Döbbenet: az óceán fenekén talált titokzatos aranytárgy "biológiai eredetű"

2023 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Döbbenet: az óceán fenekén talált titokzatos aranytárgy
Az előzetes vizsgálat arra jutott, hogy az óceán mélyéről kihalászott, ismeretlen, aranyló objektum biológiai eredetű. A rejtély azonban nem zárult le, mert a kutatók továbbra sem tudják, mi ez.

A rejtélyes sárga objektumot a NOAA expedíciója fedezte fel véletlenül, és egy távirányítós járművel a fedélzetre is szállították. Az objektum beindította az emberek fantáziáját, több sajtótermék például “aranytojáshoz” hasonlította a leletet. Az előzetes vizsgálatok alapján, amit egy nem teljes értékű laborban végeztek a hajó fedélzetén, az egyértelmű, hogy bármi is ez, biológiai eredetű, azonban ennél többet egyelőre nem lehet erről az objektumról kijelenteni.

Az “aranytojás” így a kutatók szerint csak egy újabb emlékeztető arról, hogy milyen keveset tudunk az óceánok mélységes mélyéről.

2023. augusztus 30-án, miközben távvezérelt járművekkel merültek az Alaszkai-öbölben, a NOAA Okeanos Explorer hajó expedíciós személyzete zavarba ejtő látványra bukkant. A körülbelül 3300 méteres mélységben egy sziklás kiemelkedésen ráakadtak egy fura tárgyra, amit merülést dokumentáló egyik videós először “sárga kalapnak” hívott.

Az biztos, hogy egyből szemet szúrt a fehér szivacsok közepette ez a sima, arany, némileg valóban tojásdad, valamivel több mint 10 centiméter átmérőjű objektum, amely szorosan egy sziklához tapadt. A tárgy tapadási pontja közelében egy kis lyuk vagy szakadás a tárgy külsejéhez hasonló, aranysárga belső teret tárt fel. Ahogy a kamerák közelítettek, a látvány a tudósokat is megdöbbentette: az első ötletek alapján ez egy elhalt szivacs maradéka lehet, esetleg korall vagy tojáshéj.

Mivel a merülést online élőben lehetett követni, az eset elég nagy érdeklődést kapott, a hír hamarosan eljutott a sajtóba is, ahol többen egy “aranytojáshoz” hasonlították ezt a dolgot, ezzel is némileg aládolgozva a misztikumnak. Minderről mi is beszámoltunk:

A kutatók sem tudják, mi lehet ez a rejtélyes aranyló objektum, amit az óceán fenekén találtak Mintha valami be akart volna jutni… Vagy ki akart volna törni belőle – írják a Seascape Alaska 5 expedíció kutatói, akik ráakadtak a különös tárgyra. Még azután sem tudják, mi lehet ez, hogy kihalászták az óceánból.

Most pedig, mint a NOAA közleményében olvasható, elkészült a tárgy első analízise az expedíciós hajó fedélzetén. Mint azt a NOAA Ocean Exploration munkatársa, Sam Candio, a folyamatban lévő Seascape Alaska 5: Alaska-öböl távirányítású járműkutatási és térképészeti expedíciójának koordinátora elmondta:

“Habár sikerült beegyűjtenünk az „aranygömböt” és felhoztuk a hajóra is, mégsem tudjuk azonosítani azon túl, hogy biológiai eredetű. Valószínűleg nem fogunk többet megtudni mindaddig, amíg el nem tudjuk juttatni egy olyan laboratóriumi környezetbe, ahol kifinomultabb eszközökkel meríthetünk a tudományos közösség kollektív szakértelméből, mint ami a hajón elérhető. Bár kissé alázatot ébreszt bennünk, hogy mennyire megdöbbentett minket ez a felfedezés, az eset egyben emlékeztetőül is szolgál arra, hogy milyen keveset tudunk saját bolygónkról, és mennyit kell még tanulnunk az óceánunkról, és milyen nagyra kellene ezt értékelnünk.”

A következő kérdések merülnek tehát most fel:

Ez a tárgy egy már ismert fajhoz tartozik-e, vagy esetleg egy teljesen új fajhoz, netán egy már felfedezett faj eddig ismeretlen életszakaszának a része-e?

Sam Candio szerint mindez csak aláhúzza az óceánkutatás fontosságát, mint hozzátette:

„Az új fajok új forrásokat jelenthetnek az orvosi terápiák és vakcinák, élelmiszerek, energia és egyéb társadalmi hasznok és ismeretek számára. Az expedíció során összegyűjtött adatok és információk együttesen segítenek abban, hogy betömködjük a bolygó ezen részének megértésével kapcsolatos hiányosságokat, így jobban tudjuk azt kezelni és védeni.”

(Kép: az aranyló gömb a hajó fedélzetén, forrás: NOAA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.