Egybeolvad az idegrendszerrel a bionikus kéz, amit robotok is használhatnak

2024 / 02 / 13 / Bobák Zsófia
Egybeolvad az idegrendszerrel a bionikus kéz, amit robotok is használhatnak
A Mia Hand nevű bionikus kéz implantátumát közvetlenül az idegekkel kötik össze, így a hőmérsékletet és érintést is érzékelheti az ember a segítségével. A kezet azonban nem csak emberek, hanem robotok is használhatják.

Az olasz Prensilia cég évekkel ezelőtt kezdte fejleszteni Mia Hand nevű bionikus kezét, amelyet az Európai Unió DeTOP (Dexterous Transradial Osseointegrated Prothesis) projektjének célkitűzései alapján terveztek meg. A DeTOP célja, hogy olyan ember-gép összeköttetést fejlesszenek a karjukat elvesztő, konkrétabban a transzradiális módon (könyök alatt) amputált emberek számára, amivel az eddigieknél optimálisabban tudják használni a mesterséges végtagjaikat. A módszer lényege az osszeointegráció, aminek során az implantátum és a csontszövet között egészen szoros kapcsolat alakul ki, lényegében egybeforrnak, ezáltal nagy teherbírású és stabil struktúra jön létre.

A Mia Hand alapját jelentő titán implantátumot a teszt során ezzel a módszerrel ültették be egy páciens karjába, aki baleset következtében vesztette el a kezét. A levehető művégtagot ehhez az alaphoz csatlakoztatták és az érzékelés elősegítésére közvetlenül az idegrendszerrel is kapcsolódási pontokat alakítottak ki az idegekhez és izmokhoz csatolt elektródák által.

A nagyfokú integráció lehetővé tette, hogy a páciens az eredeti kézfunkcióinak 80%-át visszakapja

- mondta el Max Ortiz-Catalan az ausztrál Bionikai Intézet vezetőkutatója és a svéd Bionikai és Fájdalomkutató Központ alapítója, aki a műtétet végezte. A bionikus kézzel elmúltak az amputáció utáni fantomfájdalmak és lehetővé vált az érzékelés, bár egyelőre csak kezdetleges formában. A protézis ideg-izom-csont (neuromusculoskeletal) interfésze jól szerepelt a teszten és hosszú távon is működőképesnek bizonyult, de a jövőben nem csak az emberek életét könnyítheti meg, hanem a robotikában is szerepet kaphat.

A Prensilia 2020-ban terjesztette ki a Mia Hand felhasználási körét a robotokra szintén egy uniós program, az APRIL (multipurpose robotics for mAniPulation of
defoRmable materIaLs in manufacturing processes) projekt keretein belül. A projekt résztvevői autonóm, a tárgyakat ügyesen manipuláló robotprototípusokat készítenek, amelyek cobotokként (kollaboratív robot) segítenek az embereknek ipari környezetben a gyártásban, összeszerelési munkákban vagy akár az ételek elkészítésével és kiszolgálásával kapcsolatos területeken. A cég szerint a Mia Hand különösen alkalmas erre a célra a flexibilitásának köszönhetően, ezért nemsokára már a robotokra szerelve is alkalmazhatják a gyárakban szerte a világon.

(Euronews Fotó: Prensilia)

A legújabb bionikus műkézzel használója újra átélheti az érintés élményét A kéz mechanikus és izomingerrel működtetett szenzorainak köszönhetően még a legtörékenyebb dolgokat is - mint például egy tojás - hatékonyan tudja "érezni", illetve megfogni, és visszajelzést adni róla használójának.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.