Csótányok ihlették ezt az egyedülálló mikrorobotot

2020 / 10 / 08 / Perei Dóra
Csótányok ihlették ezt az egyedülálló mikrorobotot
Nem tudhatjuk biztosan, hogy a rovarok iránti rajongás, vagy valami egészen más ihlette a pirinyó járó mikrorobotot, de az biztos, hogy a Harvard Egyetem találmánya örökre beírta magát a köztudatba.

A rovarvilág egyik legrettegettebb fajtájáról, a csótányról mintázott újgenerációs eszköz mérete alig nagyobb egy százforintosnál, de ez ne tévesszen meg senkit, mivel méretéhez képest meglepően gyors mozgású. Egészen konkrétan egy másodperc alatt képest megtenni testhosszának 13,9-szeresét, s ezzel nemcsak a világ egyik legkisebb,de egyben az egyik leggyorsabb szerkezete lett. Plusz a fejlesztői szerint méretéhez viszonyítva nyugodtan megkaphatná a legügyesebbnek járó elismerést is. A HAMR-JR nevű minirobot nagysága csupán fele elődje méretének - amit egyébként a kutatók megtanítottak úszni és víz alatt járni -, és bár HAMR-JR nem rendelkezik ezen különleges adottságokkal, de a cél nem is az utánzás volt, sokkal inkább az, hogy

az origami által inspirált gyártófolyamat alkalmazható-e többféle méretű robot esetén is.

HAMR-JR és más mikrorobotok, például a fallal történő ütközést is kibíró robotméh ugyanis ugyanezen technikával készültek. A kutatók lényegében egy, az egészen apró botoktól a nagy ipari robotokra is kiterjedő, mindent lefedő gépskála megalkotására gondoltak, eredményeik pedig pozitívnak bizonyultak, mert minden az elképzeléseik szerint történt, és az eredeti terv komplexitását a mikro mérettartományban sem kellett módosítaniuk. „Az egész folyamatban az volt a csodálatos, hogy semmit nem kellett változtatnunk az előző terven. Bebizonyítottuk, hogy a módszer bármilyen eszközre, különféle méretekben is alkalmazható"magyarázza Kaushik Jayaram, a tanulmány vezetőszerzője.

Emellett látni akarták, hogy a zsugorodás milyen mértékben befolyásolja a gép futósebességét. illetve egyéb adottságait, a mikrorobotot ezért 2,25 centiméter szélesre és 0,3 grammra zsugorították. Végeredményben JR a hasonló méretű rovarok mozgását utánozva képes ugrálni, leállni, futószerű mozgást produkálni, jobbra-balra fordulni és hátrafelé mozogni. Jayaram szerint az ekkora robotok többségükben csak a legalapvetőbb mozgásokat tudják végrehajtani, most viszont bebizonyosodott, hogy az ügyességből vagy a vezérlésből semmit sem kell a méret miatt beáldozni.

Néhány érdekesség a HAMR-JR felmenőjéről

Ahogy fentebb írtuk, a 2018-as, HAMR számára szárazföldön és vízen egyaránt könnyen halad, tömege mindössze 1,65 gramm, és mind a négy lábán párnás támaszkodókat visel. Ezek a részben elsüllyedő párnák biztosítják a felületi feszültség okozta felhajtóerőt, amikor a robot vízre bocsátja magát, azaz megakadályozzák, hogy elsüllyedjen.

Sőt, nemcsak megakadályozzák, de általuk akár 1,44 gramm rakományt is szállíthat úszás közben. (A folyadék felszínén a párnák alsó részén található lapátokkal mozog.)

Ha a szükség úgy hozza, a mesterséges csótány áramot bocsát a vízre, aminek köszönhetően megszakad a folyadék felületi feszültsége, a robot pedig lemerül. Míg a tengerfenéken úgy mozog, mintha csak a szárazföldön sétafikálna, míg az úgynevezett „parylene” polimerből készült, vízálló bevonat megakadályozza, hogy zárlatot kapjon. Visszatérnie a szárazföldre ugyanakkor már nagyobb falat, mivel ilyenkor ugyanazon a vízfelszínen kell keresztülverekednie magát, amelyen nemrég még lebegett. A fejlesztők pont ezért erősítették meg mellső lábainak erőátvitelét, és puha párnákat helyeztek rájuk, ami tompítja a mászáskor keletkező súrlódást. Mindezt úgy oldották meg, hogy egyelőre csak rámpa segítségével tud kikászálódni a vízből - írja a Nature Communications szaklap.

(Fotó: Kaushik Jayaram/Harvard SEAS)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.