Egy édesanya elmesélte, hogy hogyan hitették el vele MI-generálta hangokkal, hogy elrabolták a lányát

2023 / 06 / 15 / Pőcze Balázs
Egy édesanya elmesélte, hogy hogyan hitették el vele MI-generálta hangokkal, hogy elrabolták a lányát
Az arizonai Jennifer DeStefano az Egyesült Államok Szenátusának egy bizottsága előtt elevenítette fel a januári eseményeket.

Korábban többször írtunk arról a Rakétán, hogy a telefonos csalások egyre szofisztikáltabbak lesznek, részben a mesterséges intelligencia-alapú szoftvereknek köszönhetően, amelyek akár rövid, például instagramos vagy YouTube-os hangminták alapján képesek bármit bárkinek a "szájába adni". Az Egyesült Államokban tavaly több mint harminchatezer "imposztor átverés" történt, ezek közül több mint ötezer telefonon keresztül. Ilyen volt, amikor egy fiatal férfi szüleit felhívta egy állítólagos ügyvéd, és azt mondta, hogy a fiuk halálos autóbalesetet okozott, így pénzre van szüksége a jogi teendők miatt. Majd "átadta a telefont a fiatalembernek", aki annyit mondott, hogy szereti a szüleit, és nagyon várja a pénzt. Ez utóbbi mondat azért tudta megvezetni a szülőket, mert egyre nehezebb megkülönböztetni a számítógép-generálta hangokat a valódiaktól, különösen, ha nem beszélgetünk valakivel, csak egy rövid bejátszást hallunk tőle.

A Gizmodón olvasható hír szerint pontosan ez történhetett Jennifer DeStefanóval is, akinek, miközben a kisebbik lányáért ment edzésre, megcsörrent a telefonja, és egy számára ismeretlen számról keresték. A vonalban a tizenöt éves lányát vélte hallani, aki épp sítúrán volt az édesapjával.

A gyerek zokogva annyit mondott, hogy "nagyon elszúrta" és "gonosz, gonosz férfiak" fogságában van, majd egy férfi vette át a telefont, aki azzal fenyegetőzött, hogy "bedrogozza", "elbánik vele" és meggyilkolja, ha az édesanya értesítené a hatóságokat, végül egymillió, majd ötvenezer dollár váltságdíjat követelt.

A kihangosított hívást a lány kistestvére is végighallgatta. A Szenátus honlapján közölt vallomás szerint a nő letette a telefont, majd azonnal segítségért kiáltott. Az egyik szülőtársa tárcsázta a segélyhívót, ahol jelezték, hogy elképzelhető, hogy átverés áldozata lett a család. Majd, miközben az édesanya tovább tárgyalt az "elrablókkal", sikerült utolérni az édesapát, aki biztosította arról a nőt, hogy a lányuk vele van és jól van.

Ugyan DeStefano megnyugodhatott, hogy nem esett bántódása a gyerekének, de érthető módon a rákövetkező időszakban folyamatos félelemben élt - miközben a rendőrség azt közölte vele, hogy jogilag ez csak "telefonbetyárkodás" volt, nem történt bűncselekmény. Az édesanya a meghallgatáson még azt is kiemelte, hogy ennek ellenére kifejezetten hisz a mesterséges intelligenciában, hiszen például MI-alapú eszközök segítettek a genetikai rendellenességgel született kisfiuk kezelésekor.

A hasonló telefonos csalások Magyarországon is elterjedtek, így érdemes felhívni rá a könnyebben átejthető családtagok, ismerősök figyelmét, hogy óvatosan higgyenek a saját fülüknek, még akkor is, ha egy hozzátartozójuk hangját vélik hallani.

(Borítókép: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.