Emberi módon látó, néma robotok készülnek a munkaerőhiány megoldására

2022 / 05 / 24 / Bobák Zsófia
Emberi módon látó, néma robotok készülnek a munkaerőhiány megoldására
"A küldetésünk, hogy humanoid robotokat építsünk, amelyek megváltoztatják a világot és megoldják a munkaerőhiányt." - mondta a robotokat fejlesztő cég technológiai vezetője.

Emberi formával rendelkező robotokat már évszázadok óta próbálnak építeni a mérnökök, bár az első automaták még teljesen más, jóval egyszerűbb mechanizmussal működtek, mint azok a gépek, amelyeket manapság a humanoid kifejezéssel asszociáciálunk. Még a viszonylag modern, az 1939-ben megtartott New York-i Világkiállításon a világ első hangvezérlésű robotjaként bemutatott Elektro is csak olyan alapvető műveletek elvégzésére volt képes, mint a táncolás vagy a cigarettázás, de közel sem volt alkalmas rá, hogy bármilyen jelentősebb munkát végezzen és átvegye az emberi munkaerő feladatait.

A mai humanoidok némelyike is szórakoztatás céljából készül, de a szimpla dobozalakú vagy négylábú, kutyaformájú robotoknál jóval bonyolultabb struktúrát igénylő, emberi felépítést utánzó gépek jelentős részét arra szánják az alkotóik, hogy emberi környezetben, az emberekkel szoros, mindennapos együttműködésben dolgozzanak.

Éppen emiatt ragaszkodnak a fejlesztők, minden nehézség ellenére, a humán formához,

mivel az emberekre méretezett környezetben egy emberi paraméterekkel rendelkező gép tudja legjobban megállni a helyét. Emellett a társaságba való könnyebb beilleszkedést és a bizalom kialakítását is segíti, ha a robot, legalább halványan, de az élő-mozgó mintaképeire hasonlít, és ennek olyan környezetben, ahol valamennyire kiszolgáltatott helyzetben lévő, például betegségekkel küzdő vagy idős embereket kell segítenie a gépnek, nagy jelentősége lehet.

Egy norvég robotikai cég, a Halodi Robotics célja is az ember-robot kapcsolat minél szorosabbra fűzése, ezért építették első platformjukat, az EVE nevű humanoidot embert idéző alakúra. "A küldetésünk, hogy humanoid robotokat építsünk, amelyek megváltoztatják a világot és megoldják a munkaerőhiányt.

A humanoid faktor nem csak formatervezési döntés, hiszünk benne, hogy ez az egyetlen választás egy olyan rendszer számára, amelynek kapcsolatba kell lépnie az emberi világgal."

- mondta el Nicholas Nadeau, a cég technológiai vezetője az Investment Monitornak.

EVE a humanoidnak a kevésbé élethű benyomást keltő csoportjába tartozik, vagyis nincs például a Hanson Robotics Sophiájához vagy az Engineered Arts Amecájához hasonló, valóban realisztikus humán külsőt mintázó arca, de a fejlesztők azon dolgoznak, hogy bizonyos tulajdonságok tekintetében mégis egészen emberivé tegyék a működését.

"Egy robot ahhoz, hogy önállóan tudjon dolgozni, vagy emberi segítséggel problémákat megoldani, szenzorok adatait igényli, amiből megérti az emberi világot, valamint a képességet, hogy feldolgozza az adatokat és megfelelő időben reagáljon.

A nehézség, hogy bizonyos alkalmazásokhoz a robotnak szüksége van az emberi és a gépi látás kombinációjára.

Amíg különálló feladatokat végez, a gépi látás is megteszi, de amikor emberi vezérléssel működik, az emberi látás képességére van szükség." - írja a Halodi Roboticsszal együttműködő Immervision, amely optikai rendszereket fejleszt gépek számára és egy most induló közös projekt keretében EVE-et is ilyen "emberi" látással ruházzák fel.

Az emberi ebben az esetben az olyan, különösen jó felbontású és minőségű felvételek készítését jelenti, amelyet egy VR-sisakba közvetít a robot, hogy távoli irányítással is működtetni lehessen a gépet. Ilyen távolról működtethető robotokat más cégek is készítenek és használnak is, de az Immervision rendszerének különlegessége, hogy az érzékelőkből származó jeleket és a kamerák képeit az adott környezethez szabott módon, precíz egyensúllyal hangolja össze, az így szinkronizált adatok pedig jóval több információval látják el az irányítást végző dolgozót, mintha csak egy kamera képére kellene támaszkodnia. A másik előnye a rendszernek az Immervision által fejlesztett, egyedi ultra-széles látószögű lencse integrálása, amelyet a cég mesterséges intelligencia algoritmussal kombinál a felvételek valós idejű korrigálása érdekében.

EVE-et a fejlesztői a kezdetektől fogva arra szánták, hogy emberi környezetben dolgozzon, ezért extra csendesen, viszont közel emberi erővel működik (karonként legalább nyolc-nyolc kilónyi súlyt tud megemelni), a látásának fejlesztésével pedig arra is képessé válik, hogy zsúfoltabb, akadályokkal és mozgó munkatársakkal teli helyeken is megbízhatóan végezze a dolgát. A robotot jelenleg több intézményben is tesztelik, köztük belgiumi és norvég idősek otthonában és nemrégen kötöttek szerződést a floridai ADT Commercial biztonsági vállalattal 140 gép leszállításáról, amelyek észak-amerikai irodákban lépnek majd szolgálatba biztonsági őrként.

(Fotó: Halodi Robotics, Getty Images/Peshkova)

Ez a weboldal megmondja, mennyi az esélye, hogy egy robot a jövőben kitessékel munkahelyünkről A jövővel kapcsolatos ezer és egy égető kérdés közül talán egyiktől sem tartunk annyira, mint ettől: tényleg elveszik a robotok a munkánkat?


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.