Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét

2020 / 11 / 11 / Justin Viktor
Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét
Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.

Időutazás koporsóban

Európa legrégebbi épségben ránk maradt könyvét, a Stonyhurst Evangéliumot több mint 400 éve zárták egy remete szerzetes koporsójába. Az ősi könyvritkaságot a The British Library-ban őrzik a Lindisfarne-i Evangélium és a Beowulf társaságában. A könyvből kiderül hogyan látták önmagukat a középkori angolszászok korai írásaik révén.

A Szent Cuthbert evangéliumnak is nevezett könyvben, János evangéliuma olvasható, és latin nyelven íródott. A névadója Szent Cuthbert, remete szerzetes koporsójában fedezték fel, aki Kr. u. 687-ben halt meg.

A szerzetes úgy nyerte el a szentségét, hogy holttestét évtizedekkel a halála után is érintetlennek találták, és ez olyan kultusz megszületéséhez vezetett, ami számos felajánlott áldozati ajándékot hordott a földi maradványai köré.

A könyv is mindent túlélt

A könyvecske valamikor 698 után kerülhetett Szent Cuthbert sírjába. A könyvet Kr. u. 1104-ben kivették a koporsóból, és áthelyezték a durhami székesegyházba, ahol külön ereklyeként őrizték. A The British Library 2012-ben szerezte meg az 1300 éves szöveget, melynek továbbra is kitűnő állapotban volt eredeti kötése és az oldalai.

A könyvet mély bíbor színű kecskebőr borítja , melyet még nedvesen ragasztottak a táblákra. „A táblák gazdagon díszítettek egy finom szerszám vagy egy toll hegyével” - írja a The British Library, amely  digitalizálta  is a könyvet. 

Kr. u. VI. századra a viasztáblákat és tekercseket kódexek váltották fel Európában. A kódex olyan kézzel írott kézirat, ahol kemény borítók közé papirusz- vagy vellumlapokat kötöttek. A tipológiát még a rómaiak hozták létre az I. században, de még néhány száz évig alatt nem vált széles körben elterjedté. Ezek a kötött könyveknek elég sérülékenyek, ami valószínűtlenné teszi túlélésüket, és ez viszont még értékesebbé teszi a Szent Cuthbert-evangéliumot.

(Forrás: Wikipédia Kép: Wikipédia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.