Csak egy apró kütyü, mégis okosbukót varázsol a szimpla motoros sisakból

2020 / 03 / 31 / Perei Dóra
Csak egy apró kütyü, mégis okosbukót varázsol a szimpla motoros sisakból
Az autóvezetőkre is, de a motorosokra különösen igaz, hogy a tragédia bekövetkeztéhez elég csak pár másodpercre a telefonjukra pillantani. Az EyeRide nano OLED head-up kijelzőjével, GPS-szel, hangvezérlővel és kihangosítóval látja el a bukósisakokat, amivel rögtön két legyet üthetünk egy csapásra: az egyszerű sisakból okosbukó, míg a motorozás biztonságosabb és kényelmesebb lesz.

4,2 másodperc. Pontos ennyire nő egy motoros reakcióideje, ha menet közben okostelefonja eltereli figyelmét, legalábbis az EyeRide leírása szerint. 4,2 másodpercen pedig életek múlhatnak, még a sebességkorlát betartása ellenére is. A francia EyeLights egykori BMW-s és Airbus-os mérnökcsapat ennek apropóján fejlesztette tovább már létező okosbukósisakjukat, és tökéletesítette a HUD-technológiát. A többfunkciós kütyü minden motoros bukósisakkal kompatibilis, valamint iOS-en és Android-on is fut.

Mindössze egy külső, a sisak oldalára simuló vezérlőegységből áll, valamint egy kis projektorból, amit a jobb szemünk fölé, a sisak belsejéhez kell csatlakoztatni.

A Nano HD SONY OLED technológia ezután az információt és a navigációt egyaránt kivetíti a látótér jobb oldalára. Utóbbi, a zenelejátszás, plusz a bejövő hívás előhívói anélkül bukkannak fel a sofőr látótérében, hogy le kellene vennie tekintetét az útról. Sajnálatos módon baloldali közlekedésnél egyelőre nem használható, és azt sem tudni, a közeljövőben lesz-e ilyen fejlesztés.

Az EyeRide legfontosabb megkülönböztetőjegye versenytársaitól, hogy kommunikációja bluetooth helyett discord-alapú. Az okosbukó viselői korlátlanul kommunikálhatnak nemcsak egymással, de a hálózat más tagjaival is. Futároknak például kimondottan jól jön, de akár egy nagyobb motoros túra közben is hasznát vehetjük, ha valakinek segítség kell. A startup 2017-ben dobta piacra első okosbukóját, amit akkor több mint háromezer felhasználó visszajelzései alapján fejlesztettek ki. Ám amíg az első generációs EyeLights HUD egység csak a saját alkalmazásukkal működött, addig

az új akkor sem hagy cserben, ha inkább Waze, Google Maps, vagy más navigációs appok segítségével tájékozódnánk.

Az EyeRide a Kickstarteren kétszázötvenkilenc euróba, körülbelül kilencvenezer forintba kerül, a szállítást pedig 2020 júliusára ígérik. (Mostanra több mint ezerötszáz előrendelés érkezett.) Persze a jelenlegi helyzetben még adódhatnak váratlan problémák vagy késések a gyártással kapcsolatban, de a fejlesztők ígérete alapján havonta beszámolnak az aktuális állapotról. Ami pedig a Livall egyéb termékeit illeti, a cég jelszava minden bizonnyal a biztonság, ugyanis léteznek bringásokat, gördeszkásoknak, görkorisoknak készült okosbukók is. A hasonló eszközökben pedig nemcsak a bejövő hívásfogadás megoldott, de a kormány távirányítójával a sisakba épített LED-csíkokkal már messziről látható irányjelzést adhatunk a sofőröknek.

Balesetnél vagy esésnél pedig a rendszer automatikusan értesítést küld az előre megjelölt kontaktnak, és elküldi a GPS koordinátáinkat.

(Fotó: Kickstarter)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.