Egy skót cég a világ legerősebb árapályturbináját ígéri a világnak

2021 / 05 / 05 / Perei Dóra
Egy skót cég a világ legerősebb árapályturbináját ígéri a világnak
Az Orbital Marine nevű skót cég mindenekelőtt gazdasági és környezetvédelmi megfontolásból döntött úgy, hogy felépít egy - világszinten - egyedülálló árapályerőművet. A két hatalmas árapályturbinával felszerelt energiatermelő egység már el is készült, és bár az eszközök nem számítanak újdonságnak, az új gép kialakítása valóban eltér a hagyományos gépekétől.

A jelenleg létező öt legaktívabb árapályerőmű közül kettő a dél-koreai Sihwa-tavon és a franciaországi Rance-folyón található, melyek tartópilléreit hatalmas gátak biztosítják, amelyek zsilipjei alacsony vízállás esetén elzárják, magas vízállás esetén pedig megnyitják az utat a vízáram előtt. Magyarán a turbinák működtetéséhez a vízszint függőleges változásából nyerik az energiát. Szakértők szerint noha a rendszerek megbízhatóságára nem lehet panasz, egy ilyen árapályerőmű felállítása milliárdos nagyságrendű összegbe kerül, illetve, mivel a gépek megnehezítik az áramlatok természetes mozgását,

tevékenységük környezetvédelmi szempontból is kifogásolható.

Az Orbital O2 2MW elnevezésű óriás legérdekesebb, egyben legmerészebb fejlesztése a cég szerint, hogy az erőművet összesen négy lánc rögzíti a tengerfenékhez, emiatt bárhol gyorsan és költséghatékonyan felállítható. Kialakítása miatt ráadásul csak mérsékelt ökológiai hatást fejt ki bolygónkra, hiszen minimális mértékben akadályozza a tengerjárást:

Az Orbital O2 2MW egyenként húsz méter átmérőjű rotorjait a törzsből kiálló, tizennyolc méter hosszú, teherbíró karok végére építették, emiatt lapátjaik pozitúrája mindig a vízmozgás irányához igazítható. Az erőmű karjai emellett elég erősek ahhoz, hogy a turbinákat kiemeljék a tengerből, ami a szerkezet karbantartását is költséghatékonnyá teszi. A két megawattos árapályerőművet a tervek szerint a skóciai Orkney-szigetek területén egy viszonylag keskeny, természetes adottságainak köszönhetően a tenger mozgását felgyorsító csatornába helyezik majd. A vállalat szerint az O2 kétezer egyesült királyságbeli háztartás energiaszükségletére elegendő energiát termelhet, valamint évente képes lesz ellensúlyozni kétezer-kétszáz tonna szén-dioxid-kibocsátást.

(Fotó: Orbital Marine)

További cikkek a témában:

Tíz éven belül kellene még kétszer ennyi szélerőmű a világon, ha 2050-re klímasemlegességet akarunk A szélenergia hasznosításával foglalkozó cégek érdekvédelmi szervezete szerint brutálisan be kéne gyorsítani a szélturbinák építésének ütemét.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.