Ebben a gépezetben japán módra forradalmasítják a sterilizálást

2023 / 08 / 31 / Bobák Zsófia
Ebben a gépezetben japán módra forradalmasítják a sterilizálást
A Mitsubishi Heavy Industries a rakétafejlesztés és az ITER mágnestekercseinek építése mellett az ipar egy teljesen más szegmensének fenntarthatóságát is igyekszik elősegíteni.

A PET (polietilén-tereftalát) palackok használata az üdítőitalok és más termékek csomagolása terén évről évre egyre népszerűbbé válik - statisztikák szerint 2004-ben globálisan még csak 300 milliárd palackot állítottak elő a világ különböző pontjain, 2021-re azonban ez a szám majdnem megduplázódott és elérte az 583 milliárdot. Az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetségének (UNESDA) adatai alapján a felhasznált és feleslegessé váló flakonok újrahasznosítása nem zajlik zökkenőmentesen, Európában ugyan 4,6 mt PET-et gyűjthettek volna össze 2020 folyamán, de a kidobott csomagolások mindössze 49%-át tudták újrahasznosítani, ebből pedig 61%-ot tettek ki az üdítőspalackok.

A hatalmas mennyiségű hulladék kezelése is növekvő problémát jelent, de a PET-csomagolások előállítása és italok betöltése során alkalmazott eljárások is hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, ezért az üdítők gyártásának minden fázisában lényeges a fenntarthatóbb módszerek bevezetése. Japánban egy új berendezéssel oldják meg a palackok tisztításának folyamatát, ami egyszerre biztosít alapos fertőtlenítő hatást és csökkenti a művelethez szükséges vízfelhasználás mértékét.

A miniüzemnek is beillő gépezetet a Mitsubishi Heavy Industries készítette el és benne kétlépcsős procedúra folyamán végzik a sterilizálást: először a még formázás előtt álló palackokat és kupakokat fertőtlenítik, majd a flakonok kezelése után aszeptikus környezetben megy végbe az italok betöltésének folyamata. Az MHI magyarázata szerint azokkal a hagyományos módszerekkel szemben, amelyek során a palackba kerülő tartalom felmelegítésével zajlik a sterilizálás és ez negatív következményekkel járhat az italok ízére, a kétlépcsős fertőtlenítéssel ez a kockázat elkerülhetővé válik és a szobahőmérsékleten végzett töltés megőrzi az üdítők eredeti aromáját.

Az új metódus 30%-kal kevesebb helyet igényel a telepítés során, 25%-kal kevesebb hidrogén-peroxidot használ a sterilizáláshoz, valamint levegővel fertőtlenít, így redukálva a vízfelhasználás szintjét

- írja a gyártócég.

A berendezésből még csak hármat készítettek el és kettőt állítottak szolgálatba, de a MHI a gépezet további fejlesztése után a globális terjeszkedést tervezi, a későbbiekben pedig még tovább igyekszik csökkenteni az eljárás során igénybe vett vegyszerek mennyiségét. A berendezés építése a Mitsubishi Heavy Industries kevésbé látványos, de hasznos projektjei közé tartozik, azonban sok ennél nagyratörőbb programban is részt vesznek, például a nemsokára induló SLIM és XRISM missziókban a JAXA hordozórakétájának fejlesztésével és az ITER készítésében a szupravezető TF mágnestekercsek gyártásával.

(Fotó: Mitsubishi Heavy Industries)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.