DNS-mintával találják meg az utcára piszkító kutyákat egy dél-francia városban

2023 / 07 / 19 / Pőcze Balázs
DNS-mintával találják meg az utcára piszkító kutyákat egy dél-francia városban
A dél-francia Béziers-ben mostantól csak "genetikai útlevéllel" lehet kutyát sétáltatni. A polgármester így szeretne megszabadulni a belvárosi életet nehezítő kutyapiszoktól.

"Megszámoltuk, és havonta ezer alkalommal, de néha sokkal többször szedünk össze kutyapiszkot, csak a belvárosban. Ez így nem mehet tovább" - fakadt ki a Guardian szerint Robert Ménard polgármester. "Elegem van ebből. Az államnak semmi baja a javaslatunkkal, és ugyanazt gondolja, mint mi. Ezt meg kell tenni, nem csak Béziers-ben. Meg kell büntetnünk az embereket, hogy megfelelően viselkedjenek." - tette hozzá. A politikus, aki a sajtószabadságért küzdő Riporterek határok nélkül egyik alapítója, valamint volt főtitkára, és szélsőjobboldali jelöltként lett polgármester, kiemelte, hogy azokkal, akik nem a városban laknak, elnézőbbek lesznek, mert "nem a külföldiek, hanem a kutyájuk után nem feltakarító helyiek" okozzák a problémát.

Költségek és büntetések

A cikk szerint a kutyatulajdonosoknak el kell vinniük az állatukat az állatorvoshoz, vagy ingyenes nyálmintavevő készletet kell kérniük. A mintát egy laborban kielemzik, majd az alapján egy okmányt állítanak ki. Aki enélkül sétáltat kutyát, harmincnyolc eurós bírságra számíthat. Az utcát takarítók mostantól mintát fognak venni az összeszedett piszokból, amelyeknek a genetikai információit a rendőrség összeveti a nemzeti állatnyilvántartással, és ha megtalálják a tulajdonost, százhuszonkét eurós büntetést szabnak ki rá. A próbaüzem, ami 2025-ig fog tartani, legalább ötvenezer euróba kerül, hiszen ennyit kért arra a polgármester 2016-ban, ám akkor egy helyi bíróság a személyes szabadságjogokra hivatkozva elutasította a javaslatát.

A Guardian szerint 2015-ben az Egyesült Királyságban már tervbe vettek egy hasonló akciót, míg a Gizmodo arról ír, hogy az USA-ban egy PooPrints nevű szolgáltatás végzi ezt a szolgáltatást, javarészt luxusapartman-komplexumok területén.

(Borítókép: Wodicka/ullstein bild via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.