Digitális drogot adtak az Nvidia mesterséges intelligenciájának

2021 / 01 / 07 / Felkai Ádám
Digitális drogot adtak az Nvidia mesterséges intelligenciájának
A mély mesterséges neurális hálózatnak (deep neural network) a kutatók az olyan mesterséges hálózatot nevezik, amely több, egymással összekapcsolt számítási szintből épül fel.

Hasonló hálózatok segítségével lehet például teljesen valóságosnak tűnő emberi arcokat létrehozni. Ezek a deep fake képek (melyekről a lentebbi cikkünkben írtunk) nem is léteznének ezen technológia nélkül. De ilyen hálózatok állnak az arcfelismerő technológiák hátterében is. Arról pedig már egy korábbi tanulmány is beszámolt, hogy ezek a hálózatok mennyire hasonlítanak működésüket tekintve az emberi agyra az arcfelismerés kapcsán.

Nézegessünk városokat, embereket és autókat, melyek nem léteznek, csak az MI hozta őket létre! Sosem létezett autók, emberek, akik meg sem születtek, véletlenszerűen generált bogarak. A mesterséges intelligencia összerak bármit: a cikkben közölt linkeken bepillanthatunk egy univerzumba, amely csak digitálisan létezik.

A mostani tanulmány egyik kutatója, Michael Schartner úgy fogalmazott a PsyPostnak, hogy ezek a mesterséges hálózatok csúcstechnológiájú modelljei az emberi vizuális rendszerek bizonyos részeinek. Ennek megfelelően pedig a segítségükkel illusztrálni lehet, hogy a pszichedelikus szerek miként zavarják meg az észlelést, valamint mindennek segítségével hipotéziseket is lehet arról felállítani, hogy az érzékelőszervekből ekkor érkező információ miért nem frissíti az agy modelljét a külvilágról.

A tanulmányhoz használt egyik hálózat az Nvidia StyleGAN neurális hálózata, melynek a működését különböző erősségű zajhatással zavarták meg, hogy így modellezzék az N,N-dimetiltriptamin (DMT) nevű pszichoaktív alkaloid, egy intenzív hallucinogén hatását. A DMT az LSD-hez hasonlóan egy klasszikus pszichedelikus szer, amely szelektíven változtatja meg a szerotonin receptorok működését az idegrendszerben. Arról azonban keveset tudni, hogy ezek a változások pontosan miként is járulnak hozzá az ezen szerek használatával járó, megváltozott tudatállapothoz. A mostani kutatás célja tehát éppen ennek bizonyos fokú tisztázása volt. A képgenerátor működésének a megzavarásával vizuálisan hasonló eredményt értek el, amiről az említett szereket fogyasztók beszámoltak. Így aztán egyfelől mechanikusan is lehet modellezni és így jobban tanulmányozni ezt a hatást egy mesterséges hálózat segítségével, másfelől pedig az emberi DMT-fogyasztók verbális beszámolóit is ki lehet egészíteni tényleges, képi illusztrációkkal.


Forrás: Neuroscience of Consciousness/Volume 2020, Issue 1, 2020/CC BY 4.0)

Az előbbi célra visszatérve: a hálózatok segítségével próbálták leképezni az exogén és endogén információk vizuális észlelésre gyakorolt hatásának a gátlását. A tanulmány másik szerzője, Christopher Timmermann egy korábbi kutatása arra jutott, hogy az LSD csökkenti az idegi választ a váratlan stimulusokra, míg növeli azt az ismerős stimulusok kapcsán. Ugyanakkor a mostani kutatással sem fejtettük még meg az öntudat működését, és még olyan kérdések tisztázása is hátravan, hogy pontosan milyen szerep jut a szerotoninnak az érzékelőszervek felől érkező ingerek gátlásában.

A pszichedelikus szerek hatásainak a vizsgálata nem csak az emberi öntudat kutatása miatt fontos, de ezekkel eredményesen lehet kezelni akár a szorongást és a depressziót is.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Úgy gondolkodik, akár egy ember, a DeepMind legújabb mesterséges intelligenciája A MuZero nevű mesterséges intelligencia abban előrelépés, hogy nem kell ismernie a szabályokat ahhoz, hogy nyerjen egy játékban. Ennek jelentősége óriási: ez az első lépés egy minden szituációban helytálló algoritmus felé.

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

Monopólium vagy harc a monopólium ellen? Az Nvidia felvásárolta az ARM-et A 40 milliárd dolláros üzlettel az Nvidia az Intel babérjaira törne, és betörne az adatközpontok és a mesterséges intelligencia piacaira is. Kína valószínűleg nagyon nem fog azonban a lépésnek örülni.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.