Eddig ismeretlen, óriási folyót találtak a Déli-sark alatt

2022 / 11 / 03 / Felkai Ádám
Eddig ismeretlen, óriási folyót találtak a Déli-sark alatt
Hosszabb, mint a Temze, és sajnos akad vele kapcsolatban rossz hír is.

A jég alatti folyót repülőgépekre szerelt, a jégen is áthatoló radarjelek segítségével fedezték fel – számol be róla a Live Science. A légi felmérések sorozatával felfedezett folyórendszer 460 kilométer hosszan kígyózik, és a Weddell-tengerbe ömlik. Korábban egyébként már találtak a térségben tavakat, de akkor azt hitték, hogy ezek nem állnak egymással összeköttetésben. Mint a kutatók elmondták, most viszont kiderült, hogy valójában teljes rendszerek léteznek a jégpáncél alatt, amelyek felépítése teljes mértékben megegyezik a felszíni vizekével.

A folyami hálózat veszélyeket is rejteget – ha olvadásnak indulna a jégtakaró, akkor ez a rejtett folyó annyi vizet csapolna le, hogy az a globális tengerszintet 4,3 méterrel emelné meg. Természetesen ez csak akkor történne, ha a teljes jégpáncél elolvadna a folyó felett, ami egyszerre biztos nem fog megtörténni. Sok viszont a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a jégtakaró miként reagál a felmelegedésre, amit tehát nagyban befolyásolhat a most felfedezett folyó, mint egy eddig ismeretlen tényező.

A folyórendszer négy lassan haladó jégtömeg alatt fekszik (Institute Ice Stream, a Mӧller Ice Stream, a Support Force Glacier és a Foundation Ice Stream/Academy Glacier) amelyek könnyen instabillá válhatnak, ha határaik a szárazföldön elkezdenek visszahúzódni. Ezt a folyamatot pedig maga a folyó fel is gyorsíthatja, mivel az általa szállított olvadékvíz képes alulról olvasztani a jégtakarót. Magyarán a sarki jégpáncél gyorsabban olvadhat fel, és veszíthet jeget, mint amit az eddigi kalkulációk mutattak.

A kutatók szerint tehát a folyó felfedezése akár egy hiányzó láncszem is lehet az eddigi modellekben, mivel a műhold felvételekből az ugyan tudható, hogy az Antarktisz mely régiói veszítenek a jégből, és mennyit jeget veszítenek, a miértre azonban eddig nem akadt teljes válasz. Mindez azzal is járhat, hogy az eddigi modellek hibásak, és ha a folyó „aknamunkáját” is számításba veszik, a jégtakaró olvadása sokkal gyorsabban fog lezajlani.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Natalia_Kollegova)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.