Ebben a gépezetben japán módra forradalmasítják a sterilizálást

2023 / 08 / 31 / Bobák Zsófia
Ebben a gépezetben japán módra forradalmasítják a sterilizálást
A Mitsubishi Heavy Industries a rakétafejlesztés és az ITER mágnestekercseinek építése mellett az ipar egy teljesen más szegmensének fenntarthatóságát is igyekszik elősegíteni.

A PET (polietilén-tereftalát) palackok használata az üdítőitalok és más termékek csomagolása terén évről évre egyre népszerűbbé válik - statisztikák szerint 2004-ben globálisan még csak 300 milliárd palackot állítottak elő a világ különböző pontjain, 2021-re azonban ez a szám majdnem megduplázódott és elérte az 583 milliárdot. Az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetségének (UNESDA) adatai alapján a felhasznált és feleslegessé váló flakonok újrahasznosítása nem zajlik zökkenőmentesen, Európában ugyan 4,6 mt PET-et gyűjthettek volna össze 2020 folyamán, de a kidobott csomagolások mindössze 49%-át tudták újrahasznosítani, ebből pedig 61%-ot tettek ki az üdítőspalackok.

A hatalmas mennyiségű hulladék kezelése is növekvő problémát jelent, de a PET-csomagolások előállítása és italok betöltése során alkalmazott eljárások is hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, ezért az üdítők gyártásának minden fázisában lényeges a fenntarthatóbb módszerek bevezetése. Japánban egy új berendezéssel oldják meg a palackok tisztításának folyamatát, ami egyszerre biztosít alapos fertőtlenítő hatást és csökkenti a művelethez szükséges vízfelhasználás mértékét.

A miniüzemnek is beillő gépezetet a Mitsubishi Heavy Industries készítette el és benne kétlépcsős procedúra folyamán végzik a sterilizálást: először a még formázás előtt álló palackokat és kupakokat fertőtlenítik, majd a flakonok kezelése után aszeptikus környezetben megy végbe az italok betöltésének folyamata. Az MHI magyarázata szerint azokkal a hagyományos módszerekkel szemben, amelyek során a palackba kerülő tartalom felmelegítésével zajlik a sterilizálás és ez negatív következményekkel járhat az italok ízére, a kétlépcsős fertőtlenítéssel ez a kockázat elkerülhetővé válik és a szobahőmérsékleten végzett töltés megőrzi az üdítők eredeti aromáját.

Az új metódus 30%-kal kevesebb helyet igényel a telepítés során, 25%-kal kevesebb hidrogén-peroxidot használ a sterilizáláshoz, valamint levegővel fertőtlenít, így redukálva a vízfelhasználás szintjét

- írja a gyártócég.

A berendezésből még csak hármat készítettek el és kettőt állítottak szolgálatba, de a MHI a gépezet további fejlesztése után a globális terjeszkedést tervezi, a későbbiekben pedig még tovább igyekszik csökkenteni az eljárás során igénybe vett vegyszerek mennyiségét. A berendezés építése a Mitsubishi Heavy Industries kevésbé látványos, de hasznos projektjei közé tartozik, azonban sok ennél nagyratörőbb programban is részt vesznek, például a nemsokára induló SLIM és XRISM missziókban a JAXA hordozórakétájának fejlesztésével és az ITER készítésében a szupravezető TF mágnestekercsek gyártásával.

(Fotó: Mitsubishi Heavy Industries)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.