Itt a bizonyíték, hogy az őshüllők voltak az élet valódi császárai

2019 / 11 / 19 / Perei Dóra
A NASA kutatója animációs videón szemlélteti, milyen hihetetlenül hosszú ideig uralták a dinoszauruszok a bolygót, és mi emberek mennyire kispályások vagyunk hozzájuk képest.

Ha valaki feltenné nekünk a kérdést, miszerint "Tudtad, hogy a dinoszauruszok a galaxis másik részén éltek?" akkor alighanem lelki szemeink előtt már pörögnek is a képek égből lehulló őslényekről. De természetesen erről szó sincs, csak Jessie Christiansen, a NASA kutatója animáción bemutatja, milyen sokáig uralták a dinók a Földet, mi pedig ehhez képest szinte csak most érkeztünk. Christiansen a folyamat szemléltetéséhez a Naprendszer Tejútrendszeren belüli mozgását modellezte.

A Nap mintegy kétszázötven millió év alatt kerüli meg egyszer a galaxis centrumát, a dinók pedig éppen akkor bukkantak fel, amikor Földünk utoljára jelenlegi pozíciójában volt. Mire azonban legismertebb képviselőik, például a félelmetes Tyrannosaurus rex kifejlődtek és benépesítették élőhelyüket, a Naprendszer éppen a Tejút egy másik részére vándorolt.

A felvétel persze nagyban leegyszerűsíti az eseményeket, hiszen a naprendszerek mozgása ennél jóval komplikáltabb; a Tejút belsejéhez közelebb eső bolygórendszerek például sokkal gyorsabban mozognak, mint a távoliak, ahogy keringési pályáik is különböznek. Sőt mi több, maga a Tejútrendszer is mozgásban van, így egyre közelebb kerül az Androméda galaxishoz. Magyarán csupán látszólag érkezünk vissza kiindulópontunkra, mert a kozmikus környék időközben teljesen megváltozik. A Naprendszer galaktikus pályája ugyanakkor távol esik a Tejút centrumától, többek között ezért alakulhatott ki élet a Földön.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.