Tíz éven belül kellene még kétszer ennyi szélerőmű a világon, ha 2050-re klímasemlegességet akarunk

2021 / 03 / 25 / Rácz Tamás
Tíz éven belül kellene még kétszer ennyi szélerőmű a világon, ha 2050-re klímasemlegességet akarunk
A szélenergia hasznosításával foglalkozó cégek érdekvédelmi szervezete szerint brutálisan be kéne gyorsítani a szélturbinák építésének ütemét.

Ha egy iparág érdekvédelmi szervezete kiad egy jelentést arról, mennyivel volna hasznos bővülnie az adott iparágnak egy elkövetkező időszakban, az mindig kettős érzetet kelt a jelentést feldolgozó szakújságíróban. Egyrészt ugye ki ismerhetné jobban annak a bizonyos iparágnak a helyzetét, a társadalmakra gyakorolt kívánatos hatásait, mint az iparág képviselői maguk. Másrészt viszont egy ilyen szervezet nyilvánvaló érdeke, hogy működési területén minél intenzívebb növekedést érjen el a tagok bevételeinek, profitjának növelése érdekében.

Fogadjuk tehát egy kis egészséges fenntartással a szélenergia-ipar szereplőinek  99%-át tömörítő Globális Szélenergia Tanács (Global Wind Energy Council, GWEC) álláspontját, miszerint még ebben az évtizedben meg kellene triplázni a világ szélenergia-termelésének mennyiségét, ha az emberiség valóban szeretné elérni a klímasemlegességet, a "Net Zeró"-t 2050-re. Ez a cél pedig a jelenlegi szélerőmű-telepítési sebesség megháromszorozását igényelné.

Tavaly globálisan rekordot döntött ez a telepítési sebesség: a Földön 93 GW-nyi, a 2019-es értéknél 53%-nál nagyobb új kapacitást helyeztek üzembe. Az új erőművek háromnegyedét mindössze két országban, az USÁ-ban és Kínában építették fel. (Hazánk kivétel a trendek alól: nálunk 2010 óta gyakorlatilag be van tiltva a szélerőmű-építés.) Így a világ teljes szélenergia-hasznosítási kapacitása 743 GW-ra nőtt, ami évi 1,1 milliárd tonna CO2 kibocsátását váltja ki. Ez Dél-Amerika teljes jelenlegi éves CO2-emissziójával összemérhető érték.

A GWEC számításai szerint ugyanakkor a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése, az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklet plusz 2 C° alatt maradás érdekében évente 180 GW-nyi új szélenergia-kapacitást kellene üzembe helyezni, a Net Zero, tehát a 2050-es nulla emissziós szint eléréséhez pedig ezt a szintet évi 280 GW-ra kellene emelni.

A GWEC úgy látja, a politika és az iparág szoros együttműködésére és a telepítési folyamatok drasztikus felgyorsítására, a klímavédelmi fejlesztések vészhelyzeti intézkedésként való kezelésére volna szükség, ha az emberiség komolyan akarja venni a Net Zero elérését a kitűzött céldátumra. Ben Backwell, a GWEC első ügyvezetője szerint nagyon ígéretes, amit Kína és az USA elért az elmúlt évben, de a világ többi részén is fel kellene pörgetni a megújuló energetikai beruházásokat. Feng Zhao, a szervezet piacelemzési és piaci stratégiai vezetője pedig hozzátette: az energetikai szektornak és a kormányzatok, önkormányzatoknak szoros együttműködésben kell kialakítaniuk azokat a rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy "ne csak az elektronokat, hanem a molekulákat is dekarbonizálhassuk". Ez a látszólagos képzavar azt jelenti, hogy nem elég az energiatermelést CO2-emisszió-mentesen megoldani, szükség van az energia tárolására és szállítására szolgáló kapacitások párhuzamos megteremtésére is.

További cikkek a témában:

Koncentrált napfény-erőművek: van jövőjük a napelemek mellett? A napenergia-ipar felfutásának kezdetén sok szakértő gondolta úgy, hogy nem a fotovoltaikus napelem lesz a befutó technológia, hanem a parabolatükrös hőerőmű.

Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.

Vízen lebegő naperőművek: érdekes trend a megújuló energia-szektorban A legmenőbb, amikor egy vízerőmű tározótavára telepítenek úszó naperőművet, így növelve meg az erőmű kapacitását.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.