyeRide a Kickstarteren kétszázötvenkilenc euróba, körülbelül kilencvenezer forintba kerül, a szállítást pedig 2020 júliusára ígérik. (Mostanra több mint ezerötszáz előrendelés érkezett.) Persze a jelenlegi helyzetben még adódhatnak váratlan problémák vagy késések a gyártással kapcsolatban, de a fejlesztők ígérete alapján havonta beszámolnak az aktuális állapotról. Ami pedig a Livall egyéb termékeit illeti, a cég jelszava minden bizonnyal a biztonság, ugyanis léteznek bringásokat, gördeszkásoknak, görkorisoknak készült okosbukók is. A hasonló eszközökben pedig nemcsak a bejövő hívásfogadás megoldott, de a kormány távirányítójával a sisakba épített LED-csíkokkal már messziről látható irányjelzést adhatunk a sofőröknek.

Balesetnél vagy esésnél pedig a rendszer automatikusan értesítést küld az előre megjelölt kontaktnak, és elküldi a GPS koordinátáinkat.

(Fotó: Kickstarter)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.