Digitálisan csomagolták ki az egyik legépebben fennmaradt fáraó-múmiát

2022 / 01 / 04 / Felkai Ádám
Digitálisan csomagolták ki az egyik legépebben fennmaradt fáraó-múmiát
I. Amenhotep múmiája olyan épen maradt fent, hogy még a 19. századi felfedezők sem szerették volna megbolygatni – ma viszont már rendelkezésre áll a CT-technológia.

Az egyiptomi múmiák, mint a leggondosabban tartósított és rengeteg korabeli tárggyal körbevett relikviái a múltnak, a megfelelő technológia mellett rengeteget tudnak mesélni a Nílus menti, mára letűnt birodalomról. Korábban például mi is megírtuk, hogy Szekenenré Ta-aa fáraó múmiájának a vizsgálata miként erősítette meg, hogy a szerencsétlenül járt uralkodóval egy szabályos gyilkossági rituálé keretében végeztek. Nemrég pedig egy másik fáraó, I. Amenhotep (uralkodói nevén Dzseszerkaré) földi maradványait vizsgálták meg komputertomográfiával (CT).

Szabályos gyilkossági rituálén, ritka brutálisan ölhették meg Szekenenré fáraót Egy új kutatás szerint Szekenenré Ta-aa fáraó ritka pórul járt a háborúban, amely a vízilovak miatt tört ki.

A két fent említett uralkodó egyébként nem is élt egymástól olyan távol az időben: Szekenenré a XVII. dinasztia utolsó előtti fáraója volt, és a hükszoszokkal vívott háborúban esett el. Ehhez hasonló, erőszakos halál érte utol Szekenenré fiát, a dinasztia utolsó uralkodóját, Kamoszét is, majd a harcok a következő, XVIII. dinasztiát megalapító I. Jahmesz fáraó uralkodása alatt zárultak le végleg. A jelen CT-vizsgálatban érintett I. Amenhotep pedig a hükszoszokat kiűző Jahmesz fia, és így a XVIII. dinasztia második fáraója volt, aki nagyjából i. e. 1525 – i. e. 1504 közt uralkodott.

Mint azt a NewScientist leírja, Amenhotep fáraó múmiája az egyike azon királyi múmiáknak, melyeket még nem bontottak ki – a gyerekként a trónra kerül fáraó holtteste zavartalanul pihen szinte kifogástalan állapotú pólyáiban, arca előtt egy díszes maszkkal a szarkofágjában. A fáraó múmiája olyan épen maradt fenn, hogy azt még az ilyen szempontból kevésbé szentimentális 19. századi felfedezők sem bolygatták meg. Manapság szerencsére a lelet vizsgálata fizikai károk okozása nélkül is megvalósítható, e célt is szolgálta a mostani CT vizsgálat, amely szemben a korábbi röntgenvizsgálatokkal több száz nagy felbontású felvételt készített – amelyek alapján az egykori uralkodó csontváza és lágy szövetei is tanulmányozhatóakká váltak. Így a mostani vizsgálat több adatot is megőrístett vagy ismertté tett a kutatók számára: a csontváz alapján például a fáraó 35 évesen hunyt el és 168,5 cm magas volt.

Azonban fény derült egy másik titokra is: azt már korábban is tudták, hogy a fáraót újrabalzsamozták 300 évvel az eredeti temetést követően vélhetően azért, mert sírrablók törtek be a sírba. Több történész pedig feltételezte, hogy a művelet során a papok elcsentek néhány ékszert a testről és a pólyákról. A CT alapján viszont erről szó sem volt, sőt a papok rendkívüli gonddal végezték az újrabalzsamozást, ennek köszönhető az is, hogy a fiatal fáraó múmiája ilyen lenyűgöző épségben maradt fenn.

(Fotók: frontiers in Medicine, CC BY 4.0)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.