Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve

2020 / 07 / 17 / Perei Dóra
Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve
A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.

A 3D nyomtatás életünk lassacskán minden szegmensében teret nyer magának, így többek között az építkezésben is; múlt hónapban például Csehországban átadtak egy 3D-s nyomtatási technológiával kivitelezett, vízre tervezett házat, tavaly Mexikóban pedig egyszerre ötven lakóépületet vehettek birtokba a helyi szegény közösségek. A dolog azonban nem áll meg ennyiben, ugyanis már léteznek látványtervek az első, Marsra készülő futurisztikus otthonokról is. A NASA 2015-ben hirdette meg 3D Printed Habitat kihívását, a jelentkezők dolga pedig nem volt más, mint építészetileg kivitelezhető otthonokat tervezni a vörös bolygóra.

A feladat elsőre talán szórakoztatónak tűnik, a csapatok azonban keményen küzdöttek az ötszázezer dolláros főnyereményért, hiszen ki kellett találniuk, hogy milyen technológiát alkalmaznának, milyen anyagokat használnának az építkezéshez, és egyáltalán, milyen extrákat tervezzenek a házakba, hogy azok ne csupán élhetőek, de kifejezetten kényelmesek legyenek. A szerkezeteknek mindemellett elég erősnek kell lenniük, hogy kibírják a meteorhullást, és a sokszor extrém marsi légkört. A szerencsés nyertes végül egy New York-i építészeti cég, az AI Space Factory lett, Marsha névre keresztelt innovációjuk azonban egyik olyan szerkezetre sem hasonlít, mint amilyeneket eddig a filmekben látunk.

Leginkább ugyanis egy hatalmas tojás és egy kaptár fura kereszteződésére hasonlít.

A tervezők szándékosan választották a tojásformát, egyrészt mert így optimalizálták a marsi atmoszféra nyomás- és hőmérsékleti ingadozásának kezelésére, másrészt megépítése szintén jóval könnyebb és gyorsabb azáltal, hogy a 3D-s nyomtatónak nem kell annyit mozognia, mint más épületek elkészítésénél. Ez egyúttal alacsonyabb meghibásodási kockázatot is jelent. "Fontos, hogy a ház formailag jól átgondolt legyen, hiszen így kevesebb anyagot kell felhasználnunk" - mondja Davit Malott, az AI Space Factory alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: a tojáshéj tökéletes példa erre, hiszen bár a rétege vékony, mégis eléggé ellenálló a külső hatásokkal szemben. A belső elrendezés nagyban hasonlít egy átlagos családi házra, leszámítva pár bónusz Mars-specifikumot; az első emelet lényegében egy előkészületi tér, ahol az asztronauták felölthetik védőfelszerelésüket, mielőtt kilépnének a marsi légkörbe. Ezen kívül itt található egy laboratórium a kutatómunkák támogatásához, valamint egy, közvetlenül a ház mellé csatlakoztatott dokkoló port is. A tervezők a második emeletre a konyhát, míg a harmadikra a fürdőszobát, az alvóhelyeket és egy minikertet álmodtak. A harmadik, egyben utolsó szint mondhatni a rekreáció helye, ahol tévénézésre és edzésre egyaránt van lehetőség.

A tojásház miniatűr modelljének elkészítése harminc órán át tartott, ám ez nem jelenti azt, hogy a tényleges mérethez kilencven óra kellene, a verseny ideje alatt ugyanis a nyomtatást tíz órás lépésekben hajtották végre, és mivel a kicsinyített modell az eredeti lakóépület szerkezeti aspektusait tartalmazza, a tervezőknek csak ki kell terjeszteniük a 3D nyomtató nyomtatási felületének szélességét, illetve magasságát, hogy megkapják a végső változatot. Bár ezek még csupán ötletek, az AI Space Factory már szövetségre is lépett a Techmer PM nevű tervező céggel, akik egy szuper erős, a Mars szikláiból származó bazalt-rost keveréket, valamint egy lebomló bioplasztikát használnának a kivitelezéshez. Utóbbi ugyancsak egy, a Marson termesztett növényéből előállítható természetes anyag.

A NASA tesztjeiben ugyanis korábban már kimutatták, hogy ez az anyag erősebb és tartósabb, mint a beton, és ellenállóbb az ismétlődő fagyok és olvadások ellen.

Ha a COVID-19 nem húzta volna keresztül számításaikat, idén márciusban, New Yorkban mutatták volna be a Marsha földi verzióját, a Terat, melynek lakosztályait a vendégek kibérelhetik, és ezáltal maguk is megtapasztalhatják, milyen lenne az élet egy űrbéli házban. (Az átadás új dátumáról még nincs információ.)

(Fotó: Pinterest, AI Space Factory, Design Wanted)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.