Csaknem 20%-kal nőhet a Teslák hatótávja egy küszöbön álló, új fejlesztésnek köszönhetően

2021 / 11 / 09 / Bobák Áron
Csaknem 20%-kal nőhet a Teslák hatótávja egy küszöbön álló, új fejlesztésnek köszönhetően
A Panasonic akkumulátorgyártó részlegének vezetője szerint elkészültek a nagyobb kapacitású, 4680-as akkumulátorcella kifejlesztésével, és jelenleg már a gyártósor prototípusát építik Japánban.

Elon Musk a tavaly szeptemberben megrendezett Battery Dayen jelentette be, hogy cége egy olyan új, nagyobb térfogatú akkumulátorcellán dolgozik, amely jelentős előrelépést hozhat abban, hogy mekkora távolságot tudnak megtenni a villanyautóik egy feltöltéssel. A Tesla ugyanakkor nem csak házon belül fejleszti az új technológiát, de más gyártókkal is együttműködik - többek között a Panasonic-kal, amelynek az akkumulátorok gyártásáért felelős vezetője nemrég a Nikkei Asianak nyilatkozva árult el részleteket arról, hogyan haladnak a fejlesztésekkel.

"A termékfejlesztés tekintetében a technológiai célok nagyrészt megvalósultak" - mondta Kazuo Tadanobu, hozzátéve, hogy az új technológia új gyártási megoldásokat is követel, így jelenleg éppen egy gyártósor prototípusának a felépítésén dolgoznak. Tadanobu szerint az új akkumulátorcella nagyjából ötször akkora kapacitással rendelkezik, mint a ma elterjedt, 2170-es akkumulátorok, igaz, ez önmagában nem sokat jelent, hiszen a 4680-as akkumulátorcellának (amelynek neve arra utal, hogy az akkumulátor 46x80 mm-es méretekkel rendelkezik) a térfogata is jóval nagyobb. Musk a Battery Dayen azt állította, hogy a 4680-as akkumulátorcelláknak köszönhetően az autóik hatótávolsága nagyjából 16%-kal fog növekedni, ami a Tesla jelenlegi kínálatából kiindulva, modelltől függően nagyjából 30-60 kilométeres extra hatótávolságot jelenthetne.

Az üzleti lapnak nyilatkozva Tadanobu azt is elmondta, hogy bár a jelenlegi akkumulátorcellát kifejezetten a Tesla megbízásából fejlesztik, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben más autógyártókkal is együttműködjenek, amennyiben lesz rá elegendő kapacitásuk. Az Automotive News cikke szerint az akkumulátorcella nem csak a villanyautók hatótávolságában hozhat jelentős előrelépést, ugyanis a Tesla szerint az új technológia megfelezi az akkumulátorok gyártási költségeit, aminek következtében a 2030-as évekre a mai gyártókapacitás a százszorosára is emelkedhet.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Bloomberg NEF piacelemzői szerint a villanyautók négy-öt év múlva már semmivel sem fognak többe kerülni, mint a hasonló felszereltségű, belső égésű motoros autók, az árcsökkenés fő mozgatórugója az elemzők szerint pedig a komponensek - elsősorban az akkumulátorok - árának jelentős csökkenése lehet.

(Fotó: Thomas Niedermueller/Getty Images, Panasonic)

További cikkek a témában:

Évente 1800 kilométert is meg tud tenni hálózati töltés nélkül a Toyota új elektromos autója A világ legnagyobb autógyártója pénteken mutatta be a bZ4X SUV-ot, ami a Toyota első olyan modellje, ami kifejezetten elektromos autónak készült.

A Tesla bemutatta az eddigi leggyorsabb autóját A Tesla Model S Plaid két másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órás sebességre, a végsebessége pedig olyan magas, hogy ha a Tesla nem erősíti meg a motort, egyszerűen szétesne a percenként több mint húszezres fordulatszámtól.

25 ezer dolláros Teslát ígért be Elon Musk A "Battery Day", vagyis az Akkumulátor Napja nevű rendezvényen Elon Musk felvázolta a Tesla középtávú terveit.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.