Csak egy TAJ-szám kell, és a Semmelweis MI-je kiértékel bármilyen bőrgyógyászati elváltozást online

2022 / 06 / 01 / Felkai Ádám
Csak egy TAJ-szám kell, és a Semmelweis MI-je kiértékel bármilyen bőrgyógyászati elváltozást online
A Semmelweis Egyetem mesterséges intelligenciája fénykép alapján diagnosztizál bőrelváltozásokat online. A TAJ-kártya birtokában ingyenes szolgáltatás nem puszta diagnózis, orvosi felülvizsgálat és terápiás ajánlás is jár mellé – kipróbáltuk, hogyan működik.

Tegyük fel, találtunk magunkon egy gyanús anyajegyet! Mostantól, pontosabban március 24-e óta ezzel már nem kell elzarándokolnunk egy bőrgyógyászati szakrendelésre, hanem elég igénybe vennünk a Semmelweis Egyetem mesterséges intelligenciájának a segítségét. Az online szolgáltatást ezen az oldalon egy TAJ-szám birtokában nagyjából bárki igénybe veheti teljesen ingyen és meglehetősen gördülékenyen. Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy miként muzsikál a rendszer a gyakorlatban, ismerjük meg a hátterét!

Az alkalmazást, vagyis az AIP Derm szoftvert a hazai AIP Medical Holding Zrt. fejlesztette ki egy, az egyetemmel öt évre kötött keretmegállapodás részeként. A szoftver hétszázféle bőrbetegséget – a különböző bőrdaganatok mellett fertőzések és autoimmun betegségek nyomán kialakult bőrelváltozást is – képes felismerni a beküldött fotó alapján. Az alkalmazás mögött álló mesterséges intelligenciát „többségében az Egyesült Államokban fejlesztett adatbázis” több mint 2 millió felvétele segítségével tanították be – ezek közül 300 ezer kép esetén minden részletes adat (életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése) ismert volt, és az algoritmus így tanulta meg beazonosítani a beküldött képeket. A rendszer tesztje idén januárban indult, de ahogy arról már szó volt, „március 24-től az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára az egész ország területéről ingyenesen elérhető”.

A rendszer diagnózisát minden esetben ellenőrzi egy bőrgyógyász szakorvos is, viszont a szoftver rangsorolja a beérkező eseteket, megadja a differenciál diagnózist, és ezt egy könnyen kezelhető felületen teszi az orvos elé. Mint azt a sajtóközlemény írja – Miután a szakorvos jóváhagyja a diagnózist, többféle kimenet lehetséges:

  • az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt
  • a szakvélemény mellett elektronikus receptet kap, vagy javaslatot vény nélkül kapható gyógyszerre
  • ha a diagnózis alapján a receptfelíráson túl személyes konzultációra is szükség van, a klinikához tartozó betegek időpontot kaphatnak a szakrendelésre, míg a többi érintettet a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

Arról már korábban is írtunk, hogy a 21. századi egészségügy egyik legjelentősebb vívmánya a telemedicina lehet, épp azért, mert ahogy azt a szóban forgó alkalmazás is példázza, nem csak felgyorsítja, de hatékonyabbá is teszi a betegellátást.

Így vált Magyarországon is kiemelten fontossá a BigData az egészségügyben a Covid alatt Big Data, Telemedicina – egyre gyakrabban elhangzó hívószavak, de pontosan hogyan alakítják át ezek az egészségügy majd minden területét hazánkban is, és miként vehetjük fel a harcot ezek segítségével a világjárványokkal?

Az AIP Derm szoftver azonban nem csak azzal segíti az orvosi munkát, hogy a segítségével ki lehet szűrni a sürgős eseteket, és több pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így pedig nem csak a várakozási időből, de a diagnózis felállításának idejéből is jócskán le lehet faragni, de az akadémiai és egyéb klinikai munkák esetén is rendkívül hasznos. A szoftver ugyanis használható az oktatásban – tanulásra és vizsgáztatásra egyaránt beválik, de a klinikai kutatásokhoz is hozzá tud járulni.

Mindez szép és jó, de hogyan fest a gyakorlat? Tehát ellátogatunk erre az oldalra akár telefonon, akár számítógépen vagy bármely más internetre csatlakoztatható eszközön, és regisztrálunk. Ez utóbbihoz TAJ-számra és egy email-címre lesz szükségünk, és ami a rendszer egyik gyenge pontja jelenleg, hogy 18 éven aluli személyt nem tudunk regisztrálni az alkalmazás használatával kapcsolatos feltételek szerint, vagyis a szolgáltatást most csak felnőttek vehetik igénybe. Ezt követően vagy a szoftver felületén megnyíló lehetőségre kattintva készítünk képet a szóban forgó területről, vagy feltöltünk egy előre elkészített képet. Ez utóbbi megoldás melegen ajánlott, mert a szoftverrel tapasztalatunk szerint nehézkesen lehet csak képet készíteni. Ezt követően még meg kell adnunk pár adatot, például, hogy a felvétel mely testtájról készült, aztán várhatjuk az eredményt. Az esetünkben az értékeléshez körülbelül egy hétre volt szükség, amelynek a végén nem csak a diagnózist kaptuk meg, de az orvos ajánlott a kezelésre vény nélkül kapható gyógyszert is.

Összességében a szoftver remekül működik, a felület átkapcsolható angol nyelvre is, és igazán csak a rendszer saját fotómódja okozott problémát, amit viszont könnyű kikerülni egy előre készített fénykép feltöltésével. A hét nap körüli várakozás kicsit sok, mivel az ígéretek szerint „az eredmény megküldése a diagnosztizálást végző orvosok és a beküldött esetek számától függően 1-3 munkanap, az esetszámok növekedésével 4-6 munkanap is lehet”, de még így is sokkal gördülékenyebb és kényelmesebb, mint elbandukolni egy rendelésre. Probléma, hogy gyerekeket nem lehet regisztrálni, pedig az ő esetükben elég sok kiütéses tünet fordulhat elő.

A cég és az egyetem között megszületett öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodásnak azonban ez a szoftver csak az egyik része, a jövőben a bőrgyógyáaszati ellátást a kardiológiai terület követheti majd – ennek kapcsán az orvosokat segítő döntéstámogató eszköz fejlesztése várható.

Források: AIPSE_1, SE_2, SE_3,

(Kép: Pixabay/Tumisu)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.