Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni

2023 / 12 / 06 / Bobák Zsófia
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.

1986-ban keletkezett az A23a jéghegy, miután levált az Antarktisz Atlanti-óceánnal határos részén található Filchner selfjégről, de egészen eddig a tengerfenékhez láncolva töltötte napjait. Ez a helyzet november 24-én változott meg, mikor az A23a elhagyta eddigi tartózkodási helyét és mozgásba lendült. A hatalmas A23a-nál az elmúlt években születtek nagyobb jéghegyek is hasonló módon, tehát egy selfjégről való leszakadás révén, de ezek rendre feldarabolódtak sodródás közben, így az A23a hosszú távon megtartotta elsőségét a méreteit illetően. A jéghegy 74*59 kilométer kiterjedésű és átlagosan 400 méterre magasodik a tenger fölé.

Jelenlegi mozgásából ítélve, amelyet műholdas felvételek útján határoztak meg a kutatók, nagy valószínűséggel Dél-Georgia szigete felé fog úszni az elkövetkező időkben. Az A23a-t sikerült videofelvételen is megörökíteni a British Antarctic Survey kutatóinak, akik egy tudományos program keretében éppen az elmúlt napokban haladtak a Weddell-tenger felé és hajóztak el az A23a közvetlen közelében. A kutatók az RRS Sir David Attenborough kutatóhajó fedélzetéről készítettek felvételeket a jéghegyről és mintát is vettek a környező vízből, hogy megvizsgálják, milyen organizmusok találnak otthonra a monstrum közelében. Az eredményeknek köszönhetően betekintést kaphatnak a folyamatokba, amelynek során a friss tápanyagokat biztosító jéghegy megváltoztatja a körülötte lévő vizek ökoszisztémáját.

(Fotó: Theresa Gossman, Matthew Gascoyne, Christopher Grey)

Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.