Egy ukrán nő cége erkélyekre telepíthető napelemeket készít, hogy függetlenítse Európát az orosz energiától

2022 / 07 / 28 / Felkai Ádám
Egy ukrán nő cége erkélyekre telepíthető napelemeket készít, hogy függetlenítse Európát az orosz energiától
A WeDoSolar, egy ukrán tech-befektető nő által összehozott vállalat februárban, az orosz invázió első hónapjában indult – a könnyen, erkélyekre telepíthető napelemekkel akár negyedével is csökkenthető a villanyszámla.

Az, hogy Európában, és immár Magyarországon is a háztartások energiaszükséglete „forró” téma, nyilván nem szorul hosszas magyarázatra. Ahogy az sem, hogy a szomszédunkban zajló háború miatt folyamatosan terítéken van az Európai Unió orosz energiahordozóktól való függése. Azonban ez utóbbi kérdés nem csak Magyarországot érinti, de Németországot is – Európa 2021-ben például 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországtól, ami a teljes európai fogyasztás 40 százalékának felel meg, Németország gázfelhasználását azonban már 60 százalékban fedezte az orosz import – írja a TechCrunch. A WeDoSolar épp ezért stílszerűen egy német vállalat, amelyet egy ukrán befektetőnő alapított, és amely a következő felismerésre épül:

Habár az oroszoknak van gázuk, nekünk vannak erkélyeink.

A vállalat nagy újdonsága ugyanis a könnyen installálható, könnyűszerkezetes, rugalmasan telepíthető napelemrendszer, amely működtethető egy tipikus európai társasház erkélyén is. Mint az a vállalat honlapjáról kiderül: ezek a napelemek nem csak szikrázó napsütésben működnek, hanem felhős idő esetén is képesek a napsütéses órák során generált áram 80 százalékának az előállítására. A modulok tartósak – körülbelül 15 éven át maradnak működőképesek. Amiben viszont kiugróan erős tehát ez a típusú napelem, az a – nevezzük így – erkélyre szabhatóság: a cég szerint nincs is szükségünk másra az erkélyünkön csak korlátra és konnektorra, és mi magunk, szakember nélkül is üzembe helyezhetjük a rendszert. Ráadásul nincs szükségünk egy egész teraszra sem: a modulok 8 darab 90×55 cm-es, mindössze 1 kg tömegű panelt jelentenek, amelyeket könnyen hozzáigazíthatunk az erkélyünkhöz. Kisebb erkélyek esetén pedig nem szükséges az összes modult felhasználnunk, elég ha ezekből csak 5-6-ot telepítünk – természetesen ebben az esetben kevesebb megtermelt áramra számíthatunk.

A WeDoSolar indulása is beszédes – habár a cég ötlete már 2021-ben felmerült az ukrán születésű Karolina Attspodinában, a berlini székhelyű vállalat 2022 februárjában lépett hivatalosan piacra, abban a hónapban tehát, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát. A WeDoSolar pedig azóta több ezer megrendelést kapott a vertikális napelemekre. Ez manapság annyira nem is hihetetlen, hiszen a vállalat szerint az eszköz egy háztartás CO2 lábnyomát éves szinten 600 kg-ral csökkentheti, míg a villanyszámlának akár a negyedét is lefaraghatja – ez utóbbi esetén a német viszonyokra kell gondolni, Magyarországon ha mondjuk épp ez a 25 százalék lógna ki a „rezsicsökkentett” árból, akkor elképzelhető, hogy a spórolás is nagyobb mértékű lehetne.

A modulokat a WeDoSolar Microinverter elnevezésű inverterrel kötjük össze, majd ezt rákötjük az otthoni hálózatra – a rendszer arra is felügyel, hogy mindig a Napból érkező áramot használja fel elsőként az otthoni hálózat, és csak ezután váltson át a normál hálózatra.


A mikroinverter

Nem csak a telepíthetőség, de a hálózat nyomon-követhetősége is rendkívül felhasználóbarát – egy telefonos applikációban figyelhetjük meg, hogy eddig mennyi CO2 légkörbe pöfögését spórolta meg nekünk a rendszer, sőt ezt a mennyiséget még érthetőbben is elmagyarázza a szoftver: például hogy ez az energia hány telefonfeltöltésnek lenne elegendő.

Az európai unióban a nyolc panelt tartalmazó készlet 1300 euróba kerül, Németországban viszont egy speciális, az elektromos autók tulajdonosait érintő pénzügyi konstrukciónak köszönhetően a felhasználók ezt akár ingyen is igénybe vehetik. Habár a WeDoSolarnak már most akad konkurenciája (Yuma, Priwatt, Plugin Energy), de az „erkélycentrikus” megközelítés, valamint az energiatermelés élőben történő nyomon-követhetősége az alapítók reményei szerint versenyelőnyt jelentenek.

Attspodina így nyilatkozott minderről egy közleményben:

„A napenergia ingyenes és könnyen elérhető. A meglévő napelemes megoldások vagy ipari felhasználásra készültek, vagy túl nehézkesek ahhoz, hogy képzett műszaki csapat segítsége nélkül telepítsék őket. A hatás megállapításához ráadásul meg kell várni a havi számlát is. Mi olyan eszközt biztosítunk, amelyet minden személy, tulajdonos és bérlő egyaránt használhat otthonában a háztartási gépek áramellátására. Szeretnénk elérhetővé tenni a fenntartható energiát, és nagy lehetőséget látok abban, hogy az emberek a saját kezükbe veszik energiafüggőségük megoldását.


Karolina Attspodina

Jelenleg az energiaköltségek őrülten emelkednek, és addig nem is áll meg a növekedésük, amíg nem stabilizáljuk őket, és el nem kezdünk több módszert is alkalmazni a saját tiszta energia előállítására.”

(Képek: WeDoSolar)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.