Egy kínai gyártó bemutatta, miért van szüksége mindenkinek egy saját robotkutyára

2021 / 11 / 06 / Bobák Zsófia
Egy kínai gyártó bemutatta, miért van szüksége mindenkinek egy saját robotkutyára
A legendás ősi harcilóról elnevezett négylábú robot az első a fajtársai között, aki tud oldalra szaltózni, bár az irodai munkája során valószínűleg nem ezt a képességet fogja a legjobban kamatoztatni.

A DEEP Robotics május végén a Nemzetközi Robotikai Konferencián mutatta be a robotkutya felhozatalát, amelynek egyes tagjai meglepő hasonlóságot mutattak a Boston Dynamics által fejlesztett Spottal, ugyanaz a sárga szín köszönt vissza rajtuk, mint ami a híres robotok már jól megszokott külalakját jellemzi. Maga a struktúra sem egyedi, bár ez nem csak a DEEP Robotics kutyáiról mondható el, manapság rengeteg gyártó készít egymásra jóformán a megszólalásig hasonló gépeket, amelyek képességeit rendszeresen látványos akrobatikus koreográfiákkal demonstrálják a videókon.

A négy lábú kialakítás nem csak trend kérdése: egyelőre ez tűnik a legstabilabb és egyenetlen terepen legkönnyebben használható megoldásnak, legalábbis amíg meg nem érkeznek a repülő robotok, akik átvehetik majd a vezető szerepet. A Jueying széria tagjai a kínai történelem legendás korszakának, a Három Királyság korának egyik legismertebb harcilováról kapták a nevüket, ami az elbeszélések szerint még három nyíllal a nyakában is szélsebesen tudott száguldani. A neve is ezt jelenti: árnyék nélküli, vagyis aki olyan gyorsan szalad, hogy megelőzi az árnyékát is.

A cég legújabb Jueying Lite 2 robotja ettől némileg elmarad a maximum 15 km/h-ás sebességével, de nem is kell majd harcokban résztvennie, a hétköznapi alkalmazások során pedig ez a teljesítmény is bőven elég, mivel a DEEP Robotics a bemutatkozó videó tanúsága szerint elsősorban irodai munkákra vagy személyes használatra szánja a gépet. A mechanikus kutya nem rendelkezik túl nagy teherbírással, viszont, akárcsak a többi gyártó modellje, felszerelhető kamerával és így kiválthatja az eddig humán jelenlétet igénylő felmérési, megfigyelői munkákat, sőt, kézbesítői feladatokat is vállalhat. A gépet hangutasítással is lehet működtetni és a BeiDou műholdas navigációs hálózatra kapcsolódva önállóan eljut bárhová.

A legkülönlegesebb képessége, amelynek a gyakorlati haszna még kérdéses, de kétségkívül extra szórakoztató funkciót jelent, az, hogy immár nem csak hátra, hanem oldalra is tud szaltózni, ezzel még az agilitásáról híres Spotot is beelőzi.

(Fotó: DEEP Robotics/YouTube)

További cikkek a témában:

A személyszállítás új formája közelít - a jövőben robotlovon róhatják az utat a gyerekek Az Xpeng cég személyes szállítóeszköznek szánja a gépet, amely mesterséges intelligenciával ismeri majd fel a tulajdonosa érzéseit.
Szuperszámítógéppel ellátott robotkutyát mutatott be a Xiaomi A Boston Dynamics Spotjára emlékeztető CyberDogot megvásárolni egyelőre nem, csak kölcsönözni lehet, így viszont már kevesebb, mint félmillió forintért hozzá lehet jutni.
Leszerelte a szolgálatból a robotkutyát a New York-i rendőrség A nép nem kedvelte meg a négylábú robotrendőrt, Digidogot. A leszerelés hírének a város polgármestere is nagyon örült.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.