Eddig csak elméletekben létező csillagok otthona lehet az eddig megfigyelt legtávolabbi és legöregebb galaxis

2022 / 04 / 07 / Bobák Zsófia
Eddig csak elméletekben létező csillagok otthona lehet az eddig megfigyelt legtávolabbi és legöregebb galaxis
Rátaláltak az eddig megfigyelt legtávolabbi galaxisra, de különös fényességének okát még nem sikerült tisztázni.

Nemzetközi kutatócsapat felfedezte az eddig megfigyelt legtávolabbi galaxist, amely a korábbi csúcstartónál, a GN-z11 galaxisnál is messzebb, körülbelül 13,5 milliárd fényévnyire található a Földtől. A GN-z11 vöröseltolódása, ami alapján a csillagászok meghatározzák egy égitest távolságát, nagyjából 11,1, ami azt jelenti, hogy 13,4 milliárd évvel ezelőtt születhetett. A most felfedezett HD1 ennél egy kicsivel még öregebb és távolibb, a vöröseltolódása 13,3, ami körülbelül 13,5 milliárd évnek felel meg. A GN-z11 galaxis éppen a határán van annak a távolságnak, amit a Hubble teleszkóp még érzékelni tud, de a mostani jelölt létezését nem a Hubble, hanem számos más teleszkópos vizsgálat is megerősítette, köztük a Subaru, a VISTA, a Spitzer és az Egyesült Királyság Infravörös Teleszkópja is.

A HD1-re nem volt könnyű ráakadni, összesen 1200 órányi adat és 700 000 űrbeli objektum átfésülése után sikerült detektálni a csillagászoknak, akik ezután az ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) teleszkóppal igazolták a felfedezést. A galaxist rendkívül erős ultraibolya sugárzás jellemzi, minek okát még nem fejtették meg a kutatók, de sejtéseik szerint két ok valamelyikére vezethető vissza:

  • vagy egy hatalmas, 100 millió naptömegű szupermasszív fekete lyuk található a közepén
  • vagy az általa előállított csillagok az úgynevezett harmadik populációba tartoznak, vagyis az univerzum legkorábban létrejövő csillagainak számítanak. Ezek az égitestek a teóriák szerint a később keletkezetteknél masszívabbak és fényesebbek is, de eddig csak elméletben léteztek, még sohasem sikerült őket megfigyelni

A kutatók azért jutottak ez utóbbi következtetésre, mert a számítások szerint a HD1 évente akár száz új csillagot is produkálhat, ami szokatlanul nagy mennyiség, ha pedig ezek a különösen fényes, harmadik populációs csillagok körébe tartoznak, akkor az magyarázatot adhat a nagy mértékű ultraibolya sugárzásra. A szupermasszív fekete lyuk is generálhat azonban extrém UV sugárzást, miközben magához vonzza a körülötte lévő gázokat és a folyamat során a környezete nagy energiájú fotonokat bocsát ki - magyarázza a Harvard felfedezésről beszámoló közleménye.

A kutatást a legtávolabbi galaxis után a korábbi hasonló felfedezések inspirálták, mivel a csillagászok elmondása szerint ezeknek az objektumoknak a vizsgálata fontos információkat eredményezhet az égitestek keletkezésével kapcsolatban.

"A legtávolabbi objektumok keresése nem csak a legkönnyebben elérhető határa az emberi tudásnak,

hanem nagy jelentősége van a korai univerzumban található különböző objektumok kialakulását meghatározó fizikai jellemzők felfedésében." - írják a tanulmányban.

A továbbiakban a kutatást az infravörös tartományban mérő és nemsokára használatra kész James Webb Teleszkóppal, a jövendőbeli Nancy Grace Roman Űrteleszkóppal, ami az optikaitól egészen a közeli infravörös tartományig mér és a GREX-PLUS-szal (Galaxy Reionization EXplorer és Planetary Universe Spectrometer) tervezik folytatni, ami a japán űrügynökség 2030-as évekre tervezett, szintén infravörös tartományban végzett megfigyelésekre alkalmas teleszkópja lesz.

(Fotó: Harikane et al., NASA, EST and P. Oesch/Yale)

Olyan csillagot fotózott a Hubble, ami már az univerzum keletkezésének hajnalán is létezett Az Earendel az eddigi legtávolabbi csillag, amit sikerült megfigyelni a kutatóknak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.