Egy szélfarmokat felügyelő mesterséges intelligencia a töredékére csökkentheti a madarakat sújtó baleseteket

2021 / 12 / 28 / Palotai Nándor
Egy szélfarmokat felügyelő mesterséges intelligencia a töredékére csökkentheti a madarakat sújtó baleseteket
A tesztek során a kontrollterülethez képest az MI által monitorozott szélfarmon 82%-al csökkentek a madarak életét követelő ütközések.

A szélturbinák által megölt madarak számát 2012-ben, csak az Egyesült Államok területén nagyjából 573 000-re becsülték, azóta azonban már lényegesen több szélerőmű üzemel, így az évente megsérülő szárnyasok száma is magasabb lehet. Amerikai madárvédők számításai szerint, ha az USA teljesíti azon vállalását, hogy az energiatermelésének 20%-át szélerőművekre bízza, akkor az évente áldozatul eső madarak száma elérheti az 1,4 milliót is. Ha a távolabbi jövőben az energia 35%-át termelnék szélerőművek, akkor akár már 5 millió madár is elpusztulhat évente, bár ez még mindig eltörpülne a villanyvezetékek évi 25 milliós jelenlegi madáráldozataihoz képest.

A fejlesztés alatt álló IdentiFlight egy olyan, szélfarmokra telepíthető madárkövető rendszer, amely mesterséges intelligenciát használ - szúrta ki a fejlesztést az Unofficial Networks. A segítségével azonosíthatóak és nyomon követhetők a szélfarm területén átrepülő madarak, illetve az MI automatikusan le is tudja kapcsolni azokat a turbinákat, melyek forgó lapátjai veszélyesek lehetnek a szárnyasokra nézve. Az IdentiFlight 8 darab rögzített, széles látószögű kamerát, 2 darab, párban mozgatható sztereoszkópikus kamerát, illetve egy 47 millió fényképből álló adatbázist is igénybe vesz a madarak azonosítására, ami a legtöbbször másodperceken belül megtörténik, amint egy berepül az IdentiFlight érzékelőket tartalmazó tornyának 1 kilométeres hatósugarába.

Az IdentiFlight rendszerét ezen kívül még a további szélerőműparkok építésénél is fel lehet használni: segítségével már a tervezés fázisában is feltérképezhetővé válik a helyi madárpopulációk összetétele és nagysága. Ennek nagy szerepe lehet a későbbiekben a szélerőműparkok helyszínének kijelölése, illetve megtervezése során. A rendszer jelenleg három kontinens négy országában üzemel, és összesen több mint száz IdentiFlight-megfigyelőtorony működik működik a világban.

Az intelligens rendszert már terepen is kipróbálták, és a tapasztalatok alapján valóban működik: az IdentiFlight által felügyelt területeken átlagosan 82 százalékkal csökkentek a madarakat ért halálos kimenetelű incidensek a kontrollterülethez képest. Bár az automatizált működés csökkentette a halálos kimenetelű balesetek számát, ezeket nem sikerült teljesen kiküszöbölni. Éppen ezért, a rendszer a gyártó szerint más megoldásokkal kombinálva még eredményesebb lehet.

A madarak megóvására a szélerőművek rotorlapátjaitól már máshol is születtek kísérletek: Norvégiában egy ideje már feketére festik a szélerőművek egy-egy turbinalapátját, hogy ezzel tegyék feltűnőbbé a mozgásukat a madarak számára, de születőben van egy olyan szélerőmű koncepciója is, ami már egyáltalán nem használna forgó légcsavart.

(Borítókép: IdentiFlight, fotó: Taylor Berge/Shutterstock)

A mesterséges intelligencia adhat rá választ, hogy miként gyilkolja a madarakat a napelem A napenergia környezetbarát, ám akad vele egy probléma, a naperőművek rengeteg madár halálát okozzák, nem teljesen világos okból – a rejtély megoldásában a mesterséges intelligencia segíthet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.