Egy holland nő kétszer is elkapta a koronavírust – másodszorra belehalt

2020 / 10 / 14 / Felkai Ádám
Egy holland nő kétszer is elkapta a koronavírust – másodszorra belehalt
A holland nőé így az első olyan ismert eset, hogy valaki az újrafertőzésbe halt bele. Mindez az immunitással kapcsolatban is vet fel kérdéseket.

A koronavírus-fertőzésről lassanként egyre többet tudunk, azonban az újrafertőzéssel kapcsolatban még csak most kerülnek leírásra az első esetek. Az első ismert újrafertőzöttet Hongkongban, a reptéren szúrták ki. A 33 éves férfi nem mutatott tüneteket, egyszerűen csak fennakadt a szigorú repülőtéri szűrésen. Aggasztóbb volt annak a 25 éves nevadai férfibetegnek az esete, akin az újrafertőzéskor súlyosabb tünetek mutatkoztak, mint először.

A mostani áldozat, egy 89 éves holland asszony, aki a csontvelő egy ritka elrákosodásától, Waldenström-féle makroglobilinémiától szenvedett – írja a CNN. Az esetét a Maastrichti Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói által írt tanulmány foglalja össze. A tanulmányt elfogadta közlésre a Clinical Infectious Diseases nevű lap. Eszerint a nő immunrendszere a kezelés miatt meggyengült, ami látszólag nem kecsegtetett túl sok jóval a fertőzés alakulása szempontjából, ám a kutatók szerint olyan kezelést kapott, aminek következtében a nő szervezetének természetes immunválasza olyan állapotban maradt, hogy akár le is küzdhette volna a fertőzést.

A nő az első fertőzés alkalmával fokozott köhögéssel és lázzal került kórházba, ahol pozitív teszteredménye született a vírusra. Az egészségügyi intézményben öt napot töltött, majd mivel a fáradtságon kívül teljesen felszívódtak a tünetei, hazaengedték őt. A mostani esetnél két napja tartott az asszony kemoterápiás kezelése, és 59 nap telt el az első fertőzés kezdetéhez képest, amikor a páciens ismét köhögni kezdett, felszökött a láza, valamint légzési nehézségei is támadtak. Ismét kimutatták a szervezetében a vírust, és a vérében nem sikerült antitesteket detektálni, amikor a negyedik és a hatodik nap mintákat vettek tőle. A fertőzés nyolcadik napján a nő állapota romlott, két héttel később pedig meghalt.

A fertőzések közt az asszonyt nem vizsgálták, így negatív vizsgálati eredménye sem volt az első fertőzés után. Ám a két fertőzés mintáinak genetikai vizsgálata után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg újrafertőzésről van szó, nem pedig az első fertőzés ismételt belobbanásáról. Ez pedig azt jelenti, hogy ez az első ismert eset a világon, hogy valaki belehalt az újrafertőzésbe.

A fentebb hivatkozott, nevadai férfibeteg esetének ismertetése a The Lancetben, az egyik legtekintélyesebb orvosi lapban jelent meg. Eszerint a férfi először áprilisban, majd júniusban fertőződött meg. A szimptómák mind a kétszer hasonlóak voltak: torokfájás, köhögés, fejfájás, hányinger és hasmenés. A férfinek ugyan nem volt egyéb betegsége, ám a holland asszonyhoz hasonlóan a második fertőzés lezajlása súlyosabb volt. Különbség azonban a két páciens között, hogy a második fertőzés alkalmával a férfiben kimutatható mértékben fejlődtek antitestek. Arról viszont nem tudni, hogy az első fertőzés után a férfi mennyi ideig lehetett immúnis a vírusra, már ha egyáltalán kifejlődött nála az immunitás.

A The Lancet szerint tehát eddig legalább négy újrafertőzéses eset ismert a világon, ami egyrészt elég kevés, másrészt viszont arra utal, hogy aki elkapta a vírust, a felgyógyulása után nem garantált, hogy kialakul a védettség a szervezetében. Mindez a vakcinák fejlesztése, az esetleges újraoltások meghatározása miatt is fontos lehet.

(Címlapkép: Flickr/António Pedro Ferreira)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.