Egy humanoid csendben megelőzte a Tesla Optimusát az univerzális robotok versenyében

2023 / 05 / 25 / Bobák Zsófia
Egy humanoid csendben megelőzte a Tesla Optimusát az univerzális robotok versenyében
Már jóformán naponta jelentenek be a cégek emberi külsővel felruházott robotok fejlesztéséről szóló újdonságokat, néhány gyártó pedig kifejezetten a széles körben felhasználható humanoidok készítését tűzte ki célul. Egy közülük biztonsági őrként már szolgálatba is lépett.

A norvég Halodi Robotics célja a humanoid robotok építésével az a már-már megszokottnak mondható vízió beteljesítése, amelyet számos más cég is megfogalmazott a jövőre szóló tervei között: az emberi munkaerő segítése a nehéz és repetitív feladatok során és a humán dolgozók kiváltása, amennyiben egy-egy munkakörben tartós munkaerőhiánnyal szembesülnek a munkáltatók.

A humanoidok, legyenek bármilyen fejlettek, a közeljövőben még nem fogják túl sok ember munkáját elvenni,

mivel a megépítésük költséges és bonyolult, a mozdulataik az emberi munkásokhoz képest meglehetősen lassúak és a vezérlésük gyakran csak részben automatizált, inkább távoli irányítással működnek, amit egy VR-eszközökkel ellátott dolgozó végez el.

A cégek azonban az emberszerű gépek megjelenését és elterjedését a gyárakban és az otthoni környezetben egyre siettetik és többen közülük a közelében járnak az úgynevezett univerzális, tehát sokféle munkakörben alkalmazható robotok megalkotásának. A Sanctuary AI "emberi intelligenciával ellátott" Phoenix robotja és a Tesla Optimusa csak kettő az ismertebb robotok közül, amelyeket már tesztelnek a színfalak mögött, egy humanoid viszont megelőzte őket és két helyszínen, az Egyesült Államokban és Norvégiában jelenleg is biztonsági őrként tevékenykedik. A korábban Halodi Robotics néven futó, majd 2023-ban 1X elnevezésre váltó céget többek között a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI támogatja és két humanoidot építenek: EVE-et és NEO-t.

Közülük EVE az, ami már munkába állt, bár egyelőre csak egy olyan munkakörben, ami nem igényli a nagyon bonyolult mozgásra alapozott feladatok elvégzését: a biztonsági őri munkához elsősorban a kamerákon és szenzorok át történő adatgyűjtésre van szükség, amit a géppel könnyedén lehet kivitelezni. Az 1X vezérigazgatója, Bernt Øyvind Børnich szerint a robotok való életbeli körülmények közötti alkalmazása (kereskedelmi méretekben) fontos lépés az androidok integrálása szempontjából, hiszen a megfelelő működéshez meg kell tapasztalniuk a világunkat.

EVE jelenleg csak részben önálló: ahogy az a cég mesterséges intelligenciáért felelős részlegének alelnöke, Eric Jang Twitter videójában is látható, az ajtókon keresztül történő közlekedést például már meg tudja oldani egyedül, de bizonyos esetekben a robotot felügyelő és kezelő személyzet átveheti a teljes kontrollt felette és távoli irányítással vezérelheti.

A gépekre még 2022-ben adott le rendelést a floridai ADT Commercial biztonsági vállalat, akik összesen 140 robotot terveztek bevetni az általuk felügyelt intézményekben, vagyis EVE-et már jelentősebb számban alkalmazzák. Az 1X következő robotja, NEO pedig még különlegesebbnek ígérkezik: a tervek szerint ez a gép már két lábon jár majd és, tekintve az OpenAI részvételét a fejlesztésben, fejlettebb mesterséges intelligencia rendszerrel és nyelvi modellekkel is el lesz látva.

(Fotó: 1X)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.