Egy hónapon belül két komoly kihívót is kapott a Samsung hajlítható telefonja

2023 / 08 / 15 / Bobák Áron
Egy hónapon belül két komoly kihívót is kapott a Samsung hajlítható telefonja
A Xiaomi hétfőn mutatta be a legújabb hajlítható telefonját, a Xiaomi Mix Fold 3-at, ami a Samsung Galaxy Z Fold közvetlen kihívója lesz a táblagéppé szétnyitható okostelefonok szegmensében. Bár a készülék a július közepén bemutatott Honor Magic V2-höz hasonlóan egyelőre csak Kínában lesz kapható, ám a látottak alapján mindkét telefonnak reális esélye lenne arra, hogy nemzetközi szinten is komoly fejfájást okozzon a piacvezető gyártónak.

Amíg Európában és Észak-Amerikában egyelőre csak néhány gyártó árul hajlítható kijelzős telefonokat, Kínában már régóta öldöklő harc folyik a szegmensben: az országban jelenleg hét gyártónak van komolyabb piaci részesedése, a rendkívül dinamikusan növekvő eladások alapján pedig nagyjából biztosra vehető, hogy hamarosan itt fogják értékesíteni a legtöbb hajlítható telefont a világon.

Az új kategória alaposan fel is forgatta az erőviszonyokat az országban: a tavalyi évig az összességében már csak a hatodik legnagyobb gyártónak számító Huawei piacvezető pozíciója megingathatatlan volt a hajlítható telefonok szegmensében, azonban az idei év elejére a Samsung és az Oppo is felzárkózott rájuk, miközben a kínai okostelefon-piacon hagyományosan a legnagyobbak közé számító Vivo, Xiaomi és Honor egyelőre meg sem tudja közelíteni a fenti hármast. Utóbbi két gyártó esetében ennek az oka teljesen nyilvánvaló, hiszen jelenleg még sem a Xiaomi sem pedig a Honor nem rendelkezik a Samsung Galaxy Z Fliphez hasonló, normál okostelefonná szétnyitható hajlítható készülékkel (azaz flip phone-nal), amelyek - már csak a kedvezőbb áruk miatt is - világszerte jóval kelendőbbek, mint a táblagéppé szétnyitható modellek.


Az egyes gyártók piaci részesedése a hajlítható telefonok szegmensében Kínában 2022 első negyedévében valamint 2023 első negyedévében (Fotó: Counterpoint Research)

Bár a két modellkategória mind árban, mind pedig funkcióban jelentősen különbözik egymástól, a statisztikák mégis rendre egy kalap alá veszik a két szegmenst, ami egyáltalán nem könnyíti meg a tisztánlátást. Bár a Xiaomi és a Honor Kínában csak nagyjából 10%-os részesedéssel rendelkezik a hajlítható telefonok piacán, mivel a nemzetközi trendek alapján az eladott hajlítható telefonoknak nagyjából a 60-70%-a flip phone, így feltételezhető, hogy a saját kategóriájában a Mix Fold és a Magic V-sorozat is igencsak előkelő helyen áll az eladásokat tekintve.

Magyarországra is olcsóbban érkeznek a Samsung új hajlítható telefonjai Amíg az utóbbi években a Samsung nyári bemutatóinak rendre a táblagéppé szétnyitható Fold volt az igazi sztárja, idén a Flip ellopta a show-t a nagy testvértől, és bebizonyította, hogy a clamshell telefonokban is van még fejlődési potenciál.

Bár a Xiaomi és a Honor csak jókora késéssel reagáltak a hajlítható kijelzős trendre, mostanra mindkét gyártó a harmadik generációnál tart, a készülékeik pedig sok tekintetben meg is előzik a piacvezető Samsung Galaxy Fold-szériát. Ez különösen a Honor esetében figyelemre méltó eredmény, hiszen a Huaweitől 2020-ban függetlenné vált gyártó alig másfél éve, 2022 januárjában mutatta be az első hajlítható telefonját, a július közepén bejelentett Magic V2-vel viszont már olyan eredményt is sikerült felmutatniuk, ami nyugodtan nevezhető egyedülállónak a szegmensben.

Honor Magic V2

A telefon összehajtva mindössze 9,9 milliméter széles és 231 grammot nyom, ezzel pedig a Honornak a gyártók közül elsőként sikerült elérnie azt a célt, hogy egy táblagéppé szétnyitható telefon semmivel se legyen vastagabb vagy nehezebb, mint egy hagyományos okostelefon.

A készülék emellett is számtalan területen fejlődött a korábbi - Európában éppen július óta kapható - Magic Vs-hez képest: a telefon megkapta a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 processzort, emellett a széria már 1TB tárhellyel is rendelhető, ami mellé egységesen 16 GB RAM-ot pakolnak a készülékbe. Bár a telefon kijelzőinek mérete érdemben nem változott az előző generációhoz képest, a fejlődés ezen a területen is szemmel látható: a 6,43 colos képátlójú előlapi kijelző felbontása 2376x1060 pixelre nőtt, a 2500 nites maximális fényereje pedig duplája a Vs-ének. A telefon belsejében található, 7,92 colos képátlójú hajlítható kijelzőnél is hasonló előrelépés történt, hiszen ennek felbontása 2344x2156 pixelre nőtt, a fényereje pedig 1600 nitre emelkedett. Fontos újdonság, hogy immár mindkét kijelző LTPO OLED technológiát használ, ami azt jelenti, hogy akár 1 és 120Hz között is tudják állítani a képfrissítési rátát a tartalomnak megfelelően.

