Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni

2023 / 12 / 06 / Bobák Zsófia
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.

1986-ban keletkezett az A23a jéghegy, miután levált az Antarktisz Atlanti-óceánnal határos részén található Filchner selfjégről, de egészen eddig a tengerfenékhez láncolva töltötte napjait. Ez a helyzet november 24-én változott meg, mikor az A23a elhagyta eddigi tartózkodási helyét és mozgásba lendült. A hatalmas A23a-nál az elmúlt években születtek nagyobb jéghegyek is hasonló módon, tehát egy selfjégről való leszakadás révén, de ezek rendre feldarabolódtak sodródás közben, így az A23a hosszú távon megtartotta elsőségét a méreteit illetően. A jéghegy 74*59 kilométer kiterjedésű és átlagosan 400 méterre magasodik a tenger fölé.

Jelenlegi mozgásából ítélve, amelyet műholdas felvételek útján határoztak meg a kutatók, nagy valószínűséggel Dél-Georgia szigete felé fog úszni az elkövetkező időkben. Az A23a-t sikerült videofelvételen is megörökíteni a British Antarctic Survey kutatóinak, akik egy tudományos program keretében éppen az elmúlt napokban haladtak a Weddell-tenger felé és hajóztak el az A23a közvetlen közelében. A kutatók az RRS Sir David Attenborough kutatóhajó fedélzetéről készítettek felvételeket a jéghegyről és mintát is vettek a környező vízből, hogy megvizsgálják, milyen organizmusok találnak otthonra a monstrum közelében. Az eredményeknek köszönhetően betekintést kaphatnak a folyamatokba, amelynek során a friss tápanyagokat biztosító jéghegy megváltoztatja a körülötte lévő vizek ökoszisztémáját.

(Fotó: Theresa Gossman, Matthew Gascoyne, Christopher Grey)

Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.