Egy régen nyugdíjazott űrtávcsővel egészen ritka űrbeli jelenséget fedeztek fel

2023 / 11 / 04 / Bobák Zsófia
Egy régen nyugdíjazott űrtávcsővel egészen ritka űrbeli jelenséget fedeztek fel
A Kepler Űrtávcső régen kifogyott a tudományos munkához szükséges üzemanyagból és nyugdíjba vonult, de az általa gyűjtött adatok elemzése során még mindig sikerül új csillagászati jelenségeket felfedezni, például egy olyan exobolygó-rendszert, amihez hét bolygó is tartozik.

A nemrégen detektált Kepler-385 egy igen ritka bolygórendszer: a központi csillag körül összesen hét exobolygó kering, amelyek mindegyike rengeteg fényt kap a csillagtól, többet, mint amennyit a Naprendszer bármelyik tagja. Mivel az exobolygó megfigyelések során kivételes eseményt jelent a hat bolygónál több taggal rendelkező multiplanetáris rendszerek megfigyelése, ezért a Kepler-385-nek nem sok hozzá hasonló társa akad egyelőre, de a Kepler teleszkóp adatai és az újabb űrtávcsövek kutatásai egyre több extraszoláris objektum megismerését teszik lehetővé. A Kepler új katalógusában például 1791 olyan tranziens (átmeneti) bolygójelölt található, amelyek összesen 709 multiplanetáris rendszert építenek fel, bár nem biztos, hogy a bolygójelöltek mindegyike valóban exobolygó besorolást kap az elemzések után.

A Kepler-385 sok tekintetben hasonlít a Naprendszer felépítésére: a rendszer csillaga körülbelül 10%-kal nagyobb és 5%-kal forróbb, mint a Nap, két belső bolygója a Földhöz hasonló sziklás bolygó és méretüket tekintve csak kicsivel nagyobbak a Földnél, valamint ritkás atmoszférával is rendelkeznek. A többi öt bolygó jóval nagyobb náluk és valószínűleg sűrűbb légkör veszi őket körbe.

Az exobolygó-rendszer mozgását meg is zenésítették a bolygók keringési ideje alapján: a hét bolygó mindegyikét egy-egy újabb hang képviseli a "szimfóniában". A szonifikációt Jason Rowe professzor, a Bishop Egyetem asztrofizikusa alkotta meg, hogy jobban illusztrálja a rendszer dinamikáját. Ehhez hasonló megzenésítést gyakran készítenek az űrbeli objektumok mozgása alapján a kutatók, a fekete lyukaktól kezdve távoli galaxisokig sok mindennek adtak már képzeletbeli hangot az évek során, de más jellegű, földi jelenségek is megzenésíthetőek, többek között a koronavírus is. Az adatok auditív ábrázolása segít a kutatóknak új szemszögből nézni a tudományos jelenségeket és más formában rendszerezni az adatokat, ami akár új megoldásokhoz és felfedezésekhez is vezethet.

(Fotó: Daniel Rutter/NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.