Négy évtized után új modellel jelentkezett a DeLorean

2022 / 05 / 30 / Bobák Áron
Négy évtized után új modellel jelentkezett a DeLorean
Bár hivatalosan csak kedden mutatják be, a DeLorean Motor Company a honlapján már hétfőn leleplezte az új, Alpha5 névre keresztelt modellt, ami több mint négy évtized elteltével követi a legendássá vált DMC-12-t.

John DeLorean 1975-ben alapította meg a saját magáról elnevezett autómárkát, amelynek egyetlen sorozatgyártásba került modellje az 1981-ben bemutatott DMC-12 volt. Bár az autó megítélése erősen megosztotta a szakmát, azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a sirályszárnyas ajtókkal felszerelt, acélborítású sportkupé a valaha tervezett egyik leghíresebb autóvá vált az évek során, amiben Hollywoodnak is igen nagy szerepe volt.

Bár a DeLoreannak igazán csak az 1985-ben bemutatott Vissza a jövőbe című film majd annak folytatásai hozták meg a hírnevet, maga a gyártó ekkorra már lehúzta a rolót, hiszen a cég egy évvel a DMC-12 bemutatása után, 1982-ben csődöt jelentett. A DeLorean Motor Companyt 1995-ben támasztotta fel Stephen Wynne, de innen még borzasztóan hosszú időnek kellett eltelnie, mire a cég egy új modellel jelentkezett.

Vissza a jövőbe: elektromos autóként születhet újjá a legendás DeLorean A nyolcvanas években drogbotrányba fulladt cég ikonikus típusának feltámasztását már évek óta ígérgetik, azonban mindeddig nem sikerült újra elkezdeni a gyártását. Most azonban úgy tűnik, hogy egy teljesen új formában születhet újjá.

A rajongók számára a várakozás hétfőn ért véget, amikor a DeLorean a honlapján leleplezte a teljesen új, Alpha5 névre keresztelt autót. A DMC-12 óta eltelt 41 év erősen meglátszik kívül-belül, hiszen az Alpha5 V6-os benzinmotor helyett már tisztán elektromos hajtást kapott, a Giorgetto Giugiaro által tervezett ikonikus formatervből pedig leginkább csak a felfelé nyíló sirályszárnyas ajtók maradtak meg.

Ha a DeLorean képes szállítani azt, amit ígérnek, akkor viszont valószínű, hogy az Alpha5 a szakmabelieknek sem fog csalódást okozni, hiszen a gyári adatok alapján egy igencsak versenyképes elektromos sportkupé képe rajzolódik ki a szemünk előtt: a több mint 100 kWh-s akkumulátorcsomaggal érkező Alpha5 három másodperc alatt éri el az óránkénti 60 mérföldes (azaz 96 km/h-s) sebességet, az Italdesign által tervezett, áramvonalas karosszéria légellenállási együtthatója mindössze 0,23, a végsebessége pedig csupán azért 250 km/h, mert gyárilag ennyiben korlátozták. Az autónak a hatótávjára sem lehet panasz, erről a DeLorean at ígéri, hogy egy töltéssel akár 500 kilométert is mehetünk majd az autóval.

Az Alpha5-tel kapcsolatban a DeLorean egyelőre nem bocsátkozott részletekbe, így azt például nem lehet tudni, hogy mennyiért és pontosan mikortól lesz kapható a modell, valamint a műszaki felszereltségről sem közöltek konkrétumokat. Elképzelhető, hogy ezekkel kapcsolatban már holnap sokkal többet fogunk tudni, ami viszont biztos, hogy az új modellt élőben először majd augusztus 18-án láthatják azok, akik kilátogatnak a Pebble Beach-en megrendezett Concours d'Elegance autókiállításra, ahol már az Alpha5 is ott lesz.

A Mercedes megmutatta, milyen lesz az elektromos AMG-Merci A Vision AMG egyelőre csak tanulmányautóként létezik, de néhány éven belül az utakon is megjelenhet.


Félkerekű, önegyensúlyozó vonat 1910-ből – a giroszkópos járművek őrült története: 2. rész
Félkerekű, önegyensúlyozó vonat 1910-ből – a giroszkópos járművek őrült története: 2. rész
A giroszkópos önegyensúlyozó autó egy dolog, de egészen más súlycsoport egy teljes, önegyensúlyozó vonatszerelvény – mégis elkészült ez utóbbi is a 20. század elején. Miért és hogyan fejlesztették ki egyáltalán, és végül is hova tűnt a giroszkópos vonat? – Ezekről szól a cikksorozatunk második, befejező része.
A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói
A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói
Az Alef Aeronautics által fejlesztett Model A távolról valódi autónak tűnik, közelről egy kabin, amit szénszálas hálós szerkezet vesz körbe. A jármű eladásra szánt változatát a tervek szerint már 2025-ben elkezdik gyártani.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.