Egy szélfarmokat felügyelő mesterséges intelligencia a töredékére csökkentheti a madarakat sújtó baleseteket

2021 / 12 / 28 / Palotai Nándor
Egy szélfarmokat felügyelő mesterséges intelligencia a töredékére csökkentheti a madarakat sújtó baleseteket
A tesztek során a kontrollterülethez képest az MI által monitorozott szélfarmon 82%-al csökkentek a madarak életét követelő ütközések.

A szélturbinák által megölt madarak számát 2012-ben, csak az Egyesült Államok területén nagyjából 573 000-re becsülték, azóta azonban már lényegesen több szélerőmű üzemel, így az évente megsérülő szárnyasok száma is magasabb lehet. Amerikai madárvédők számításai szerint, ha az USA teljesíti azon vállalását, hogy az energiatermelésének 20%-át szélerőművekre bízza, akkor az évente áldozatul eső madarak száma elérheti az 1,4 milliót is. Ha a távolabbi jövőben az energia 35%-át termelnék szélerőművek, akkor akár már 5 millió madár is elpusztulhat évente, bár ez még mindig eltörpülne a villanyvezetékek évi 25 milliós jelenlegi madáráldozataihoz képest.

A fejlesztés alatt álló IdentiFlight egy olyan, szélfarmokra telepíthető madárkövető rendszer, amely mesterséges intelligenciát használ - szúrta ki a fejlesztést az Unofficial Networks. A segítségével azonosíthatóak és nyomon követhetők a szélfarm területén átrepülő madarak, illetve az MI automatikusan le is tudja kapcsolni azokat a turbinákat, melyek forgó lapátjai veszélyesek lehetnek a szárnyasokra nézve. Az IdentiFlight 8 darab rögzített, széles látószögű kamerát, 2 darab, párban mozgatható sztereoszkópikus kamerát, illetve egy 47 millió fényképből álló adatbázist is igénybe vesz a madarak azonosítására, ami a legtöbbször másodperceken belül megtörténik, amint egy berepül az IdentiFlight érzékelőket tartalmazó tornyának 1 kilométeres hatósugarába.

Az IdentiFlight rendszerét ezen kívül még a további szélerőműparkok építésénél is fel lehet használni: segítségével már a tervezés fázisában is feltérképezhetővé válik a helyi madárpopulációk összetétele és nagysága. Ennek nagy szerepe lehet a későbbiekben a szélerőműparkok helyszínének kijelölése, illetve megtervezése során. A rendszer jelenleg három kontinens négy országában üzemel, és összesen több mint száz IdentiFlight-megfigyelőtorony működik működik a világban.

Az intelligens rendszert már terepen is kipróbálták, és a tapasztalatok alapján valóban működik: az IdentiFlight által felügyelt területeken átlagosan 82 százalékkal csökkentek a madarakat ért halálos kimenetelű incidensek a kontrollterülethez képest. Bár az automatizált működés csökkentette a halálos kimenetelű balesetek számát, ezeket nem sikerült teljesen kiküszöbölni. Éppen ezért, a rendszer a gyártó szerint más megoldásokkal kombinálva még eredményesebb lehet.

A madarak megóvására a szélerőművek rotorlapátjaitól már máshol is születtek kísérletek: Norvégiában egy ideje már feketére festik a szélerőművek egy-egy turbinalapátját, hogy ezzel tegyék feltűnőbbé a mozgásukat a madarak számára, de születőben van egy olyan szélerőmű koncepciója is, ami már egyáltalán nem használna forgó légcsavart.

(Borítókép: IdentiFlight, fotó: Taylor Berge/Shutterstock)

A mesterséges intelligencia adhat rá választ, hogy miként gyilkolja a madarakat a napelem A napenergia környezetbarát, ám akad vele egy probléma, a naperőművek rengeteg madár halálát okozzák, nem teljesen világos okból – a rejtély megoldásában a mesterséges intelligencia segíthet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.