Eddig ismeretlen, óriási folyót találtak a Déli-sark alatt

2022 / 11 / 03 / Felkai Ádám
Eddig ismeretlen, óriási folyót találtak a Déli-sark alatt
Hosszabb, mint a Temze, és sajnos akad vele kapcsolatban rossz hír is.

A jég alatti folyót repülőgépekre szerelt, a jégen is áthatoló radarjelek segítségével fedezték fel – számol be róla a Live Science. A légi felmérések sorozatával felfedezett folyórendszer 460 kilométer hosszan kígyózik, és a Weddell-tengerbe ömlik. Korábban egyébként már találtak a térségben tavakat, de akkor azt hitték, hogy ezek nem állnak egymással összeköttetésben. Mint a kutatók elmondták, most viszont kiderült, hogy valójában teljes rendszerek léteznek a jégpáncél alatt, amelyek felépítése teljes mértékben megegyezik a felszíni vizekével.

A folyami hálózat veszélyeket is rejteget – ha olvadásnak indulna a jégtakaró, akkor ez a rejtett folyó annyi vizet csapolna le, hogy az a globális tengerszintet 4,3 méterrel emelné meg. Természetesen ez csak akkor történne, ha a teljes jégpáncél elolvadna a folyó felett, ami egyszerre biztos nem fog megtörténni. Sok viszont a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a jégtakaró miként reagál a felmelegedésre, amit tehát nagyban befolyásolhat a most felfedezett folyó, mint egy eddig ismeretlen tényező.

A folyórendszer négy lassan haladó jégtömeg alatt fekszik (Institute Ice Stream, a Mӧller Ice Stream, a Support Force Glacier és a Foundation Ice Stream/Academy Glacier) amelyek könnyen instabillá válhatnak, ha határaik a szárazföldön elkezdenek visszahúzódni. Ezt a folyamatot pedig maga a folyó fel is gyorsíthatja, mivel az általa szállított olvadékvíz képes alulról olvasztani a jégtakarót. Magyarán a sarki jégpáncél gyorsabban olvadhat fel, és veszíthet jeget, mint amit az eddigi kalkulációk mutattak.

A kutatók szerint tehát a folyó felfedezése akár egy hiányzó láncszem is lehet az eddigi modellekben, mivel a műhold felvételekből az ugyan tudható, hogy az Antarktisz mely régiói veszítenek a jégből, és mennyit jeget veszítenek, a miértre azonban eddig nem akadt teljes válasz. Mindez azzal is járhat, hogy az eddigi modellek hibásak, és ha a folyó „aknamunkáját” is számításba veszik, a jégtakaró olvadása sokkal gyorsabban fog lezajlani.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Natalia_Kollegova)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.