Az utolsó simításokat végzik a következő generációs űrsiklón, ami új korszakot nyithat az űrrepülésben

2023 / 11 / 06 / Bobák Áron
Az utolsó simításokat végzik a következő generációs űrsiklón, ami új korszakot nyithat az űrrepülésben
A Dream Chaser az első olyan űrsikló, amelyet egy magánvállalat tervezett, a Sierra Space szerint pedig "teljesen meg fogja változtatni, hogyan utazunk a világűrbe és vissza".

Amikor a NASA 12 évvel ezelőtt visszavonultatta az utolsó űrsiklót, úgy tűnt, hogy egy korszak végleg lezárult az űrutazás történetében. Bár a repülőgépekre hasonlító, több útra is alkalmas járművek jókora előrelépést jelentettek a korábban használt űrkapszulákhoz képest, a Challenger és a Columbia katasztrófája valamint a program csillagászati költségei miatt az amerikaiaknak a 2010-es évekre már az is vonzóbb alternatíva volt, hogy az oroszoknak fizessenek az asztronauták utaztatásáért, mint hogy tovább használják a veszélyes és drága technológiát.

Az űrsiklóprogram leállítása ugyanakkor nem vette el mindenkinek a kedvét attól, hogy űrrepülőgépekkel kísérletezzen: az Atlantis 2011-es visszavonultatásakor az amerikai Sierra Space már évek óta dolgozott a Dream Chaser nevű járművön, amelynek hasonló szerepet szántak az űrutazásban, mint amit a NASA űrsiklói töltöttek be évtizedeken keresztül. A 2004-ben elindított projekt hamarosan nagyon fontos mérföldkőhöz érkezhet, hiszen az első indításra a tervek szerint már jövő áprilisban sor kerülhet, ahogy pedig arról az Ars Technica a napokban beszámolt, az űrsikló legénység nélküli missziókra fejlesztett változata mostanra szinte száz százalékos állapotban várja, hogy megkezdjék az ilyenkor kötelező megbízhatósági teszteket.


A Tenacity űrsikló a Sierra Space coloradói bázisán

A Dream Chaser ugyan csak nagyjából negyedakkora, mint amekkorák a NASA űrsiklói voltak, de a ma használt teherűrhajóknál így is lényegesen több hasznos terhet fog tudni eljuttatni az ISS-re

A nagyjából kilenc méter hosszú és szárnyakkal együtt hét méter széles Dream Chaser jóval kisebb, mint a NASA által korábban használt űrsiklók, a ma elterjedt űrkapszulákhoz képest viszont így is számtalan előnye van. Ezek közül az egyik természetesen az, hogy a Dream Chaser nem az óceánban landol, hanem kifutópályán, ami jóval kényelmesebbé teszi a használatát, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a kialakításából fakadóan az űrsiklót a légkörbe való visszatéréskor az űrkapszuláknál jóval alacsonyabb, legfeljebb 1,5G-s erőhatás éri, ami nem csak az asztronauták számára előnyös, de érzékenyebb rakomány szállításánál vagy állatkísérleteknél is fontos tényező. A Dream Chaser másik előnye a kapacitása: az űrsikló 5500 kilogrammnyi hasznos terhet tud eljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra, ami csaknem a kétszerese az orosz Progress űrhajó kapacitásának, de az amerikai Cygnust és Dragon-2-t is jócskán felülmúlja. A Sierra Space a kapacitás maximalizálása érdekében az űrsiklót egy Shooting Star névre keresztelt rakománymodullal is ellátja, amely visszatéréskor elég a légkörben, ezzel lehetővé téve, hogy nagy mennyiségben tudjanak megszabadulni az ISS-en felgyülemlett szeméttől.

A Dream Chaserrel a későbbiekben egyszerre akár hét asztronauta is utazhat majd a világűrbe, és a tervek szerint egy űrsikló akár 15-ször is használható lesz, mielőtt nyugdíjba kéne küldeni. A jármű emellett a Sierra Space szerint mindössze két hónappal a visszatérése után már újra bevethető lesz, így nem csoda, hogy a cég vezérigazgatója, Tom Vice úgy nyilatkozott a fejlesztésről, mint ami "teljesen meg fogja változtatni, hogyan utazunk a világűrbe és vissza".

A Tenacity névre keresztelt űrsiklót a közeljövőben a NASA Ohióban található tesztlétesítményébe szállítják majd, ahol a következő hónapokban többek között vákuumkamrás, vibrációs és akusztikus teszteknek vetik alá. Ha a vizsgálatok semmilyen rendellenességet nem tárnak fel, akkor a jármű innen a floridai Kennedy Űrközpontba megy tovább, ahol jövő áprilisban kerülhet majd sor az első indításra.

Ez nem csak a Sierra Space számára lesz egyébként komoly mérföldkő, hiszen a Dream Chasert a United Launch Alliance Vulcan típusú hordozórakétája juttatja majd el a Föld körüli pályára, aminek ez lesz mindössze a második startja. A kétfokozatú rakéta első útjára a tervek szerint december 24-én kerülhet sor egy olyan misszió keretében, amelynek célja, hogy az Astrobotics nevű cég VIPER holdjáróját eljuttassák az égitestre - ez szintén űrtörténelmi mérföldkőnek ígérkezik, hiszen ha a küldetés sikerrel zárul, akkor a Peregrine lesz az első privát cég által tervezett leszállóegység, ami sikeresen landol a Holdon.

(Fotó: Sierra Space)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.