Csak egy kattintás, és megpróbálhatunk mi is a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolni

2020 / 05 / 14 / Felkai Ádám
Csak egy kattintás, és megpróbálhatunk mi is a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolni
Elon Musk cége, a SpaceX május 27-én történelmet írhat, ha minden jól megy: közel egy évtized után ekkor fognak először amerikai asztronautákat az Egyesült Államok területéről fellőni. Ráadásul ez lesz az első alkalom, hogy az USA űrhajósait egy magáncég fuvarozza.

Az alkalmat ünnepelendő/reklámozandó pedig Musk cége gyorsan ki is dobott egy könnyed szimulációt, amely keresőből futtatható. (Elérhető: itt.)

A SpaceX – ISS Docking Simulator cím lényegében mindent elárul a szoftverről: a SpaceX Crew Dragon űrhajójával kell dokkolnunk a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A feladat nem könnyű, mivel ugye mind a hajó, mind az állomás mozgásban van.

Az irányítópanelek állítólag nem sokban különböznek a valóságban használttól. Ami annyiban rossz hír, hogy jómagam képtelen voltam a feladat maradéktalan végrehajtására, a végén csak forogtam magatehetetlenül, mint Darth Vader a Tie Figtherrel az Egy új remény végén.

Szerencsére a Crew Dragon képes az automatikus dokkolásra is, ahogy azt egy tavalyi tesztrepülés alkalmával már bizonyította. Természetesen, ha kell, az asztronauták bármikor magukhoz ragadhatják az irányítást.

A SpaceX egyébként tényleg mindenkire gondolt, a beállításoknál (fogaskerék ikon) átválthatunk a „hagyományos” Glóbuszról a közkedvelt lapos Földre is.

A Crew Dragon tehát május 27-én Dough Hurley és Bob Behnken asztronautákkal a fedélzetén indul az útjára.

(Egyébként ha valaki rákapott a dokkolás ízére, és további, akár komolyabb űrhajós játékokra vágyik, annak ajánlom figyelmébe a Deliver Us The Moon című, nemrég megjelent programot, melyben egy remek, fiktív kaland részeként lőhetnek minket ki, dokkolhatunk és tapasztalhatjuk meg a súlytalanságot. A szoftver ráadásul most a Microsoft Game Pass előfizetés részeként elérhető mind Xbox One, mind PC platformokon.)

(Kép: SpaceX)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.