Figyelemre méltó, hogy bár a telefon az elődjéhez képest 30 grammal könnyebb lett, az akkumulátor maradt 5000 milliamperórás, amit továbbra is 66 wattos teljesítménnyel lehet tölteni. Kisebb hiányosság, hogy vezeték nélküli töltésre nincs lehetőség, ami a konkurens készülékek közül jónéhánynál elérhető.

A Honor jelentősen átvariálta a telefon hátlapi kamerarendszerét is, ami egy 50 megapixeles főkamerából, egy 20 megapixeles telefotó kamerából és egy 50 megapixeles nagy látószögű kamerából áll össze. A Vs-hez képest lényeges különbség, hogy a főkamerát lézeres autofókusszal is ellátták, emellett a telefotó lencséhez hasonlóan optikai képstabilizátort is kapott. A telefotó kamera felbontása 8-ról 20 megapixelre nőtt, így bár 3x-os helyett csak 2,5x-ös optikai zoomot találunk benne, végeredményben minden bizonnyal jobb minőségű fotókat kapunk.

Xiaomi Mix Fold 3

Amíg a Honor Magic V2-ről nyugodtan kijelenthető, hogy minden ízében egy új készülékről van szó, a hétfőn bejelentett Mix Fold 3 inkább tekinthető egy tisztességes ráncfelvarrásnak az elődjéhez képest - ez azonban a gyári adatok alapján éppen elég volt ahhoz, hogy a Xiaomi új telefonja ne csak a hajlíthatók közül emelkedjen ki a tudásában, hanem összességében is az egyik legjobban felszerelt csúcskategóriás okostelefon legyen.

Látványos fejlődés elsősorban a hátlapi kamerarendszernél figyelhető meg, ugyanis a Mix Fold 3 - kategóriájában példátlan módon - két telefotó kamerát kapott, amelyek közül az egyik 3,2x-es, míg a másik 5x-ös optikai zoomot tesz lehetővé. A Xiaomi mindkét kamerát ellátta optikai képstabilizátorral is, csakúgy, mint az 50 megapixeles főkamerát, a kamerarendszert pedig egy 12 megapixeles nagy látószögű lencse teszi teljessé.

A Xiaomi változtatott a telefon nyitómechanikáján is, ami a gyártó szerint immár 500 ezer nyitást és összecsukást tesz lehetővé, emellett a zsanér egy új funkcióval is bővült: amíg a korábbi Mix Foldokat csak összecsukva vagy teljesen kinyitva lehetett használni, a Xiaomi új készüléke már a Galaxy Z Foldokhoz (és néhány más telefonhoz) hasonlóan azt is lehetővé teszi, hogy a kijelzőt félig kinyitott állapotban használjuk, 45-135 fokos szögben rögzítve a kijelzőt.

Természetesen a Mix Fold 3-nál sem maradhatott el a kötelező hardverfrissítés, így ez a telefon is megkapta a Snapdragon 8 Gen 2 processzort, emellett a készülék 12 mellett immár 16 GB RAM-mal is elérhető lesz. Bár a kijelzők mérete és felbontása lényegében nem változott, a 6,56 colos előlapi kijelző fényereje 2600 nitre emelkedett, ami duplája a Mix Fold 2 kijelzőjének. Mérnöki bravúr, hogy bár a készülék akkumulátorkapacitása jelentősen megnőtt, a Mix Fold 3 mégis könnyebb, mint az elődje: a 255 grammos telefonban egy 4800 milliamperórás akkumulátort találunk, amit vezetékkel 67 wattal lehet tölteni, emellett pedig már rendelkezésre áll az akár 50 wattos vezeték nélküli töltés lehetősége is. Bár egyelőre kevesen tudják kihasználni, de a tartósság szempontjából mindenképp fontos, hogy a telefon már támogatja a legújabb Wi-Fi 7 szabványt, ami nem csak a hajlítható telefonok között egyedülálló, de a hagyományos csúcskategóriás készülékeknél is ritkaságnak számít.

A fentiek alapján mind a Honor, mind a Xiaomi készülékeinek jó esélye van rá, hogy népszerűek legyenek a vásárlók körében, annál is inkább, mert mindkét telefon jóval alacsonyabb áron mutatkozott be, mint a Galaxy Z Fold 5. Míg utóbbi készülék Kínában 13 000 jüanos indulóáron került boltokba, a Magic V2 és a Mix Fold 3 legolcsóbb változata egyaránt 9000 jüanért vásárolható meg. Bár a hírek szerint a Xiaomi továbbra sem tervezi, hogy a hajlítható telefonjait Kínán kívül is forgalmazza, ugyanakkor a Magic Vs nemzetközi bevezetése után arra jó esély mutatkozik, hogy előbb-utóbb a Magic V2 is eljut más országokba is. A GSM Arena értesülései szerint ráadásul erre a kínai bemutatóhoz képest sokkal gyorsabban sor kerülhet, mint a Vs esetében, így jó esély van rá, hogy már az augusztus végén kezdődő berlini IFA kiállításon hallhatunk valamilyen konkrétumot arról, hogy mikor jelenik meg nálunk az új készülék.

(Fotó: Honor, Xiaomi)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.