Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét

2020 / 11 / 11 / Justin Viktor
Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét
Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.

Időutazás koporsóban

Európa legrégebbi épségben ránk maradt könyvét, a Stonyhurst Evangéliumot több mint 400 éve zárták egy remete szerzetes koporsójába. Az ősi könyvritkaságot a The British Library-ban őrzik a Lindisfarne-i Evangélium és a Beowulf társaságában. A könyvből kiderül hogyan látták önmagukat a középkori angolszászok korai írásaik révén.

A Szent Cuthbert evangéliumnak is nevezett könyvben, János evangéliuma olvasható, és latin nyelven íródott. A névadója Szent Cuthbert, remete szerzetes koporsójában fedezték fel, aki Kr. u. 687-ben halt meg.

A szerzetes úgy nyerte el a szentségét, hogy holttestét évtizedekkel a halála után is érintetlennek találták, és ez olyan kultusz megszületéséhez vezetett, ami számos felajánlott áldozati ajándékot hordott a földi maradványai köré.

A könyv is mindent túlélt

A könyvecske valamikor 698 után kerülhetett Szent Cuthbert sírjába. A könyvet Kr. u. 1104-ben kivették a koporsóból, és áthelyezték a durhami székesegyházba, ahol külön ereklyeként őrizték. A The British Library 2012-ben szerezte meg az 1300 éves szöveget, melynek továbbra is kitűnő állapotban volt eredeti kötése és az oldalai.

A könyvet mély bíbor színű kecskebőr borítja , melyet még nedvesen ragasztottak a táblákra. „A táblák gazdagon díszítettek egy finom szerszám vagy egy toll hegyével” - írja a The British Library, amely  digitalizálta  is a könyvet. 

Kr. u. VI. századra a viasztáblákat és tekercseket kódexek váltották fel Európában. A kódex olyan kézzel írott kézirat, ahol kemény borítók közé papirusz- vagy vellumlapokat kötöttek. A tipológiát még a rómaiak hozták létre az I. században, de még néhány száz évig alatt nem vált széles körben elterjedté. Ezek a kötött könyveknek elég sérülékenyek, ami valószínűtlenné teszi túlélésüket, és ez viszont még értékesebbé teszi a Szent Cuthbert-evangéliumot.

(Forrás: Wikipédia Kép: Wikipédia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.