Egy kínai gyártó bemutatta, miért van szüksége mindenkinek egy saját robotkutyára

2021 / 11 / 06 / Bobák Zsófia
Egy kínai gyártó bemutatta, miért van szüksége mindenkinek egy saját robotkutyára
A legendás ősi harcilóról elnevezett négylábú robot az első a fajtársai között, aki tud oldalra szaltózni, bár az irodai munkája során valószínűleg nem ezt a képességet fogja a legjobban kamatoztatni.

A DEEP Robotics május végén a Nemzetközi Robotikai Konferencián mutatta be a robotkutya felhozatalát, amelynek egyes tagjai meglepő hasonlóságot mutattak a Boston Dynamics által fejlesztett Spottal, ugyanaz a sárga szín köszönt vissza rajtuk, mint ami a híres robotok már jól megszokott külalakját jellemzi. Maga a struktúra sem egyedi, bár ez nem csak a DEEP Robotics kutyáiról mondható el, manapság rengeteg gyártó készít egymásra jóformán a megszólalásig hasonló gépeket, amelyek képességeit rendszeresen látványos akrobatikus koreográfiákkal demonstrálják a videókon.

A négy lábú kialakítás nem csak trend kérdése: egyelőre ez tűnik a legstabilabb és egyenetlen terepen legkönnyebben használható megoldásnak, legalábbis amíg meg nem érkeznek a repülő robotok, akik átvehetik majd a vezető szerepet. A Jueying széria tagjai a kínai történelem legendás korszakának, a Három Királyság korának egyik legismertebb harcilováról kapták a nevüket, ami az elbeszélések szerint még három nyíllal a nyakában is szélsebesen tudott száguldani. A neve is ezt jelenti: árnyék nélküli, vagyis aki olyan gyorsan szalad, hogy megelőzi az árnyékát is.

A cég legújabb Jueying Lite 2 robotja ettől némileg elmarad a maximum 15 km/h-ás sebességével, de nem is kell majd harcokban résztvennie, a hétköznapi alkalmazások során pedig ez a teljesítmény is bőven elég, mivel a DEEP Robotics a bemutatkozó videó tanúsága szerint elsősorban irodai munkákra vagy személyes használatra szánja a gépet. A mechanikus kutya nem rendelkezik túl nagy teherbírással, viszont, akárcsak a többi gyártó modellje, felszerelhető kamerával és így kiválthatja az eddig humán jelenlétet igénylő felmérési, megfigyelői munkákat, sőt, kézbesítői feladatokat is vállalhat. A gépet hangutasítással is lehet működtetni és a BeiDou műholdas navigációs hálózatra kapcsolódva önállóan eljut bárhová.

A legkülönlegesebb képessége, amelynek a gyakorlati haszna még kérdéses, de kétségkívül extra szórakoztató funkciót jelent, az, hogy immár nem csak hátra, hanem oldalra is tud szaltózni, ezzel még az agilitásáról híres Spotot is beelőzi.

(Fotó: DEEP Robotics/YouTube)

További cikkek a témában:

A személyszállítás új formája közelít - a jövőben robotlovon róhatják az utat a gyerekek Az Xpeng cég személyes szállítóeszköznek szánja a gépet, amely mesterséges intelligenciával ismeri majd fel a tulajdonosa érzéseit.
Szuperszámítógéppel ellátott robotkutyát mutatott be a Xiaomi A Boston Dynamics Spotjára emlékeztető CyberDogot megvásárolni egyelőre nem, csak kölcsönözni lehet, így viszont már kevesebb, mint félmillió forintért hozzá lehet jutni.
Leszerelte a szolgálatból a robotkutyát a New York-i rendőrség A nép nem kedvelte meg a négylábú robotrendőrt, Digidogot. A leszerelés hírének a város polgármestere is nagyon örült.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.