Egyedülálló applikációval segíti a rabokat egy ex-bebörtönzött férfi

2021 / 07 / 03 / Perei Dóra
Egyedülálló applikációval segíti a rabokat egy ex-bebörtönzött férfi
A Flikshop jelentősen megkönnyíti a fotók, képeslapok és üzenetek küldését az elítéltek számára. Az alkalmazás feltalálója egykor maga is rab volt, ezért mondhatni adta magát a dolog, hogy feltaláljon egy segítő alkalmazást.

Becslések szerint az Egyesült Államokban található börtönökben összesen körülbelül 1,8 millió elítélt várja szabadulását, ami kilencvenöt százalékuknál egy nap valóban megtörténik. (A fennmaradó öt százalékot a halálra ítéltek adják.) Az eddigi tapasztalatok alapján azonban háromból ketten többnyire visszaesnek, és a szabadulásukat követő három éven belül ismét a rácsok mögött találják magukat. A Prison Legal News szerint ez az arány csökkenthető lenne, ha a családtagok könnyebben kommunikálhatnának az elítéltekkel.

A bebörtönzöttek számára a levelek és képeslapok jelentik az egyetlen kapcsolatot a külvilággal, csakhogy üzentet küldeni kintről és bentről egyaránt nehézkes, mivel ehhez szigorú szabályoknak meg kell felelni, ráadásul az őrök minden bejövő és kimenő küldeményt alaposan ellenőriznek. Rengeteg olyan tárgy van, amit a postázott csomag nem tartalmazhat, például készpénzt, gemkapcsot, ragasztót és csillámot. Emellett a titkos kódként értelmezhető rajzok és egyéb jelölések szintén elutasításra kerülnek.

Ami a fényképeket illeti, a legtöbb létesítmény tíz-tizenöt centiméterre korlátozza méretüket, egy boríték pedig legfeljebb három-öt fotót tartalmazhat. A fényképek nem ábrázolhatnak meztelenséget vagy más szexuális jellegű tartalmat, kézmozdulatokat vagy bűnbandákkal kapcsolatos tetoválást. Ha a küldemény minden feltételnek megfelel, a családtagnak ezután ki kell keresnie az elítélt számát az adott börtön weboldalán. Legideálisabbnak a képeslapküldés számít, azokat ugyanis az esetek többségében a rabok negyvennyolc órán belül kézhez kapják. Eben látott lehetőséget Marcus Bullock, a Flikshop alapítója, aki mivel egykor ő maga is elítélt volt, pontosan tudja, hogy az üdvözlőlapok sokkal hamarabb célba érnek a borítékba bújtatott leveleknél.

Bullock története nem túl szívderítő: tizenöt évesen nyolc év börtönbüntetésre ítélték, a börtön falai mögött töltött idő alatt pedig kizárólag az anyjával való kapcsolattartás adott számára némi reményt, hogy ez még nem a vég, odakint vár rá egy új jövő, amikor végre tiszta lappal indulhat.

"A börtön egy sötét, reményvesztett hely" - emlékszik vissza Bullock.

Hozzátette: az ítélet kihirdetése után sokan úgy érzik, hogy többé már senkinek sem számítanak. Bullock édesanyjától kapott fotói és levelei nem csupán egy apró ablakot jelentettek a világra, de elmondása szerint megmentették az életét. Miután pedig végre hazatért, eldöntötte, hogy segíteni fog azokon akik továbbra is az intézményekben várják szabadulásukat. És így is tett: 2011-ben megszületett a Flikshop, aminél aligha létezhetne egyszerűbb képeslapküldési módszer. A családtagok feltöltik a kiválasztott fotót az alkalmazásban, írnak hozzá szöveget, majd miután a képeslap átment az ellenőrzésen - és kilencvenkilenc centért kinyomtatták -, a címzettek automatikusan megkapják.

A Flikshop azért is tekinthető valódi sikersztorinak, Bullocknak ugyanis annak idején fogalma sem volt a techcégek üzemeltetéséről. Korábban építkezési vállalkozást működtetett, és elmondása szerint egy konyha átalakításáért kapott pénzt fordította a Flikshop megalapítására. A kitartás és a kemény munka természetesen meghozta a gyümölcsét, hiszen ma már az USA-szerte naponta ezresével küldenek üdvözlőlapokat elítélteknek az applikáción keresztül. Mivel Bullock azóta családapa lett, így szeretne gyermekeinek is példát mutatni azzal, hogy a körülményektől függetlenül mindannyiunknak adott a lehetőség arra, hogy valami nagyszerűt alkossunk. Bullock valóban nagyszerűt alkotott, mára ugyanis a Flikshop mellett megalapította a Flikshop Üzleti Iskolát is, ahol digitális készségeket tanítanak az elítélteknek. Szintén nem mellékes, hogy a Flikshop befektetői között szerepel a Boeing is. A vállalat kétszázötvenezer dollárral, vagyis több mint hétmillió forinttal szállt be Bullock cégébe.

(Fotó: Flikshop, Standtogether.org)

További cikkek a témában:

Tíz napot töltött börtönben, mire kiderült: tévedett az arcfelismerő szoftver A férfi most pert indított a rendőrség, az ügyészség és az önkormányzat ellen.

Meghalt John McAfee, aki egy vírusirtó szoftverrel írta be magát a számítástechnika történetébe Ügyvédje szerint a 75 éves férfi önkezével vetett véget életének egy spanyolországi börtönben.

A kutya, aki azzal lett híres, hogy életfogytiglani börtönre ítélték Pep the Blacket végül a New York Times tisztázta a vádak alól, és egyesek szerint örökre megváltoztatta az amerikai büntetés-végrehajtási rendszert.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.