DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét

2023 / 12 / 06 / Pőcze Balázs
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
A Biomemory nevű francia startup érdekes kísérletbe fogott: ezer dolláros, azaz több mint háromszázezer forintos áron piacra dobtak egy ezüstszínű kártyát, amin egy kilobájtnyi, nagyjából ezer karakternyi szöveg fér el, DNS-be foglalva. Ez egyelőre nagyon drága, és kicsit sem praktikus, mégis jövőbe mutató lehet az elképzelés.

Az emberiség egyre több adatot állít elő, ezzel együtt egyre több energiát és helyet fordít arra, hogy a létrejövő információkat tárolja és felhasználja. Ez ideig-óráig még fenntartható, de az adatközpontok már most a bolygó áramfogyasztásának a másfél százalékát emésztik fel, miközben a helyigényük sem csekély. Ráadásul a merevlemezek, a flash-meghajtók, de még a mágnesszalagok is csak évekig-évtizedekig használhatóak, egy idő után elkezdik elveszíteni a rajtuk tárolt információkat. Hosszú ideje hallani arról, hogy a bináris, elektronikus technológiák helyett a DNS-alapú megoldások lényegesen biztonságosabbak és takarékosabbak lehetnek. Tovább bírja az adathordozó, a tárolás egyáltalán nem fogyaszt energiát, ráadásul

egyetlen grammnyi DNS-ben harminchatmillió példányban elférne egy mozifilm.

A Wiredön olvasható cikk szerint egy-egy ilyen kísérlet után a Biomemory nevű francia startup gondolt egy nagyot, és piacra dobott egy magánembereknek szánt, DNS-alapú tárolást lehetővé tevő kütyüt. A hitelkártyára emlékeztető, ezüstös Biomemory mindössze egy kilobájtnyi információt, azaz körülbelül ezer karaktert tud rögzíteni, amihez arányaiban horrorisztikus, ezerdolláros ár társul. Aki mégis megrendel egy ilyen kártyát, annak a Biomemory weboldalán kell megadnia a szöveget, amit tárolni szeretne. Ezt a cégnél bináris kódból AGCT (adenin, guanin, citozin, timin) formátumú genetikai kóddá alakítják, majd a DNS-részletet nyolc óra alatt létrehozzák és kiszárítják, végül két kártyába rejtik, oxigéntől elzárva. A két kártyára azért van szükség, mert az egyiket visszaküldhetjük a cégnek, akik DNS-szekvenálás segítségével visszafejtik az üzenetet, majd a weben keresztül átadják nekünk.

Mindez persze egyelőre egy izgalmas, ám igencsak drága játék, de a Wirednek nyilatkozó szakemberek szerint utat mutathat az olyan felhasználási esetek felé, amikor hatalmas mennyiségű, de csak rendkívül ritkán használt adatokat kell tárolnia cégeknek, szervezeteknek.

(Fotó: Biomemory)

A világ legvékonyabb memóriaeszközei bizonyítják, hogy lehetséges az atomi szintű adattárolás A memória már sose lesz a régi: a világ legvékonyabb CD-je és mágnese is elkészült a közelmúltban, hogy az emberiség által generált hatalmas adatmennyiséget valahogy kezelhetővé tegyék.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Két éven belül jöhet az első génszerkesztett hús “betegségálló” CRISPR-malacoktól
Két éven belül jöhet az első génszerkesztett hús “betegségálló” CRISPR-malacoktól
Mint a Genus vállalat fogalmazott, a génszerkesztett állatok “teljesen immunisak” a sertéseket tizedelő, legsúlyosabb vírussal szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.