Csak egy kattintás, és megpróbálhatunk mi is a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolni

2020 / 05 / 14 / Felkai Ádám
Csak egy kattintás, és megpróbálhatunk mi is a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolni
Elon Musk cége, a SpaceX május 27-én történelmet írhat, ha minden jól megy: közel egy évtized után ekkor fognak először amerikai asztronautákat az Egyesült Államok területéről fellőni. Ráadásul ez lesz az első alkalom, hogy az USA űrhajósait egy magáncég fuvarozza.

Az alkalmat ünnepelendő/reklámozandó pedig Musk cége gyorsan ki is dobott egy könnyed szimulációt, amely keresőből futtatható. (Elérhető: itt.)

A SpaceX – ISS Docking Simulator cím lényegében mindent elárul a szoftverről: a SpaceX Crew Dragon űrhajójával kell dokkolnunk a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A feladat nem könnyű, mivel ugye mind a hajó, mind az állomás mozgásban van.

Az irányítópanelek állítólag nem sokban különböznek a valóságban használttól. Ami annyiban rossz hír, hogy jómagam képtelen voltam a feladat maradéktalan végrehajtására, a végén csak forogtam magatehetetlenül, mint Darth Vader a Tie Figtherrel az Egy új remény végén.

Szerencsére a Crew Dragon képes az automatikus dokkolásra is, ahogy azt egy tavalyi tesztrepülés alkalmával már bizonyította. Természetesen, ha kell, az asztronauták bármikor magukhoz ragadhatják az irányítást.

A SpaceX egyébként tényleg mindenkire gondolt, a beállításoknál (fogaskerék ikon) átválthatunk a „hagyományos” Glóbuszról a közkedvelt lapos Földre is.

A Crew Dragon tehát május 27-én Dough Hurley és Bob Behnken asztronautákkal a fedélzetén indul az útjára.

(Egyébként ha valaki rákapott a dokkolás ízére, és további, akár komolyabb űrhajós játékokra vágyik, annak ajánlom figyelmébe a Deliver Us The Moon című, nemrég megjelent programot, melyben egy remek, fiktív kaland részeként lőhetnek minket ki, dokkolhatunk és tapasztalhatjuk meg a súlytalanságot. A szoftver ráadásul most a Microsoft Game Pass előfizetés részeként elérhető mind Xbox One, mind PC platformokon.)

(Kép: SpaceX)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 1977 óta utazik a világűrben és mára olyan messzire jutott a Földtől, hogy az irányítóközponttal való üzenetváltás majdnem két napba telik. Az űreszközzel egy ideje problémák vannak és adatokat már nem tud küldeni, a "szívdobogását" azonban még detektálják a NASA JPL munkatársai.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.