Egy miskolci háziorvos kezdeményezése a demencia korai kiszűrésére

2020 / 08 / 03 / Felkai Ádám
Egy miskolci háziorvos kezdeményezése a demencia korai kiszűrésére
Dr. Kázár Ágnes szerint a „demencia nemcsak a betegekre, de hozzátartozóikra is emberfeletti terheket ró.” Most egy új kezdeményezéssel segítene még idejekorán felismerni ezt a betegséget.

A miskolci háziorvossal a Nők Lapja Cafe készített interjút.

A doktornő háziorvosként és hozzátartózóként duplán is érintett, és a praxisában úgy vette észre, hogy a betegek már csak későn keresnek orvosi segítséget. Ráadásul a hozzátartozók is hajlamosak „elbagatellizálni” a problémát. Ennek következménye, hogy a háziorvosok már csak a súlyos/középsúlyos stádium legvégén találkoznak a beteggel, amikor az már folyamatos felügyeletre és gondozásra szorul.

Ez azért nagy baj, mert ha ezek a páciensek időben orvosi segítséget kapnának, akkor éveket nyerhetnének, és jobb lenne az életminőségük is. Vizsgálatokkal ugyanis idejekorán kiszűrhető, hogy az illető Alzheimer-beteg, vaszkuláris vagy áldemenciája van. A demenciát ugyanis akár depresszió is kiválthatja, amit antidepresszánsokkal gyógyítani lehet.

Dr. Kázár Ágnes szerint a másik probléma a „későn érkező” betegekkel, hogy velük az orvos sem tudja fenntartani a kommunikációt. Az ilyen beteg nem biztos, hogy be is szedi a felírt gyógyszert, vagy emlékszik arra, ami elhangzott az orvosnál. A doktornő hozzáteszi, hogy a mostani rendszer az összes szereplőt – orvost, beteget és hozzátartozót egyaránt – magára hagyja.

Kázár doktornő a helyzeten a Demencia Tanácsadó segítségével javítana. Ez lényegében az egészségügy és a szociális ellátás együttműködését jelentené a következő szakemberek bevonásával:

  • háziorvos
  • szociális-egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember
  • mentálhigiénés és szociális végzettségű szakember
  • szociológus
  • demencia-szakgondozói képesítéssel rendelkező szociális gondozó

A Tanácsadó végezné el az első körös szűrést, megállapítaná, hogy fennáll-e egyáltalán a demencia problémaköre. Amennyiben igen, úgy a pácienst a szakorvosi ellátás irányába mozdítják, ahol további vizsgálatokra fog sor kerülni. A doktornő az ötlet újdonságát magában az összefogásban látja. A kampány- és szűrőnapokkal pedig a korai diagnózist segítik elő, amire a fent vázoltak miatt lenne komoly szükség.

Dr. Kázár Ágnes úgy fogalmaz, hogy hozzájuk „fordulhat például az, aki fél a demenciától, aki észleli a tüneteket, aki hozzátartozó, vagy az, aki nehezen tudja feldolgozni a nyugdíjas évekkel kezdődő változásokat, az anyagi helyzet romlását, a társasági vérkeringésből való kikerülést, az egyedüllétet.”

(Kép: Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.