Egy kiszivárgott email szerint Elon Musk már teljesen a Starshipre koncentrál

2020 / 06 / 09 / Felkai Ádám
Egy kiszivárgott email szerint Elon Musk már teljesen a Starshipre koncentrál
Azt eddig is tudtuk, hogy a Falcon rakéta és a Dragon kapszula Musk számára csak a prológus. Azt viszont nem, hogy mennyire sürgős neki az űrutazást forradalmasító, az emberiséget akár a Marsra is eljuttató Starship elkészülte. Most egy emailből kiderült, hogy nagyon.

Az elektronikus levelet a CNBC szerezte meg. Eszerint hiába a történelmi kilövés, amely a SpaceX-et is olyan fontossá tette az űrutazásban, mint amivel korábban egyetlen más vállalat sem dicsekedhetett, Elon Musk már teljes mértékben a következő mérföldkőre, a Starshipre koncentrál.

A szombaton írt, a SpaceX minden alkalmazottjához eljuttatott levélben Musk arra szólít fel mindenkit, hogy drámai mértékben és azonnal gyorsítsák fel a Starship fejlesztését. Musk szerint a SpaceX számára jelenleg a Starship elsődleges fontosságú (amellett, hogy a Crew Dragon biztonságos visszatérését megoldják).

A történelmi kilövéssel már mi is foglalkoztunk többször is, a Falcon 9-ről írt összefoglalóban pedig megemlítettük azt is, hogy ennek a rakétának már nincs sok ideje hátra, hiszen elvileg hamarosan érkezik az azt leváltó Starship.

A Starship a Falcon 9-hez képest pedig valóban a következő generáció, egyben az első olyan szerkezet, amely mintha tényleg egy sci-fi regényből került volna át a valóságba (amellett jóval takarékosabb is a rakéta-kapszula kettősénél).

A Falcon 9 első fokozata a kilövés után visszatér a Földre, és ennek köszönhetően fel lehet azt használni újabb kilövésnél – ez a költségek olyan csökkentését jelenti, hogy a Crew Dragon fedélzetén egy asztronauta után közel feleannyit fizet a NASA, mint az egyelőre az emberes kilövésig el sem jutott Boeing Starlinerén.

A Starship azonban igazi csillaghajó, teljes mértékben újrahasznosítható, és inkább hasonlít a repülőkre, mint a hordozórakéta/űrkabin kettősére. Ennek megfelelően a tervek szerint a Starship-járatok gyorsan is válthatnánk egymást. A gép fedélzetén pedig akár 100 fő is utazhatna.

A Starship prototípusát Musk tavaly mutatta be. A fejlesztés a texasi Boca Chica-ban folyik, és eddig négy nagyobb probléma történt. Ezeket mind sikerült idővel áthidalni, de azért a Crew Dragon sikere is éppen csak elhomályosította, hogy a történelmi kilövésnél egy nappal korábban, május 29-én a legutóbbi prototípus röviddel a hajtóműtesztet követően felrobbant.

Mindez azért baj, mert prototípus repülési tesztjeinek hamarosan el kell kezdődniük. A Starship elődje, a Starhopper amúgy egy kilövéses és landolásos repülési tesztet tavaly augusztusban sikerrel teljesített.

Levelében Musk arra is buzdítja az alkalmazottait, hogy fontolják meg, hogy ne töltsenek-e több időt Boca Chica-ban. A SpaceX 8000 alkalmazottjának többsége Los Angeles és vonzáskörzetében él, de akadnak, akik Floridában laknak, esetleg a texasi Austinban. Musk maga rengeteg időt tölt Boca Chica-ban, és azt is felajánlotta, hogy akik a költözés mellett döntenek, azoknak rendelkezésre bocsájtja a SpaceX magángépét is akár.

(Kép: Flickr/Dale Rutherford)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.