Egy teljes flottányi hidrogénvonat váltja fel a dízelüzemű járműveket Németországban

2022 / 08 / 26 / Bobák Zsófia
Egy teljes flottányi hidrogénvonat váltja fel a dízelüzemű járműveket Németországban
A Coradia iLint vonatok egy tankolással 1000 kilométert tudnak megtenni, ezzel a flotta évente 1,6 millió liter dízelt spórol meg.

Németország Alsó-Szászország tartományában már 2018 óta haladnak a síneken hidrogéncellás vonatok, amelyek környezetbarát módon csak vízpárát bocsátanak ki működés közben, nem generálnak olyan üvegházhatású gázokat, mint a hagyományosabb dízelüzemű motorvonatok. A két szerelvény működtetéséhez egy hidrogén-töltőállomást is építettek Bremervörde településen, amely a világ első személyvonatok számára készített hidrogénkútja, mostantól pedig az állomás kapacitását még jobban kihasználhatják, mivel útjára indították a teljes, 14 tagú hidrogénvonat-flottát a Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude vonalon.

A személyszállító vonatok egy tankolással 1000 kilométert tudnak megtenni és a becslések szerint évi 1,6 millió liter dízelt spórolnak meg, mivel a vonalon eredetileg 15 dízelüzemű jármű közlekedett és ezeket cserélik le fokozatosan az új típusú vonatokra. Az Alstom Coradia iLint szerelvényei egészen csendesen működnek, maximális sebességük eléri a 140 km/h-át (bár átlagos tempójuk ennél alacsonyabb, 80-120 km/h) és naponta csak egyszer szükséges megállniuk a töltőállomásnál. Az Alstom vállalat elmondása szerint a vasutak működtetésének ez a fajta környezetbarátabb és fenntarthatóbb verziója az egyik legfontosabb cél, mivel Európában még mindig számos dízelvonat közlekedik - csak Németországban közel 4000 ilyen jármű üzemel nap mint nap.

(Fotó: Alstom)

Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját Németországban bejött a hidrogénvonatozás kísérleti programja. A két éve szaladgáló szerelvények fix töltőállomást is kapnak, a felsővezeték- és füstmentes vasúti hálózat pedig tovább bővül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.