Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni

2024 / 04 / 04 / Bobák Zsófia
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
A Hyundai és a Kia DAL-e robotját ebben az évben kezdik el alkalmazni egy szöuli irodaházban. Feladata a kávék szállítása lesz, de az akadálytalan munkavégzés érdekében számos high-tech megoldással ruházták fel.

A Hyundai a Kiával együttműködésben április másodikán leplezte le legújabb fejlesztését, a DAL-e robotot, amit szállítórobotnak szánnak a különböző telephelyeken és irodaházakban. A gép néhány évvel ezelőtt bemutatott első verziója még egyfajta mechanikus asszisztensnek készült, ami például az autószalonokban vezette volna körbe és segítette volna a vásárlókat, de az újabb változatot már szállítórobotnak szánják, amely főként kávét és szendvicset visz az épületeken belül a munkatársaknak.

A robotnak emiatt valójában nincs olyan nehéz dolga munka közben, de ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen a fuvarozás és fennakadás, valamint mások hátráltatása nélkül tudja végezni a szolgálatot, komplex rendszerekkel kellett ellátni az egységeket. A robotokban rejtett szenzorok monitorozzák folyamatosan a környezetet, hogy időben észleljék az eléjük kerülő objektumokat és embereket, PnD (Plug & Drive) modulok teszik lehetővé a viszonylag gyors, 4 km/h-ás mozgást és autonóm üzemmódban tudnak navigálni. Az autonómiának köszönhetően a robotok önállóan tervezik meg az optimális útvonalat és az emeletek közti liftezés sem jelent nekik gondot, mivel képesek kommunikálni a felvonókkal.

A DAL-e robotok mindegyike 16 kávét vagy 10 kilogrammnyi terhet tud szállítani egyszerre és az sem fordulhat elő velük, hogy nem a megfelelő embernek viszik ki a rendelést, ugyanis a Koreai Internet és Biztonsági Ügynökség által engedélyezett, 99,9%-os pontossággal működő arcfelismerő technológiával azonosítják az eléje kerülő munkatársakat. A rendszert a Hyundai Motor és a Kia Robotics Lab fejleszette, vagyis házon belül készült technológiát alkalmaznak a gépekben. A dél-koreai robotok emellett természetesen olyan kijelzővel vannak ellátva, amelyen kedves mosoly jelenik meg szükség esetén.

A Hyundai a robotot még ebben az évben szabadjára engedi a szöuli Factorial Seongsu irodaházban, amely robotbarát épületnek készül és áprilisban nyitja meg kapuit a dolgozók előtt.

(Fotó: Hyundai)

Négykerekű droidot mutatott be a Hyundai A MobED használható közlekedési eszközként és pincérként is, de akár egy tévét is felszerelhetünk rá, ami mindenhova követ.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.