Egy új törvény miatt az autóreklámok azt is el fogják mondani, hogy autózni káros

2022 / 01 / 07 / Pőcze Balázs
Egy új törvény miatt az autóreklámok azt is el fogják mondani, hogy autózni káros
A múlt év végén Franciaországban megszavaztak egy törvényt, amely előírja: az autókat népszerűsítő hirdetésekben figyelmeztetni kell arra a potenciális vásárlókat, hogy néha jobb sétálni vagy tömegközlekedni.

"Rövid utakon inkább sétáljon vagy biciklizzen", "Gondoljon a telekocsizásra", "Napi szinten inkább tömegközlekedjen" - ebből a három mondatból választhatnak a francia autómárkák, amikor elkészítik az új reklámjaikat, ugyanis minden egyes hirdetésükön fel kell, hogy tüntessék az egyiket. Nem csak a televíziós reklámokban, hanem nyomtatásban, közterületen, a rádióban és az interneten is. Bizonyos esetekben ezt ki kell, hogy egészítsék a #SeDéplacerMoinsPolluer, vagyis #KözlekedniKevesebbSzennyezéssel hashtaggel is, számol be a Gizmodo. Akik ezt nem teszik meg, ötvenezer eurós büntetésre számíthatnak.

"A közlekedés széndioxid-kibocsátásának csökkentése nem azonos az elektromos hajtásra váltással. Része az is, hogy amikor lehet, tömegközlekedjünk vagy biciklizzünk."

- írta a franciák környezeti változásért felelős minisztere, Barbara Pompili a Twitteren. A Gizmodo írása szerint a károsanyag-kibocsátás elsődleges forrása a közlekedés, nem csak a franciáknál, más fejlett országokban is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es adatai szerint az egy utasra jutó átlagos CO2-szennyezés kilométerenként 158 gramm is lehet egy nagyobb autónál; a buszozás ennek kevesebb, mint a felével terheli csak a környezetet, a vonatkozás a tizedével se. Az Ügynökség szerint az új autók átlagos károsanyag-kibocsátása 2016-ig folyamatosan csökkent, ám utána emelkedni kezdett, részben azért, mert egyre népszerűbbek az SUV-k: 2019-ben az új autók közel negyven százaléka tartozott ebbe a csoportba. Ezzel szemben jó hír, hogy az elektromos autók eladásai a 2019-es 3,5%-ról 11%-ra ugrottak egyetlen év alatt a kontinensen.

A francia kormány korábban azzal is próbált változtatni a közlekedési szokásokon, hogy betiltotta a rövid belföldi repülőgép-járatokat, illetve 2018-ban felmerült az üzemanyag adóztatása is, ami akkor százezres tüntetéseket eredményezett.

(Fotó: Buena Vista Images/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.