Egy teljes flottányi hidrogénvonat váltja fel a dízelüzemű járműveket Németországban

2022 / 08 / 26 / Bobák Zsófia
Egy teljes flottányi hidrogénvonat váltja fel a dízelüzemű járműveket Németországban
A Coradia iLint vonatok egy tankolással 1000 kilométert tudnak megtenni, ezzel a flotta évente 1,6 millió liter dízelt spórol meg.

Németország Alsó-Szászország tartományában már 2018 óta haladnak a síneken hidrogéncellás vonatok, amelyek környezetbarát módon csak vízpárát bocsátanak ki működés közben, nem generálnak olyan üvegházhatású gázokat, mint a hagyományosabb dízelüzemű motorvonatok. A két szerelvény működtetéséhez egy hidrogén-töltőállomást is építettek Bremervörde településen, amely a világ első személyvonatok számára készített hidrogénkútja, mostantól pedig az állomás kapacitását még jobban kihasználhatják, mivel útjára indították a teljes, 14 tagú hidrogénvonat-flottát a Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude vonalon.

A személyszállító vonatok egy tankolással 1000 kilométert tudnak megtenni és a becslések szerint évi 1,6 millió liter dízelt spórolnak meg, mivel a vonalon eredetileg 15 dízelüzemű jármű közlekedett és ezeket cserélik le fokozatosan az új típusú vonatokra. Az Alstom Coradia iLint szerelvényei egészen csendesen működnek, maximális sebességük eléri a 140 km/h-át (bár átlagos tempójuk ennél alacsonyabb, 80-120 km/h) és naponta csak egyszer szükséges megállniuk a töltőállomásnál. Az Alstom vállalat elmondása szerint a vasutak működtetésének ez a fajta környezetbarátabb és fenntarthatóbb verziója az egyik legfontosabb cél, mivel Európában még mindig számos dízelvonat közlekedik - csak Németországban közel 4000 ilyen jármű üzemel nap mint nap.

(Fotó: Alstom)

Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját Németországban bejött a hidrogénvonatozás kísérleti programja. A két éve szaladgáló szerelvények fix töltőállomást is kapnak, a felsővezeték- és füstmentes vasúti hálózat pedig tovább bővül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.