Egy köhögésből kimutathatja a koronavírust egy telefonos applikáció

2020 / 11 / 05 / Perei Dóra
Egy köhögésből kimutathatja a koronavírust egy telefonos applikáció
Ha valamit, akkor azt mostanra mindannyian megtanultuk a COVID-19-ről, hogy igencsak alattomos természetű, mivel sokan még a betegség alatt is végig tünetmentesek maradnak, de ettől sajnos ugyanúgy továbbadhatják másoknak. De mi van akkor, ha létezik egy egyszerű és praktikus módja a vírus kimutatásának még a látszólag egészségeseknél is?

Nos úgy tűnik, hogy a MIT kutatói megtalálták a megoldást: az új technológia mesterséges intelligenciát használ a COVID-19 kimutatására a mobiltelefonnal rögzített köhögésekben, ezáltal forradalmasíthatja a vírus diagnosztizálását. A feltaláló csapat szeretné a modellt egy telefonos applikációba integrálni, ami bárhol és bármikor, bárki számára lehetővé tenné a tesztelést.
Brian Subirana, a tanulmány társszerzője, az MIT Auto- ID laboratórium munkatársa szerint a gyakorlati megvalósításban a diagnosztikai eszköz csökkentheti a járvány terjedését, ha mindenki használja, mielőtt bemenne egy osztályterembe, üzembe vagy étterembe.

A kutatók az új MI-alapú alkalmazást egy korábbi modell alapján tervezték, amelyet az Alzheimer-kór beszédmintákban történő kimutatására használtak. A beszéd helyett a köhögés elemzésére történő módosítása pedig mint mondták, valójában meglehetősen egyszerűnek bizonyult. "A beszéd és a köhögés hangjait egyaránt befolyásolják a hangszalagok, valamint a környező szervek. Ez annyit tesz, hogy valahányszor beszélünk, a beszélgetés egy része olyan, mintha valójában köhögnénk és fordítva. A köhögése pedig még a tünetmentes egyéneknek is megváltozik.

A változás az emberi fül számára nem érzékelhető, azonban egy erre kifejlesztett mesterséges intelligencia képes felismerni" - magyarázza Subirana.

Hozzátette: ezután arra gondoltak, miért ne próbálnák ki ezeket az Alzheimer-féle biomarkereket, hogy lássák, vajon a COVID-19 esetén is relevánsak-e? Az előzetes tesztek pedig ígéretesnek bizonyultak: a mostanáig rögzített hetvenezer köhögésből az alkalmazás kilencvennyolc és fél százalékban pontosan kimutatta a fertőzést.

Eredetileg az Alzheimer-kór detektálására készültek

A világjárványt megelőzően már több kutató próbálkozott különböző betegségek hangalapú felismerésével, így korábban a tüdőgyulladást és az asztmát próbálták ily módon kimutatni. Brian Subirana és kollégái, Jordi Laguarta és Ferran Hueto az MIT Auto-ID laboratóriumában az Alzheimer-kórt igyekezték felismerni az idegi változásokból fakadó hangszalaggyengülés detektálásával. Három különböző mesterséges intelligenciát tanítottak be: az egyik az „m” hang kiejtésében igyekezett tetten érni a hangszalagok gyengülését. A másik a betegségre jellemző érzelmi hullámokat kísérelte meghallani. A harmadik MI a köhögések alapján próbálta felbecsülni a tüdőkapacitást.

Az eredményt a három hangelemzés kombinációja adta, és Subiranáék eszköze jó eredményeket ért el az Alzheimer-kór felismerésében.

A járvány ezen a ponton fordította maga felé a kutatók figyelmét, akik áprilisban kezdték el a köhögéshangminták gyűjtését. Mára közel kétszázezer különböző köhögést gyűjtöttek össze. Ahogy fentebb írtuk, a csapat tervei szerint a mesterséges intelligenciát egy mobilalkalmazásba integrálva engedélyeztetik az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatallal mint naponta használható önellenőrzési és előszűrési eljárást. A végső cél, hogy az okoshangszórók a folyamatosan működő eszközökön a háttérben futva automatikusan diagnosztizáljanak és figyelmeztessenek a betegségre.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.