Bezárták az egyetemet, a diákok helyett robotok vették át a diplomát

2020 / 04 / 07 / Bobák Áron
Bezárták az egyetemet, a diákok helyett robotok vették át a diplomát
A koronavírus sok szenvedést okozott a világnak, ugyanakkor néhány tekintetben pont azt hozta el, amit 2020-ban már egy világjárvány nélkül is elvártunk volna.

Itt van például a tokiói BBT üzleti főiskola, ami a kijárási korlátozások miatt nem tudta megtartani a hagyományos diplomaosztót. Mivel elhalasztani nem akarták, az egyetem azt találta ki, hogy a diákok helyett az avatárjaiknak adják át a diplomát, amit úgynevezett telepresence robotok használatával oldottak meg.

Az ANA Group által gyártott Newme (azaz "új én") típusú robotok képesek távirányítással közlekedni, a fejük helyén pedig egy táblagép van, így a diákok videochaten keresztül jelen tudtak lenni a saját diplomaosztójukon. Hogy tökéletes legyen az összhatás, a robotokat még hagyományos talárba is beöltöztették. A diplomaosztón így csupán az egyetem vezetőségének és néhány diáknak kellett jelen lennie, akik a robotokat irányították. A diákok kettessével vették át a diplomát, amikor pedig végeztek, egyszerűen átadták a robot testüket egy másik diáknak.

Telepresence robotok gyártásával és értékesítésével ma már számtalan cég foglalkozik, ám a mindennapi életbe még nem igazán találták meg az útjukat ezek az eszközök. Elsősorban a vállalati életben bukkantak fel, például virtuális konferenciákon, de az egészségügyi szektorban is találkozni velük, ahol többek között a betegekkel való konzultációra, idősek gondozására használják őket. A robotok ára igen széles skálán mozog, a kerekekkel is ellátott modellek 1000-4000 dollár közötti összegbe kerülnek, de egy helyben álló telepresence robotot ennél olcsóbban is lehet kapni.

A koronavírus közel sem csak az egyetemeken hozta el a robotizáció áttörését, a megfertőződés veszélyének csökkentése érdekében számtalan helyen vetették be a robotokat, legyen szó akár a betegek gondozásáról, akár a járókelők testhőmérsékletének az ellenőrzéséről, akár házhozszállításról.

Bár Japánban az elsők között bukkant fel a koronavírus, a Worldometer statisztikái szerint a szigetországban eddig nem terjedt el úgy a járvány, mint számos európai országban vagy az USA-ban: Március 6-ig mindössze 3654 esetet regisztráltak és 85-en vesztették életüket a COVID-19 miatt, igaz, az elmúlt napokban mind a fertőzések, mind a halálozások száma megugrott. Az ország miniszterelnöke, Abe Shinzo már február 27-én elrendelte az összes általános iskola, középiskola és egyetem bezárását, két héttel ezelőtt pedig az is kiderült, hogy az eredetileg július 24-én keződő tokiói olimpiát is elhalasztják egy évvel a járvány miatt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.