Ebben a földalatti luxusbunkerben boldogan eltöltenénk az apokalipszist

2020 / 08 / 01 / Perei Dóra
Ebben a földalatti luxusbunkerben boldogan eltöltenénk az apokalipszist
Miközben az emberiség a világ nagy részén továbbra is a pandémiával foglalkozik, a leggazdagabb amerikaiak egy nagyon eltérő végső forgatókönyvre készülnek: egy fényűző földalatti bunkerben tervezik kivárnia filmekből jól ismert nukleáris telet. Vagy tulajdonképpen bármilyen katasztrófát.

A CNET munkatársa, Claire Reilly kiváltságos helyzetbe került, nemrégiben ugyanis exkluzív bepillantást kapott az erődítménybe, és egy rövid időre átélhette, hogy milyen pazar lehet az ilyen apokaliptikus életmód. Már ha az ember megengedheti magának, hogy itt várja a világvégét.

A Survival Condo fantázianevű épület eredetileg egy SM–65 Atlas interkontinentális ballisztikus rakéta volt, amit átalakítottak egy luxus társasház-komplexummá a gazdagok és kiváltságosok számára.

A bunker (azon túl, hogy elég pazar életbiztosítás), a menedék és a stílus tökéletes kombinációját ígéri. A Survival Condo Kansas Citytől körülbelül kétszáz mérföldre, hatvan méterrel a föld alatt található: a hidegháború alatt építették (nukleáris rakétaindító létesítményként), majd utólagosan ellátták több mint két és fél méter vastag vasbeton falakkal is, amelyek célja egyebek mellett a tornádók és az atomfegyverek kivédése.

Ahogy a riporternő nagyjából három óra alatt jutott el a célállomásra a kansasi repülőtérről, ami első ránézésre nem is tűnt nagy dobásnak: egy őr egy hatalmas szögesdrótkerítés mögött, egy csendben forgó szélturbina, körültekintően elhelyezett megfigyelő kamerák. A biztonsági személyzet előtt pedig két, megközelítőleg nyolc tonnás ajtó.

De ne higgyük, hogy ez csupán egy 'rókalyuk' a semmi közepén! Belül ugyanis a világ legszokatlanabb luxusapartman-komplexuma vár ránk.

Larry Hall, a Survival Condo tulajdonosa vezette körbe Reillyt olyan könnyedséggel, mintha csak egy vasárnapi teapartin lettek volna. Ám amint beléptek, a nő rájött, hogy ez nem egy hétköznapi túra. A kinti meleg idő ellenére belül hűs szellő és síri csend fogadta. Lépései visszhangoztak a hideg betonon, és amint a nyolc tonnás ajtók hangosan becsapódtak a háta mögött, olyan érzése támadt, mint akit csapdába ejtettek, és esélytelen, hogy egyedül kijusson innen. A bunker tizenöt emeletes, a legfelső szinten, egy széles kupolában található a főbejárat, és pár közösségi rekreációs lehetőség, úgy mint park, mászófal, és medence (csúszdával kiegészítve).

A következő három emeleten találhatók a mechanikai helyiségek, az egészségügyi létesítmények és egy élelmiszer-áruház, majd hét szinten át lakások követik egymás. Az utolsó négy emeleten osztályterem és könyvtár, egy mozi és bár, valamint egy edzőterem (szaunával) kapott helyet. Ami az apartmanokat illeti, ne tipikus pánikszobákat képzeljünk el, sokkal inkább egy manhattani luxuslakosztályt annak minden modern tartozékával felszerelve. Larry Hall arról is beszélt, hogy a bunkert hosszú tartózkodási időre tervezték, így valaki akár öt évig is tartózkodhat benne. Hogy mennyiért?

A legolcsóbb lakás egymillió dollár, egy komplett emelet bérlése pedig hárommillió. Ehhez képest már most sokan várólistán vannak.

Talán nem meglepő, hogy a vendégkör milliomosokból, orvosokból, mérnökökből, ügyvédekből, nemzetközi üzletemberekből áll, akik már készülnek egy "Mi lenne ha..." típusú forgatókönyvre. Hall tisztában van vele, hogy sajnos csak a társadalom kis szeletének adatik meg egy kényelmes szobából végignézni egy lehetséges nukleáris telet vagy más katasztrófát, míg a legtöbben belehalnak a csapásba, vagy legalábbis elveszítik szeretteiket. Aki szeretné látni a luxusbunker tervrajzát és helyiségeit, annak ízelítő gyanánt hoztunk pár képet:

(Fotó: Claire Reilly/CNET)


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.