Egy cég lakható egységként hasznosítaná újra az űrszemetet

2019 / 11 / 19 / Felkai Ádám
Egy cég lakható egységként hasznosítaná újra az űrszemetet
A SpaceX forradalmasíthatja az űrutazást. Talán nem abban az értelemben, hogy hiperugrással szökellhetünk a Galaxis egyik feléből át a másikba, hanem inkább a kicsit unalmasabb, Excel-táblás módon. Tehát amíg eddig adott mennyiség világűrbe juttatása borzasztó drága volt, az most sokaknak megfizethetővé válik.

Mivel pedig a logisztika hozzáférhetőbb, egyre több cég lát jövőt a világűrben. Az űrhotelek után itt egy újabb, a nagy semmiben a lakhatási gondokat megoldó találmány. A Nanocraks nevű vállalat (eddig kereskedelmi műholdban utaztak) pedig olyan biztos a dolgában, hogy már le is foglalózott egy utat a SpaceX programban.

Ennek keretében pedig egy teherplatformot küldenének fel, amely azt mutatná be, hogy egy robot feldarabolja a föld körüli pályára állított régebbi űrhajók legfelső, levált fokozatait. Ezekben általában különböző rakományokat szállítottak az űrállomásokra, de most üresen keringenek. A Nanocraks pedig ezeket alakítaná kutatóállomássá, lakható kabinná, de akár mássá is.

Ez a bemutató küldetés a "Space Outpost Program" része, melynek lényege, hogy a jövőben szükséges kereskedelmi platformokat alakít ki már létező, de használaton kívüli űrjárművekből és anyagokból.

Mindennek természetesen költségkímélő hatása is van, amit ez az első küldetés remélhetőleg illusztrál majd. Az olcsóbb platformok pedig szélesítik azon cégek számát, akik az űrkutatásba valamilyen módon szeretnének bekapcsolódni.

Ez lesz egyébként az első példa arra, hogy valaki szerkezeti fémet daraboljon a világűrben – már persze, ha minden a tervek szerint halad. Így egyfajta kulcstechnológiáról van szó, amely abban is segíthet akár, hogy további csillagközi helyeken is építkezhessünk, például a Holdon vagy a Marson.

A Nanocracks-nak van már tapasztalata űrállomásokkal, hiszen ez az első cég, amely saját hardvert működtet a Nemzetközi Űrállomáson.

(Kép: Pixabay, forrás: techcrunch)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.