Egy új felfedezés az immunrendszerről, talán minden rákot meggyógyíthat

2020 / 01 / 31 / Justin Viktor
Egy új felfedezés az immunrendszerről, talán minden rákot meggyógyíthat
A tudósok szerint az immunrendszerünk egy újonnan felfedezett mechanizmusát felhasználhatjuk az összes rákbetegség kezelésére. A Cardiff Egyetem csapata laboratóriumi vizsgálatok során fedezte fel a prosztata-, emlő-, tüdő- és egyéb daganatok elpusztításának új módszerét.

A Nature Immunology folyóiratban közzétett eredményeket egyelőre nem tesztelték betegek körében, de a kutatók szerint "óriási potenciállal rendelkeznek." A szakértők szerint bár a munka még csak korai szakaszában van, nagyon izgalmas volt.

Mit találtak?

Immunrendszerünk a test természetes védelme a fertőzések ellen, de megtámadja a rákos sejteket is. A tudósok „nem szokványos” és korábban fel nem fedezett módszereket kerestek, melyekkel az immunrendszer természetes módon támadja a daganatokat. Amire a CRISPR – Cas9 szűréssel rábukkantak, az egy T-sejt-receptor (limfocita) volt az emberi vérben. Ez egy olyan immunsejt, amely folyamatosan letapogathatja testünket, hogy felmérje, létezik-e bármilyen veszély, melyet meg kellene szüntetni. A felfedezés abban áll, hogy a sejt, amire rábukkantak, a ráksejtek széles skáláját támadhatja meg.

"Itt esély van minden beteg kezelésére" - mondta Andrew Sewell kutató.

"Korábban senki sem hitte, hogy ez lehetséges. Felveti a mindenki számára személyre szabott rákkezelés lehetőségét, egy olyan T-sejt-típus felhasználásával, amely képes sokféle rák elpusztítására a teljes népesség körében" - tette hozzá.

Hogyan működik?

A T-sejtek felületén "receptorok" vannak, amelyek lehetővé teszik számukra a kémiai típusú "látást.” A Cardiff csapata felfedezett egy T-sejtet, mely receptoraival a rákos sejtek széles skáláját képes megtalálni, és elpusztíthatja azokat, ideértve a tüdő-, bőr-, vér-, vastagbél-, emlő-, csont-, prosztata-, petefészek-, vese- és méhnyakrák sejteket. Lényeges, hogy a normál szöveteket mindeközben érintetlenül hagyják.

Azt még vizsgálják, hogy ez pontosan miként működik. Ez a különleges T-sejt-receptor kölcsönhatásba lép egy MR1 nevű molekulával, amely az emberi test minden sejtjének felületén megtalálható. Úgy gondolják, hogy az MR1 jelzi a rákos sejtekben zajló eltorzult anyagcserét az immunrendszer felé. "Elsőként írtunk le egy T-sejtet, amely megtalálja az MR1-et a rákos sejtekben, ez eddig még nem sikerült senkinek" - mondta Garry Dolton kutató munkatárs.

Miért jelentős?

A T-sejtes rákkezelések már léteznek, és épp az immunterápiás rákbetegség-kezelés fejlődése volt a terület egyik legizgalmasabb előrelépése. A leghíresebb példa a CAR-T, egy élő gyógyszer, amelyet a beteg saját T-sejtjeinek génszerkesztésével készítenek, hogy felkutassa és megsemmisítése a rákos sejteket.

A CAR-T drámai eredményeket hozhat, amely egyes betegek állapotát a halálos-beteg állapotból teljes remisszióba változtathatja. Ugyanakkor a megközelítés nagyon specifikus és csak korlátozott számú ráktípus esetén működik, amikor a T-sejtek célpontjai egyértelműen meghatározhatóak, és a T-sejtek is felkészíthetőek a megtalálásukra.

A gyógyszer ráadásul csak küzdelmesen alkalmazható a "szilárd rákok" esetében, azokhoz, melyek daganatokat formálnak, nem pedig vérdaganatok, mint például a leukémia. A kutatók szerint az ő új T-sejt-receptoruk "univerzális" rákkezeléshez vezethet.

Hogyan működne a gyakorlatban?

Az ötlet az, hogy vérmintát vesznek egy rákos betegtől. A T-sejtjeiket kivonják, majd genetikailag módosítják, így átprogramozva őket, hogy a receptoraik azonosítsák a rákos sejteket. A T-sejteket a CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) módszerével célozták be az MR1 fehérjére. A korszerűsített T-sejteket hatalmas mennyiségben állíthatják elő a laboratóriumban, majd visszahelyezik őket a betegbe. Gyakorlatilag a folyamat ugyanaz, amelyet a CAR-T terápiáknál is használnak. A kutatást egyelőre azonban csak állatokon és a laboratóriumi sejteken tesztelték, és további biztonsági ellenőrzésekre lenne szükség az emberek részvételével zajló kísérletek megkezdése előtt.

Mit mondanak a szakértők?

Lucia Mori és Gennaro De Libero, a svájci Bázeli Egyetem tudósai szerint a kutatás nagy potenciállal rendelkezik, de még túl korai szakaszban van ahhoz, hogy azt állíthassuk, hogy minden rák esetén alkalmazható.

"Nagyon izgatottak vagyunk ezen új T-sejtpopuláció immunológiai funkciói és TCR-jeik (T-sejt-receptor) potenciális tumorsejtterápiás felhasználása miatt " - mondták. Daniel Davis, a manchesteri egyetem immunológiai professzora elmondta:

"Jelenleg ez alapkutatás, és nem áll még közel a betegek számára elérhető gyógyszerekhez. Nem kétséges, hogy ez egy nagyon izgalmas felfedezés, mind az immunrendszerrel kapcsolatos alapismereteink fejlesztése, mind a jövőbeni új gyógyszerek lehetőségei szempontjából."

 

Robin Cook már megírta a Lázban

Az eredményről eszünkbe juthat Dr. Robin Cook amerikai orvos és író, aki főképp közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír. Láz címmel, 38 éve megjelent könyvében hasonló témát boncolgat, és a T-limfocitákban találja meg a leukémia (vérrák) ellenszerrét. A történet szerint Charles Martel, rákkutató orvos egy nap rádöbben, hogy tizenkét éves lánya leukémiában szenved, ugyanabban a betegségben, amely nem sokkal korábban felesége is elhunyt. A kutatóorvos elhatározza, megmenti kislánya életét.

A következő bekezdés spoilert is tartalmaz, aki tehát elolvasná a könyvet, az a cikket inkább most fejezze be!

Martel ötlete a hybridoma melyben egy érzékennyé tett limfocitát egyesít egy rákos sejttel, s ilyen módon egyfajta celluláris ellenanyag-gyárat hoz létre. Végül a leukémiás sejtek felszíni antigénjére szenzitizált T-limfociták, át tudják törni a leukémiás sejtek hártyáját és elpusztítják azokat. (A kislány meggyógyul.)

Más megközelítéssel, más úton, de majdnem ugyanazzal az eszközzel és majdnem ugyanazzal a végeredménnyel zajló történet, közel 40 évvel ezelőttről. Robin Cook, le a kalappal!

(Forrás: BBC Képek: Unsplash, phil.cdc.gov)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.